Pedofilbotrány miatt mondott le a miniszterelnök

0
802

Bjarni Benediktsson izlandi miniszterelnök apjáról kiderült, hogy tavaly közbenjárt egy pedofil barátjáért. Ezt el akarták titkolni, ezért az egyik párt kilépett a kormánykoalícióból, a miniszterelnök pedig ezután lemondott.

Bjarni Benediktsson
Fotó: MTI/EPA/Kjarninn/Birgir Por Hardarson

A Fényes Jövő lépett ki a három tagú, jobbközép pártok alkotta koalícióból, arra hivatkozva, hogy megrendült a bizalma a kormányban. Kiderült ugyanis, hogy Bjarni Benediktsson apja tavaly arra kérte a hatóságokat, hogy töröljék a bűnügyi nyilvántartásból egy régi barátját, akit azért ítéltek el 2004-ben,

mert éveken keresztül rendszeresen megerőszakolta mostohalányát.

Az izlandi törvények lehetővé teszik, hogy, ha valakit súlyos bűncselekményért elítéltek és letöltötte büntetését, akkor kezdeményezze a nyilvántartásból való törlését. Ehhez azonban szükség van egy ajánlásra is – ezt írta meg a kormányfő apja.

A Fényes Jövőnek az nem tetszett, hogy

az ügyet a kormánytagok megpróbálták eltitkolni a nyilvánosság elől,

főleg az igazságügyi miniszter. Maga Benediktsson azt mondta, sokkolta őt, amikor értesült apja leveléről. Szerinte egyes izlandi törvények „egyáltalán nincsenek szinkronban a modern értékekkel”.

A lemondást az elnök el is fogadta, az előrehozott választások legvalószínűbb időpontja november 4.

A koalíció idén januárban, két hónappal a legutóbbi (szintén előrehozott) választások és több sikertelen kormányalakítási kísérlet után jött létre.

Az előző kormány a tavaly tavasszal kirobbant nemzetközi offshore-botrány, a Panama-papírok miatt bukott meg.

A botrány során az akkor pénzügyminiszteri tisztséget betöltő Benediktsson neve is előkerült, mint egy Seychelle-szigeteken bejegyzett befektető cég részvényese.

MTI / FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .