Moderna: Delta-Omicron szuper mutáns fenyeget

0
925
Pinterest

A Covid 19 két mutáns vírusa egyszerre is megtámadhatja az ember szervezetét illetve a kettő kombinációjából új szuper mutáns alakulhat ki – közölte a Moderna tudományos igazgatója.

Minden eddiginél veszélyesebb lehet az új mutáns – hangsúlyozta Paul Burton, aki a brit parlament tudományos és technológiai bizottsága előtt számolt be a helyzetről. A Moderna gyógyszergyár tudományos igazgatója szerint eddig csak egyetlen vírusvariáns támadta meg az emberek szervezetét egyidőben, de ez most megváltozhat. Nagyon ritka esetekben a két vírusvariáns egyszerre támadhat, sőt DNS csere mehet végbe közöttük. Ezt az esetet a tudomány rekombinációnak nevezi, és eddig úgy tartották, hogy ritkán és rendkívüli feltételek között jöhet létre. Összesen három ilyen esetet regisztráltak Covid 19 vírus esetében. Az Alfa és a Delta variáns között nem jött létre ilyen rekombináció, de a Delta és az Omicron között “bizonyosan létrejöhet” – mondta a Moderna tudományos igazgatója.

Londonban máris az Omicron variáns viszi a prímet, és újévre egész Nagy Britanniában ez lehet a helyzet – írja a londoni Daily Mail.

Mi történik Dél Afrikában?

Onnan indult világhódító útjára az Omicron, ezért a tudósok nagy figyelemmel követik a járvány lefolyását Afrika legfejlettebb országában. Ott azt tapasztalták, hogy létrejöhet két vírusvariáns rekombinációja. Igaz, hogy ez olyan esetekben történt amikor a páciens immunrendszere valamilyen oknál fogva nagyon legyengült – hangsúlyozta a Moderna tudományos igazgatója. Aki azt is elmondta, ha heves a járvány, akkor megnövekedhet a rekombináció veszélye. Ilyenkor ugyanis a fertőzöttség hihetetlenül gyorsan növekszik és ezzel megnövekszik annak az esélye, hogy két vírusmutáns DNS-t cseréljen. Ennek egyelőre kicsi az esélye. Nagy Britanniában ugyan már megtörtént egyszer: az alfa variáns rekombinálódott a B.1.177 mutánssal. Ettől 44-en fertőzödtek meg, majd ez a rekombinálódott vírusvariáns eltűnt. Kaliforniában ugyanezt tapasztalták hasonló esetben: kevesen fertőzödtek meg, és a rekombinálódott vírusvariáns gyorsan eltűnt.

A tudósok azt feltételezik, hogy az Omicron egy olyan ember szervezetében jött létre Dél Afrikában, akinek az immunrendszere már nagyon lerobbant. Ilyenkor ugyanis a vírusnak nagyon sok mutációs lehetősége keletkezik amelyek kijátszhatják az immunrendszert.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .