Nem a tornaórákon lehet hazafiságot tanulni

1
722

Felhívnám az érintettek figyelmét, hogy hazafiasságra nem a tornaórákon kell nevelni a diákokat! Attól, hogy külön tanterv keretében oktatják a vezényszóra elvégzendő “jobbra át”-ot és “balra át”-ot, a menetelést és a fegyverhasználatot, egyetlen diák sem fog több kötődést érezni a hazája iránt.

A játékos helyett militáns szellemiségű tornaórák csak a gyerekekben lévő agresszivitást, a kölcsönös félelmeket és megfélemlítettséget növelik, és legfőképpen erősítik az alattvalói mentalitást. A cél persze ez! Mert ha valóban hazaszeretetre akarnának nevelni, akkor ezt nem a tornaórán, hanem az irodalom és történelem órákon kéne megtenni.

Hazafiasságot ugyanis nem a vezényszavakat üvöltöző tornatanároktól, hanem Kölcseytől, Vörösmartytól, Petőfi, Aranytól, József Attilától, Radnótitól, Esterházytól, a Pál utcai fiúktól, az Egri csillagokból stb. lehet tanulni. És a magyar történelem nagy alakjaitól, akik akár az életüket áldozták az ország függetlenségéért és szabadságáért, akik nem fosztogatták – mint a mai kormány -, hanem gyarapították a saját országukat.

Csak a diktatúrákban azonosítják a testedzést és a fegyelmet a hazafiasságra neveléssel, normális demokráciákban tudják, hogy a haza iránti elkötelezettség nem erő, hanem érzés kérdése.

Forrás: Vásárhelyi Mária, Facebook

1 hozzászólás

  1. Lesz néhány “tornatanár”, aki kiélheti a szadizmusát, mint annak idején a 60-as években, amitől gyűlöltem a tornaórákat (de nem a tornázást) !

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .