Önkéntesek az olimpiai ötkarika elõtt a phjongcshangi médiaközpontnál. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Rekord számú ország részvételével pénteken kezdődik a phjongcsangi téli olimpia. A szó szerint fagyos körülmények közepette örömhír a két Korea részben közös indulása. Az orosz sportolókat viszont sújtja a doppingolás következménye. Magyarországot 19 sportoló képviseli.

Február 9-e és 25-e között rendezik a dél-koreai Phjongcshangban a következő téli olimpiát. Várhatóan minden eddiginél több, 92 ország vesz részt, az előzetes adat szerint 2925 sportolóval. A fő helyszín 180 kilométerre található Szöultól.

Az olimpia helyszíne miatt korábban többszörösen is fagyos körülményekről beszéltek. Az észak-koreai rezsim harcias magatartása okozta a legnagyobb félelmet. Január közepén aztán a két Korea kormánya megállapodott abban, hogy sportolóik együtt vonulnak be a nyitóünnepségre, és közös női jégkorong-válogatottat szerepeltetnek. A mintegy 20 fős

északi sportolói küldöttséget egy kisebb hadsereg kíséri:

összesen 550-en érkeznek, a sportolók és „hivatalos személyek” mellett 230 fős szurkolói csoport, 140 művész és 30 tekvondós lesz ott.

Az időjárás is „kitesz magáért”: a prognózis szerint mínusz 10 foknál is hidegebb várható a megnyitó ünnepségen, amelyet nyitott stadionban rendeznek. A hideg szél ezt csak felerősíti. Li Hi Pom, a szervezőbizottság elnöke mindenkit nyugtatgat: nagy szélfogókat építenek az aréna köré, 40 mozgatható gázmelegítő lesz a lelátókon, és 18 fűtött melegedőt is kialakítanak. A nézők esőkabátot, takarót, téli sapkát, kéz- és lábmelegítőt és párnát kapnak.

A küldöttségek két olimpiai faluban fognak lakni. A havas sportágak otthonául szolgáló phjongcshangi hegyeknél, illetve a jeges sportok versenyeinek otthont adó, tengerparti Kangnungban fekvő két létesítmény összesen 6800 versenyzőt és kísérőt tud befogadni. A két komplexum felépítése átszámítva 9,5 milliárd forintba került.

Komoly sportolói és presztízsveszteség éri viszont Oroszországot. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében nem vehetnek részt az olimpián azok az orosz sportolók se, akiket nemrégiben – kellő megalapozottság hiányában – felmentett az örökös eltiltástól a Nemzetközi Sportdöntőbíróság.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése korábban azt állapította meg, hogy az oroszok éveken át

államilag támogatott, rendszerszintű doppingolást végeztek

és meghamisítottak levett mintákat. Emiatt az Orosz Olimpiai Bizottságot december elején kizárta a játékokról a NOB, az azóta indulási engedélyt kapott 169 orosz sportoló – aki bizonyítottan tisztán készült – is csak semleges zászló alatt (Olimpiai Sportoló Oroszországból – OAR) versenyezhet Phjongcshangban.

Nyilván ettől nem függetlenül hetven százalékkal több előzetes doppingellenőrzést végzett a WADA 2017-ben, mint az előző évben. Az összesen 14 ezer mintavétel a korábban legfertőzöttebbnek bizonyult sportágak (például sílövészet, sífutás) legjobb húsz versenyzőjére különösen kiterjedt. Az orosz küldöttségnek azonban minden tagját ellenőrizték. Ez kétszerese a többi ország arányának.

Az eddigi téli olimpiák éremtáblázatát vezető Németország várhatóan most is az élen végez.

Forrás: statista.com

A téli olimpián 19 fős lesz a magyar küldöttség, nagyobb, mint az előző két alkalommal. Szocsiban és Vancouverben egyaránt 16 magyar sportoló indult. A hazai versenyzők alpesi síben, gyorskorcsolyában, műkorcsolyában, rövidpályás gyorskorcsolyában, síakrobatikában, sífutásban indulnak.

A legnagyobb nevek a magyar csapatban a gyorskorcsolyázó Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor. Egy amerikai sporteredmény-elemző cég

két magyar érmet, egy ezüstöt és egy bronzot jósol.

A Gracenote szerint mindkét magyar dobogós helyezést a rövidpályás gyorskorcsolyázók érhetik el: 500 méteren várhatóan Liu Shaolin Sándor lesz második, míg testvére, Liu Shaoang 1000 méteren végez harmadikként. A magyarok ezzel a 23. helyet szereznék meg az éremtáblázaton az amerikai cég szerint.

Más téren is rekordot dönthet a mostani olimpa. Soha ennyi, 110 ezer óvszert nem „tároltak be” téli olimpiai szervezők. És nem csak a sportolóknak: a kondomok az olimpiai falvak mellett a médiaközpontok és az egészségügyi létesítmények mellékhelyiségeiben is megtalálhatók lesznek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .