MSZP – öt forgatókönyv

0
2281

Végeláthatatlan történetnek tetszhet mindaz, ami a szocialista párt környékén most történik, illetve talán nem is történik. Inkább csak a hamu alatt izzik a parázs, és bár a fuhu.hu igyekszik információkhoz jutni, elég egyértelműnek tűnik, hogy szinte átláthatatlan a pillanatnyi helyzet.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Felvetődhet az olvasóban a kérdés: vajon miért szánunk rá ekkora felületet, ha egyszer naponta változnak az erőviszonyok, a vélemények és talán jogos is volna a megjegyzés, ha nem gondolnánk: ma a szocialista párt még az egyik legnagyobb ellenzéki párt, és mint ilyen választási győzelmet dédelget. Ezért feltétlenül érdemes feltárni, legalább a fuhu.hu-fogyasztók előtt mindazt, amiről munkatársaink értesülnek. Hogy ezek olyan információk, amelyek persze szinte kivétel nélkül olyanoktól jönnek, akik ugyan bennfentesnek számítanak, de a nevüket nem adják, nos azt manapság természetesnek kell tekintenünk.

A legutóbbi beszámolónknál ott tartottunk, hogy

Botka László miniszterelnök-jelölt meglehetősen nehéz helyzetbe került,

stratégiáját Budapesten – és ahogy felhívták a figyelmünket – több vidéki nagyvárosban is erős kritikával illetik. (Ezt azért tartotta forrásunk hangsúlyozni, hogy ne az a kép keletkezzen, hogy a fővárosi szocialisták állnak szemben Botkával). Arról is beszámoltunk, hogy a szegedi polgármester- miniszterelnök-jelölt augusztus 26.-ára összehívott értelmiségi találkozóját e meghívottak közül többen lemondták, éppen a kialakult bizonytalan helyzet miatt.

Ez a magyarázata annak is, hogy

manapság az MSZP-sek megint elsősorban önmagukkal vannak elfoglalva,

és viszonylag kevés figyelmet fordítanak a politikai ellenfélre.  Egyre több szereplő bukkan fel a háttérben, és egyre kevésbé látszik a konszenzus. A fuhu.hu által megismert legfrissebb információk arról szólnak, hogy a véleményvezér szocialisták

még két hetet adnának arra, hogy Botka fordítson eddig stratégiáján

és vállalja annak kimondását: ha a DK ragaszkodik Gyurcsány Ferenchez, márpedig ragaszkodik, akkor vele együtt kell nekivágni a választási kampánynak.

“Ha az a kérdés vetődik fel, hogy Orbán, vagy Gyurcsány, akkor százból százszor Gyurcsányt mondunk”

– fogalmazott forrásunk a pilátusi helyzetről.  „Ezt még arcvesztés nélkül meg lehet tenni – tette hozzá -, ellenkező esetben lépéskényszerbe kerül a párt vezetése.”

Ennek ugye ellentmond az az állítás, amely a Botkát pártolók részéről hangzott el, miszerint ma már nem lehet Botkát – úgymond – leváltani, egy ilyen lépés az MSZP végleges összetöpörödéséhez vezetne.  A jelek most arra utalnak, hogy a bajt, és a hibákat miniszterelnök-jelölt hívői is látják, de

új szereplő bevonását lehetetlennek tartják.

Az eddig leírtak alapján az MSZP előtt következő utak lehetségesek, illetve ezeken az utakon akarnak járni a különböző szereplők.

  1. Marad Botka és marad a stratégiája
  2. Marad Botka, de változtat a programján, stílusán
  3. Marad Botka, de csak akkor, ha két héten belül deklarálja: elfogadja Gyurcsányt is a közös listán
  4. Marad Botka, de a döntések átcsúsznak Molnár Gyula kezébe, vagyis a szegedi polgármester kicsit a margóra szorul
  5. Nem marad Botka, új miniszterelnök-jelöltet állítanak

Nyilván ezek a variációk nem tartalmaznak minden lehetséges megoldást.  Hogy mi más lehet még, azt egyelőre az olvasók fantáziájára bízzuk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .