Kezdőlap Címkék Munkaadó

Címke: munkaadó

Cáfolja a kormány embere Kósa Lajost

0

Miközben a kormány azt igyekszik kommunikálni, hogy a „rabszolgatörvényként” elhíresült törvényjavaslat, vagyis, hogy az eddigi 250 óra helyett 400 óra túlmunkát is előírhatnak a dolgozóknak, a munkavállalók érdekeit szolgálja, György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár elismerte, hogy mindez a Magyarországon működő multik, elsősorban az autógyártók érdekeit szolgálja.

György László az Echo tévében arról is beszélt, hogy veszélyben az európai versenyképesség és fenntarthatóság, ez a vélemény ugyanakkor a magyarországi állapotokra is érvényes. Mint mondta,

„a versenyképesség és ezzel párhuzamosan a jólét fenntartása érdekében a magyar kormány gesztust tett a munkaadók felé.”

Igaz, az államtitkár ezt követően megismételte a kormány és Kósa Lajos kommunikációját, vagyos, hogy ez egyben lehetőség a munkavállalóknak, ha többet akarnak dolgozni, többet is kereshetnek, majd még azt is hozzátertte: ha ezzel a lehetőséggel a munkaadók visszaélnek, a kormány be fog avatkozni.

Az államtitkár közlése szerint a versenyképességi tanács ülésén készült egy versenyképességi javaslatcsomag, amelyet szerdán tárgyal a kormány. Szerepel benne 30 javaslat, ezek közül az egyik javaslat a túlórára és a munkaidőkeret kiterjesztésére vonatkozik.

Szerinte minderre azért is szükség van, mert Donald Trump kimondta, hogy neki Amerika az első, ezért elkezdte korlátozással fenyegetni az európai autóipari szereplőket, az európai ipar veszélybe került, s ezzel párhuzamosan az ázsiai konkurencia is erősödik.

Nekünk ahhoz, hogy a versenyképességünket megőrizzük, lépéseket kell tennünk.

A magyar kormány tett egy gesztust a nagy, főleg autóipari munkaadók felé azzal, hogy több túlórát engedélyez. Mindez valamelyest változást jelent a korábbi, „a magyar munkavállalókat védő, és a multik ellen harcoló” kormány kommunikáéciójában.

Megszűnik a munkaadói szja-bevallás

0

Jövő évtől nem készíthetik el a munkaadók az alkalmazottak szja-bevallását a parlamentnek most benyújtott úgynevezett salátatörvény szerint. Marad a saját kezűleg kitöltött űrlap vagy az adóhatóság által elkészített tervezet.

Véget vetne a kormány a munkáltatók egyik “kényelmi szolgáltatásának”, annak, hogy minden év tavaszán – kérésre – elkészíthetik alkalmazottaik szja-bevallását. A parlament elé került “salátatörvény” egyik módosító rendelkezése alapján maradnak az adóhatóság közreműködése nélkül készített bevallás, illetve a hivatal által összeállított tervezet jóváhagyása (szükség szerint kijavítása). A változás már a 2018 tavaszi bevalláskor érvényes lenne.

 

A munkaadó nem nézhet bele alkalmazottja magán levelezésébe az interneten

0

Hosszas viták után így döntött az emberi jogok európai bírósága Strasbourgban. Konkrétan egy 2007-es romániai ügyről volt szó, de a döntés jogforrás lesz az Európa Tanács 47 tagállama számára.

/Az Európa Tanács székhelye szintén Strasbourgban van. Tagjai az EU tagállamokon túl olyan európai államok is, melyek nem kívánnak belépni az unióba vagy épp várólistán vannak mint a balkáni államok./

Milyen ügy váltotta ki az emberi jogok európai bíróságának döntését ?

2007-ben Bogdan Mihai Barbulescu mérnököt Romániában elbocsájtotta a munkaadója mondván, hogy magán célokra használta az internetet holott ezt a cég belső szabályzata tiltotta! A bíróságok Romániában úgy döntöttek: a munkaadónak igaza volt! A román mérnök nem adta fel az emberi jogok európai bíróságához fordult mondván:

munkaadója megsértette az ő jogait azzal, hogy belenézett a személyes levelezésébe!

Strasbourgban a bíróság sokáig töprengett az ügyön, mert az internet használat jogi értelmezése meglehetősen cseppfolyós állapotban van. Végül első fokon úgy döntöttek: a munkaadónak és a romániai bíróságnak igaza volt! Ezután sem adta fel Barbulescu mérnök és neki lett igaza! Másodfokon az emberi jogok európai bírósága úgy döntött: a munkaadó valóban megsértette a munkavállaló emberi jogait azzal, hogy belenézett a személyes levelezésébe! Ez a döntés jogforrás az Európa Tanács mind a 47 tagállama számára. Franciaországban azt mondja ki a törvény – emlékeztet a párizsi Le Figaro – hogy a munkaadó csakis akkor nézhet bele a munkavállalók magán levelezésébe, ha erre bírói felhatalmazása van. Ez lehet a példa valamennyi tagállam számára az Európa Tanácsban.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK