A munkaadó nem nézhet bele alkalmazottja magán levelezésébe az interneten

0
698

Hosszas viták után így döntött az emberi jogok európai bírósága Strasbourgban. Konkrétan egy 2007-es romániai ügyről volt szó, de a döntés jogforrás lesz az Európa Tanács 47 tagállama számára.

/Az Európa Tanács székhelye szintén Strasbourgban van. Tagjai az EU tagállamokon túl olyan európai államok is, melyek nem kívánnak belépni az unióba vagy épp várólistán vannak mint a balkáni államok./

Milyen ügy váltotta ki az emberi jogok európai bíróságának döntését ?

2007-ben Bogdan Mihai Barbulescu mérnököt Romániában elbocsájtotta a munkaadója mondván, hogy magán célokra használta az internetet holott ezt a cég belső szabályzata tiltotta! A bíróságok Romániában úgy döntöttek: a munkaadónak igaza volt! A román mérnök nem adta fel az emberi jogok európai bíróságához fordult mondván:

munkaadója megsértette az ő jogait azzal, hogy belenézett a személyes levelezésébe!

Strasbourgban a bíróság sokáig töprengett az ügyön, mert az internet használat jogi értelmezése meglehetősen cseppfolyós állapotban van. Végül első fokon úgy döntöttek: a munkaadónak és a romániai bíróságnak igaza volt! Ezután sem adta fel Barbulescu mérnök és neki lett igaza! Másodfokon az emberi jogok európai bírósága úgy döntött: a munkaadó valóban megsértette a munkavállaló emberi jogait azzal, hogy belenézett a személyes levelezésébe! Ez a döntés jogforrás az Európa Tanács mind a 47 tagállama számára. Franciaországban azt mondja ki a törvény – emlékeztet a párizsi Le Figaro – hogy a munkaadó csakis akkor nézhet bele a munkavállalók magán levelezésébe, ha erre bírói felhatalmazása van. Ez lehet a példa valamennyi tagállam számára az Európa Tanácsban.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .