Orbán Canossa járása

0
986
Miniszterelnökség

Az újjáválasztott magyar miniszterelnök első külföldi útja a Vatikánba vezet majd. Ezt közölte Orbán Viktor sajtószóvivője. Legutóbb a választásokon győztes magyar miniszterelnök Varsóba utazott először. Csakhogy Putyin Ukrajna elleni háborúja miatt ott a fogadókészség nem a régi.

Míg a lengyel kormány a legelszántabb fellépést sürgeti Oroszország agressziójával szemben, a magyar kormány továbbra is igyekszik jó kapcsolatokat fenntartani Putyin elnökkel, aki az elsők között gratulált Orbán Viktor választási győzelméhez. Szijjártó Péter külügyminiszter, akit nemrég a Barátság érdemrenddel tüntetett ki Lavrov orosz külügyminiszter, tegnap diadalittasan jelentette, hogy megérkezett a nukleáris fűtőanyag Oroszországból a paksi erőműbe. Az energia szférára a NATO és uniós szankciók nem vonatkoznak, mert rövid távon Magyarország és néhány más tagállam nem tud ellenni orosz energia nélkül.

Canossa járás?

Ferenc pápa csak három órát töltött Budapesten az eucharisztikus kongresszuson. Utána pedig három napot Szlovákiában, ahol semmilyen különleges rendezvény nem volt. Csak egészen röviden találkozott Orbán Viktorral, komolyabb eszmecserére nem nyílt lehetőség. Nem véletlenül: a pápa nézetei homlokegyenest ellenkeznek a magyar kormányfő világképével. Míg Orbán Viktor szuverenista politikát folytat és szembenáll a nemzetközi szervezetekkel, nem engedte be a migránsokat a legutóbbi időkig, addig a pápa első látogatása épp a nagy migráns táborba vezetett Lampedusa szigetén. A Vatikán maga is vendégül látott közel-keleti migránsokat, akik ellen Orbán Viktor falat épített a magyar határon.

Aztán jött Putyin háborúja Ukrajna ellen, és összeomlott Orbán diplomáciája.

A magyar miniszterelnök villámgyorsan reagált, és nemcsakhogy beengedte a menekülteket Ukrajnából, de személyesen is sietett támogatásáról biztosítani őket a határon. A pálfordulást nyilvánvalóan értékelték a Vatikánban is annál is inkább, mert az Ukrajnából menekülők jelentős része görög katolikus vagyis vallásilag Róma fennhatósága alá tartozik. Ferenc pápának nem kellett változtatnia a magatartásán hiszen ő minden rászoruló menekült befogadásának a híve, Orbán viszont váltott és nem véletlenül. Most először találkozik Ferenc pápával úgy, hogy komolyan tárgyalhat vele. Abban reménykedhet, hogyha sikerül meggyőznie Ferenc pápát arról, hogy ő a nyugati értékrend őre a keleti végeken, akkor ez megnyithatja a kaput a nagyhatalmaknál is.

Biden amerikai elnök gyakorló katolikus. Számára a pápai találkozó referencia lehet.

Washington minden erővel az ellenzéket támogatta a választásokon, de az eredményekből minden bizonnyal levonták a következtetéseket. Orbán Trumpot támogatta a választásokon mint ahogy az USA ex elnöke is sietett neki gratulálni a győzelemhez. Orbán viszont pragmatikus, és tudja, hogy a demokrata adminisztrációval kell valamiféle modus vivendit találnia. Ez egyáltalán nem lesz könnyű. Ugyanaz a Victoria Nuland asszony a régióval foglalkozó külügyi államtitkár-helyettes Washingtonban, akivel az Obama adminisztráció idején Orbán Viktor kapcsolatai kifejezetten rosszak voltak. Orbánnak vissza kell szereznie a bizalom minimumát Washingtonban ahhoz, hogy sikeresen kormányozhasson további négy évig.

Brüsszel megér egy misét

Orbán Viktor és az Európai Unió központjának viszonya is mélypontra jutott. Megindult a jogállamisági eljárás Magyarország ellen. Sok milliárd euró egyelőre nem jön pedig enélkül a nemzeti együttműködés rendszerét nem lehet tartósan üzemeltetni – különösen válsághelyzetben nem. Brüsszel mögött a német-francia-olasz hármas szövetség dönt a fontos ügyekben. Ezért Orbánnak először a németekkel, a franciákkal és az olaszokkal kell megállapodnia. Pragmatikus politikusok ülnek mindenütt a döntéshozó helyeken, ezért a megállapodás egyáltalán nem kizárt. Ez már kiderült Macron francia elnök budapesti látogatás során is. A francia és a magyar álláspont közel áll egymáshoz a nukleáris energia és a közös európai hadsereg ügyében. A Rotschild bankház, Macron első munkahelye, a tanácsadója a Paks 2 programnak és Orbán Viktor új szuper bankjának.

Macron rendszeresen tárgyal Putyin orosz elnökkel, és fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az USA és az Európai Unió érdekei nem esnek egybe a globális versenyben.

Scholz német kancellár és Draghi olasz miniszterelnök ugyancsak pragmatikus politikusok, akiket az ideológia a legkevésbé sem érdekel. Ezen az alapon Orbán Viktor tárgyalhat velük, sőt talán megegyezésre is juthat. Már persze, ha tényleg meg akar állapodni. Az, hogy ragaszkodik Szijjártó Péterhez, nem a változás jelét mutatja, de Orbán Viktor kaméleon: olyan politikát folytat, amelyiktől a legnagyobb hasznot reméli. Ez pedig azt jelentheti, hogy valamiféle modus vivendit kell találnia a nyugati nagyhatalmakkal. A vatikáni Canossa járás ennek lehet az első stációja.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .