Négy év börtön járvány videóért

0
1059
Pinterest

Kínában nemcsak a Covid-19 járványt kezelte brutális hatékonysággal a kommunista párt, de hihetetlen precizitással kontrollálja az információkat is.

Aki videókat tett fel a járványról a világhálóra, az bűncselekményt követett el a kínai jog szerint, mert “pánikot keltett”.

Káosz Vuhanban

Pekingben még ma sem vallják be, hogy kezdetben egyáltalán nem látták: milyen súlyos veszélyt jelent a korona vírus. Azt az orvost, aki először felhívta a figyelmet Vuhanban, a rendőrség behívatta és leszidta: mondván pánikot terjeszt. Ha folytatja , börtönbe is kerülhet …

Az orvos fegyelmezetten hallgatott, végezte a munkáját, majd belehalt a korona vírusba. Halála után kitüntették…

A 37 éves Csang Csan korábban ügyvédnő volt, de a járvány idején videókat készített arról, hogy a kórházakban teljes a káosz Vuhanban. A videókat rengetegen látták Kínában és külföldön egyaránt.

Vuhan városát teljesen lezárták, a videók készítőjét pedig elfogta a rendőrség. Most megszületett az ítélet: négy év börtön!

A furcsa ítélet a kínai büntetőjog egy sajátos cikkelye miatt születhetett meg. Ez kimondja, hogy ötéves szabadság vesztéssel sújtható az a kínai polgár , aki “bajt kever.” A bíróságok ezt általában akkor használják, ha az ellenzéki személyeket ítélnek el – írja a hongkongi South China Morning Post. A lap megjegyzi, hogy még legalább három olyan civil újságíróról tudnak Kínában, akik a járványról számoltak be a világhálón, és időközben eltűntek. Valószínűleg rájuk is hasonló ítélet vár.

Óvatosság a Holdújév idején

Vuhanban is azért késlekedtek a elzárással, mert a Holdújév a kínaiak legnagyobb ünnepe közelgett és a hatóságok nem akarták megakadályozni azt. Ilyenkor ugyanis több mint félmilliárd kínai kerekedik fel, hogy felkeresse ősei szülőföldjét. Ez az emberiség legnagyobb népmozgalma. Pekingben attól tartanak: az egy-két helyszínen újra feltűnő Covid-19 vírus új tömeges fertőzést okozhat. Ezért fékezni akarják az emberek mozgását.

Az információt maximálisan kontrollálni akarják. Aki pedig megsérti ezt, az börtönbüntetésre számíthat mint az a civil újságírónő, aki éhség sztrájkot folytatott az előzetesben, de mégiscsak négy évet kapott a “pánikkeltő videókért”.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .