Kezdőlap Címkék Izland

Címke: Izland

USA-orosz külügyi találkozó Izlandon

Tony Blinken és Szergej Lavrov előkészíthette a két elnök csúcstalálkozóját is azon a  telefonbeszélgetésen melyet tegnap folytattak.

Május 20-án ül le tárgyalni a két külügyminiszter Izlandon – erről szerdán állapodtak meg egy telefon beszélgetés során. Másról is szó esett, például stratégiai kérdésekről, az iráni atomalkuról és Észak Koreáról.

Érdekes módon Ukrajnát most nem említették pedig nemrég épp emiatt éleződött ki Oroszország és az USA viszonya.

Putyin komoly hadgyakorlatot rendezett Ukrajna határainál mire Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államok segítségét kérte. Biden telefonon figyelmeztetette is Putyint, hogy Ukrajna megtámadása komoly következményeket vonna maga után. Ezután az oroszok visszavonultak.

Később kiderült: megkapták amit akartak!

Putyin-Zelenszkij paktum

Kijevben leváltották a Naftogaz vezérét, aki a nyugatiak embere volt az ukrán földgáz óriási élén. Helyére a korábbi energiaügyi minisztert nevezték ki, akinek édesanyja egy oroszbarát párt vezére Kijevben. A felügyelő bizottság nyugati tagjai lemondtak.

Stratégiai szembenállás?

Biden Kínát és Oroszországot nevezte meg az USA két fő ellenfelének. Mi lett az eredmény?

Az USA-Kína sikertelen külügyi találkozó után Lavrov külügyminiszter gyorsan Pekingbe utazott, ahol minden korábbinál szorosabb együttműködésről nyilatkoztak.

Ez a gyakorlatban is megmutatkozik: Indiában egy kínai cég gyártja az orosz Szputnyik V vakcinát, amelyet otthon az oroszok csak nehezen tudnak nagy mennyiségben előállítani.

Biden tanácsadói egy olyan szép új világrenden dolgoznak, amelyben az USA-nak már nem lenne vezető szerepe.

Hat egyenrangú partner döntene a világ ügyeiről: USA, EU, Kína, Oroszország, India és Japán. Az amerikai diplomaták ezt készítik elő, de úgy vélik, hogy csak kemény fellépéssel juthatnak el idáig. Ráadásul a saját közvéleményük előtt sem vállalhatják fel nyíltan, hogy lemondanak az amerikai leadership-ről, amelyhez az USA-ban a második világháború után nagyon is hozzászoktak.

Megint nyert és közel került a továbbjutáshoz az Eb-n az U17-es válogatott

0

A magyar válogatott a második mérkőzését is megnyerte az írországi U17-es labdarúgó Európa-bajnokságon: Preisinger Sándor szövetségi edző együttese kedden 2-1-re verte az izlandiakat, így közel került a továbbjutáshoz.

Amennyiben a későbbi mérkőzésen az oroszok nem győzik le a portugálokat, a magyarok csoportelsők lesznek.

Eredmény (az UEFA honlapjáról):

C csoport, 2. forduló:
Magyarország-Izland 2-1 (1-0)
gól: Molnár (31.), Németh (90., 11-esből), illetve Ellertsson (48.)

A magyar válogatott a dublini összecsapás első félidejében aktívan futballozott, többször jutott el kapura lövésig és komoly helyzeteket is kialakított. A vezetést Molnár Rajmund szerezte meg a 31. percben. Ezután az izlandiak feljebb tolták a védekezésüket, de a magyar csapat továbbra is kapura veszélyesen játszott.

Fotó: uefa.com

A szünet után gyorsan egyenlítettek az északiak, ettől kissé lábra kaptak, bátrabban mentek előre, és akár újabb gólt is szerezhettek volna. A magyarok ugyanakkor a folytatásban is többször fejezték be lövéssel támadásaikat, kezdeményezők maradtak. A hajrához közeledve három perc különbséggel mindkét kapitány egyszerre hármat cserélt.

A két csapat egyformán győzelemre játszott, a mérkőzést eldöntő gólt végül kezezés miatt megítélt büntetőből Németh András szerezte meg a 90. percben.

Később:
Portugália-Oroszország, Dublin 16.00

Szombaton játszották:
Magyarország-Portugália 1-0 (0-0)
Izland-Oroszország 3-2 (3-0)

A további program:
péntek:
Portugália-Izland, Longford 18.00
Oroszország-Magyarország, Waterford 18.00

A kontinensviadalon 16 válogatott vesz részt, a döntőt május 19-én rendezik. A négy csoportból az első két-két csapat jut a negyeddöntőbe. A torna első öt helyezettje szerepelhet az idei, brazíliai világbajnokságon. (MTI)

Megalakult az új izlandi kormány

0

A Baloldali-Zöld Mozgalom, a konzervatív Függetlenségi Párt és a centrumot képviselő Haladó Párt bejelentette hármas kormánykoalíciójának megalakulását. Az új kormányfő az egyik legnépszerűbb politikus, Katrín Jakobsdóttir, a Baloldali-Zöld Mozgalom vezetője.

A három párt háromhetes tárgyalásokat követően állapodott meg az Izlandon példa nélkülinek számító kormánykoalíció megalakításáról.

“Eltartott egy ideig, míg megalakítottuk ezt a kormányt. Mindig is szem előtt tartottuk az együttműködés fontosságát,

szeretnénk áthidalni a különböző pártok közti szakadékot

és sokféleképpen együttműködni az ellenzékkel” – mondta Jakobsdóttir, aki amúgy az ország egyik legnépszerűbb politikusa, korábban oktatási miniszter volt. A pártvezetők a közös sajtótájékoztatón a legfőbb célkitűzések között a gazdasági és politikai stabilitás biztosítását és az egészségügyi rendszer javítását említették.

Az új koalíció szűk többséggel, 33 hellyel rendelkezik a 63 fős törvényhozásban. A korábbi beszámolók 35 mandátumról szóltak, ám utólag kiderült, hogy a Baloldali-Zöld Mozgalom két tagja nem támogatta az új koalíciót.

Izlandon október 28-án,

egy éven belül másodszor tartottak előrehozott választásokat

azután, hogy Bjarni Benediktsson korábbi miniszterelnöknek szeptemberben le kellett mondania, mert a Fényes Jövő nevű párt kilépett a koalícióból. Kiderült ugyanis, hogy a kormányfő apja levélben arra kérte a hatóságokat, töröljék a bűnügyi nyilvántartásból egy barátját, akit 2004-ben elítéltek, mert 12 éven át rendszeresen megerőszakolta mostohalányát.

Az izlandi jog lehetőséget ad arra, hogy az elítéltek tiszta lappal indulhassanak, ha hárman kérvényezik azt. A Fényes Jövő azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök pártjához tartozó igazságügyi tárca megpróbálta eltitkolni az ügyet.

Pedofilbotrány miatt mondott le a miniszterelnök

0

Bjarni Benediktsson izlandi miniszterelnök apjáról kiderült, hogy tavaly közbenjárt egy pedofil barátjáért. Ezt el akarták titkolni, ezért az egyik párt kilépett a kormánykoalícióból, a miniszterelnök pedig ezután lemondott.

Bjarni Benediktsson
Fotó: MTI/EPA/Kjarninn/Birgir Por Hardarson

A Fényes Jövő lépett ki a három tagú, jobbközép pártok alkotta koalícióból, arra hivatkozva, hogy megrendült a bizalma a kormányban. Kiderült ugyanis, hogy Bjarni Benediktsson apja tavaly arra kérte a hatóságokat, hogy töröljék a bűnügyi nyilvántartásból egy régi barátját, akit azért ítéltek el 2004-ben,

mert éveken keresztül rendszeresen megerőszakolta mostohalányát.

Az izlandi törvények lehetővé teszik, hogy, ha valakit súlyos bűncselekményért elítéltek és letöltötte büntetését, akkor kezdeményezze a nyilvántartásból való törlését. Ehhez azonban szükség van egy ajánlásra is – ezt írta meg a kormányfő apja.

A Fényes Jövőnek az nem tetszett, hogy

az ügyet a kormánytagok megpróbálták eltitkolni a nyilvánosság elől,

főleg az igazságügyi miniszter. Maga Benediktsson azt mondta, sokkolta őt, amikor értesült apja leveléről. Szerinte egyes izlandi törvények “egyáltalán nincsenek szinkronban a modern értékekkel”.

A lemondást az elnök el is fogadta, az előrehozott választások legvalószínűbb időpontja november 4.

A koalíció idén januárban, két hónappal a legutóbbi (szintén előrehozott) választások és több sikertelen kormányalakítási kísérlet után jött létre.

Az előző kormány a tavaly tavasszal kirobbant nemzetközi offshore-botrány, a Panama-papírok miatt bukott meg.

A botrány során az akkor pénzügyminiszteri tisztséget betöltő Benediktsson neve is előkerült, mint egy Seychelle-szigeteken bejegyzett befektető cég részvényese.

MTI / FüHü

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK