Orbán: nem folytatás, új kormány

0
788

Nem az eddigit folytatják, hanem új ciklus, új kormány, részben új emberekkel – mondta Orbán sajtótájékoztatón. Az általa említett elégtétel nem bosszú, de politikai felhatalmazást kaptak, ahogyan a Stop, Soros!-ra is – mondta.

Az emberek a magyar szuverenitás mellett törtek lándzsát a vasárnapi parlamenti választáson – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón. A választást értékelve azt mondta: a magyarok kijelölték a legfontosabb témákat, így a bevándorlás és a nemzeti szuverenitást, és úgy határoztak, csak ők dönthetik el, kikkel kívánnak együtt élni Magyarországon, és „ez a döntés kötelez bennünket”.

Magyarország olyan európai nemzet, amely erős tagállamokból álló erős Európát akar – jelentette ki Orbán. Szerinte a kormánynak a nemzetek Európája mellett kell kiállnia, és nem az „európai egyesült államok” mellett.

A miniszterelnök azt mondta, hogy nem folytatni fogják a kormányzást, hanem új kormány jön létre, nem az előző ciklust szándékoznak meghosszabbítani, hanem új ciklust fognak kezdeni. Minden miniszter, államtitkár munkája véget ért – tette hozzá.

Jelentős változások, módosítások várhatók,

nagy részben új emberekkel, részben új struktúrákkal készül kormányt alakítani. A KDNP-vel fog tárgyalni, más koalíciós párt bevonása nem indokolt – közölte. Hozzátette: a kormányalakítási tárgyalások 3-4 hétig tarthatnak. Arra nem válaszolt konkrétummal, hogy meg tud-e nevezni olyan minisztert, aki a mostani kormánynak tagja, és az újnak is az lesz.
Szintén kérdésre elmondta, a következő kormányzás szándékai szerint demográfiai súlypontú lesz, de bővebben nem fejtette ki ezt.

A kampányt erőteljesnek, intenzívnek minősítette Orbán, szerinte

minden üzenetet sikerült eljuttatni a választókhoz.

A vasárnapra szervezett ellenzéki tüntetésről Orbán Viktor kérdésre azt mondta: „az emberek döntöttek, és ennyi”.

Matolcsy György jegybankelnök esetleges újbóli kormányzati szerepéről azt közölte: vele még csak annyit tudott beszélni, hogy megérdeklődte a pénzpiacok reagálását a választási eredményre, és megnyugtató válaszokat kapott tőle. 

A „Stop Soros” törvénycsomagról szólva jelezte: a javaslatot még a választás előtt nyújtották be a parlamentnek, éppen azért, hogy az emberek ennek tudatában dönthessenek, és úgy látja, meg is erősítették az előterjesztőket.

„Felhatalmazva érezzük magunkat az elfogadására”

– hangsúlyozta.

A március 15-i beszédében emlegetett elégtételről Orbán azt mondta: a bosszú szót egyáltalán nem használná, de a jogi kereteket mindenkinek tiszteletben kell tartania. Politikai szempontból szavaztak az emberek, és köszönjük szépen – jegyezte meg.

A Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió megszűnését nem kívánta kommentálni, mert „nem foglalkozik üzleti ügyekkel”, a tulajdonosok döntenek. Az ellenzék budapesti választási sikeréről Orbán Viktor azt mondta, hogy „többet kell dolgoznunk Budapesten”, amely „közel áll a szívünkhöz”, a nemzet fővárosa.

A választási rendszer méltányosságát firtató kérdésre megjegyezte, hogy a brit modellben a mostani magyar eredmény földcsuszamlásszerű lenne. Egyúttal közölte, hogy igyekszik a „háromharmados többséget” szolgálni.

MTI/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .