„Orbán a középső ujját mutatja az EU-nak”

0
509
Orbán

Ezzel a címmel közölt kommentárt a tekintélyes svájci lap, a Neue Zürcher Zeitung. Megállapította: Orbán segíti egy bűnöző macedóniai politikus menekülését – ez már túlmegy minden határon, és az EU-nak cselekednie kell.

Magyarországon lényegében nem lehet menedéket kapni, a sikeres kérelmek aránya a 3 százalékot teszi ki, és a kérelmezők ehhez éveket várakoznak a tranzitövezetekben. Kivéve, ha az ember barátja Orbán Viktor. Magyar diplomaták vitték autóikon a balkáni útvonalon, három országon és négy határon át, és Budapesten egy hét alatt megkapta a menekültstátust.

„Az ügy több, mint Orbán baráti szívessége egy bűnöző szellemi testvérnek. Pimasz provokáció az EU-val és mindazon országokkal – köztük Svájccal – szemben, amelyek éveken át felléptek azért, hogy Macedóniában jogállam legyen. Gruevski néhány bizalmasból álló klikkjével ellenőrzése alá vonta a sajtót, és pártját az államból táplálkozó klientúra-rendszerré építette át. Átalakította Skopje belvárosát, a középületekre antiknak tűnő homlokzatokat ragasztott, és felállította Nagy Sándor hatalmas szobrát, Ideológiai szempontból mindez a nacionalista öntudat felkeltését, anyagilag Gruevski körének meggazdagodását szolgálta.

A rezsim végének kezdetét egy lehallgatási botrány vezette be. Nyugati diplomaták segítségével, valamint az EU és az Egyesült Államok erős nyomására 2016-ben létrehoztak egy különleges ügyészséget, amely azóta Gruevski bűnöző hálózatait kutatja – némi sikerrel. A volt miniszterelnök szökése Magyarországra és a menekültstátus botrányos megadása súlyos visszaesés.

Orbán hallgat az okokról, de szó csöve, a Magyar Idők cikkeiből világos a magyar miniszterelnök szándéka: a bűnügyet az állítólagos kultúrharc díszlete előtt akarja kezelni. Itt azonban nem a keresztény Napnyugat értékeiről, vagy jövőjéről van szó.

Orbán, akárcsak Gruevski, aki a lopásokat hamis antik oszlopok mögé dugta, oligarcha-gazdaságát védi azzal az állítással, hogy az a nemzeti érdeket szolgálja.

„A bűnöző politikusnak biztosított menedékkel Orbán még egy lépéssel tovább viszi a provokációit, és ez már túl sok. Ezt most kíméletlenül világossá kell tenni számára az EU Bizottságának és a tagállamoknak. Viszont azonnal cselekednie az Európai Néppártnak kell: Orbán Fidesze ott végleg eljátszotta a becsületét.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .