Orbán elveszíti a Trump kártyát

0
1120
Facebook

Az európai populista vezetők szívesen fényképezkedtek Donald Trumppal, akinek nézeteivel siettek egyetérteni. Trump bukásával szomorú napok következnek az európai populistákra – írja a brüsszeli Politico.

Biden a választási kampány során eléggé nyersen fogalmazott a magyar és a lengyel kormányzattal kapcsolatban: “Láthatjuk, hogy mi történik olyan országokban mint Belarusz, Lengyelország vagy Magyarország, és azt is, hogy a totalitarizmus emelkedőben van a világban. Trump keblére öleli a világ összes banditáját!”

Joe Biden, aki feleségével nyaralt is a Balaton partján, elődeinél sokkal jobban ismeri Európát és annak keleti felét. Már csak azért is, mert hosszú ideig a szenátus külügyi bizottságának az elnöke volt.

Figyelmét nyilvánvalóan nem kerülte el, hogy Orbán Viktor, Jaroslaw Kaczynski vagy épp Janez Jansa, szlovén miniszterelnök ütőkártyaként használja ki Trumpot a nemzetközi politikában mindenekelőtt az Európai Unióval szemben. Brüsszelben nyíltan szurkoltak Joe Bidennek. Angela Merkel és Emmanuel Macron az első között gratulált a demokrata győztesnek. Orbán Viktor kis késéssel csatlakozott. Emberei még csütörtökön is Trump győzelmét köszöntötték a Hír tv Háttérkép című műsorában. A miniszterelnök azután taktikusan levonta a következtetést: a következő négy évben Joe Biden lesz a Fehér Házban.

Janez Janza szlovén miniszterelnök az utolsó percig kitartott Trump mellett. Sietett gratulálni Trump diadalához és sürgette, hogy vessenek véget a levél szavazatok számlálásának.

A populisták Nyugat Európában is vesztettek

Trump 2016-os választási győzelmének főtanácsadója, Steve Bannon megpróbált Európában is populista mozgalmat szervezni. Még Budapesten is járt, ahol Orbán Viktort Trump előtti Trumpnak nevezte. A magyar miniszterelnök ma már nem dicsekszik ezzel…

Steve Bannon Európában nem járt sikerrel, mert az európai mini Trumpok egymást legalább annyira utálják mint a hagyományos pártok vezetőit.

Az amerikai keresztapát persze pózolhatja Putyin. Az orosz keresztapa eddig is lelkesen támogatta Matteo Salvinit Itáliában vagy Marine Le Pent Franciaországban. Csakhogy az orosz kapcsolat bocsánatos bűn volt Trump szemében, de Joe Biden megítélése szerint több mint bűn, hiba! Ezzel számolnia kell Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is, aki kiváló kapcsolatot ápol Moszkvával és Pekinggel miközben az amerikai demokraták stratégiai ellenfélnek tekintik Oroszországot és Kínát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .