Kezdőlap Címkék Alfa variáns

Címke: alfa variáns

Moderna: Delta-Omicron szuper mutáns fenyeget

A Covid 19 két mutáns vírusa egyszerre is megtámadhatja az ember szervezetét illetve a kettő kombinációjából új szuper mutáns alakulhat ki – közölte a Moderna tudományos igazgatója.

Minden eddiginél veszélyesebb lehet az új mutáns – hangsúlyozta Paul Burton, aki a brit parlament tudományos és technológiai bizottsága előtt számolt be a helyzetről. A Moderna gyógyszergyár tudományos igazgatója szerint eddig csak egyetlen vírusvariáns támadta meg az emberek szervezetét egyidőben, de ez most megváltozhat. Nagyon ritka esetekben a két vírusvariáns egyszerre támadhat, sőt DNS csere mehet végbe közöttük. Ezt az esetet a tudomány rekombinációnak nevezi, és eddig úgy tartották, hogy ritkán és rendkívüli feltételek között jöhet létre. Összesen három ilyen esetet regisztráltak Covid 19 vírus esetében. Az Alfa és a Delta variáns között nem jött létre ilyen rekombináció, de a Delta és az Omicron között „bizonyosan létrejöhet” – mondta a Moderna tudományos igazgatója.

Londonban máris az Omicron variáns viszi a prímet, és újévre egész Nagy Britanniában ez lehet a helyzet – írja a londoni Daily Mail.

Mi történik Dél Afrikában?

Onnan indult világhódító útjára az Omicron, ezért a tudósok nagy figyelemmel követik a járvány lefolyását Afrika legfejlettebb országában. Ott azt tapasztalták, hogy létrejöhet két vírusvariáns rekombinációja. Igaz, hogy ez olyan esetekben történt amikor a páciens immunrendszere valamilyen oknál fogva nagyon legyengült – hangsúlyozta a Moderna tudományos igazgatója. Aki azt is elmondta, ha heves a járvány, akkor megnövekedhet a rekombináció veszélye. Ilyenkor ugyanis a fertőzöttség hihetetlenül gyorsan növekszik és ezzel megnövekszik annak az esélye, hogy két vírusmutáns DNS-t cseréljen. Ennek egyelőre kicsi az esélye. Nagy Britanniában ugyan már megtörtént egyszer: az alfa variáns rekombinálódott a B.1.177 mutánssal. Ettől 44-en fertőzödtek meg, majd ez a rekombinálódott vírusvariáns eltűnt. Kaliforniában ugyanezt tapasztalták hasonló esetben: kevesen fertőzödtek meg, és a rekombinálódott vírusvariáns gyorsan eltűnt.

A tudósok azt feltételezik, hogy az Omicron egy olyan ember szervezetében jött létre Dél Afrikában, akinek az immunrendszere már nagyon lerobbant. Ilyenkor ugyanis a vírusnak nagyon sok mutációs lehetősége keletkezik amelyek kijátszhatják az immunrendszert.

A Vaxzevria (AstraZeneca) hatékony az indiai variáns ellen

Az Angliából származó, a Public Health England (PHE) által közzétett adatok szerint az AstraZeneca vakcina magas szintű védelmet biztosít a koronavírus delta (B.1.617.2; korábban “indiai” néven említett) variánsa ellen.

A PHE által pre-print formában közzétett adatok azt mutatják, hogy a Vaxzevria (COVID-19 Vaccine AstraZeneca) 92%-os hatékonyságú a delta variáns által okozott kórházi kezelések csökkentésében, s a beoltottak között nem fordult elő haláleset. A vakcina szintén magas szintű védelmet nyújt az alfa (B.1.1.7; korábban “brit”) variáns által kiváltott súlyos fertőzések esetén, haláleset itt sem fordult elő.

Az enyhe tünetekkel járó fertőzéssel szemben a védőhatás ugyanakkor kissé alacsonyabb hatékonyságot mutat: 74% az alfa és 64% a delta variánssal szemben.

A súlyos fertőzéssel szemben mutatott magasabb hatékonyág alátámasztja az újabb adatokat, melyek erős sejtes immunválaszt mutattak ki Vaxzevria alkalmazása után, mely erőteljes és tartós védelmet nyújt1.

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatásokért felelős elnökhelyettese szerint: “A való életből származó adatok szerint a Vaxzevria magas szintű védelmet nyújt a delta variánssal szemben, mely az utóbbi időben gyors terjedése miatt aggodalmat okozott. Mindez megerősíti, hogy az AstraZeneca vakcina továbbra is nagyon fontos tényező világszerte, mivel továbbra is túlnyomó részben ezt használják az indiai oltási programban és a COVAX együttműködésben.”

Az elemzésbe 14.019 delta variáns által Angliában okozott, sürgősségi ellátást igénylő esetet vontak be április 12 és június 4 között (közülük 166-an kerültek kórházba).

Fontos megjegyezni, hogy a rövid utánkövetési idő miatt a delta variánssal szemben mutatott hatékonysági adatok javarészt egy beadott dózisra vonatkoznak.

A fertőzés legújabb hullámát jelentős részben a delta variáns okozza Indiában és világszerte. Az Egyesült Királyságban észlelhető mértékben emelte az esetszámot és átvette a domináns szerepet az alfa (brit) variánstól Skóciában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) immunizációs stratégiai tanácsadó testülete (SAGE) is ajánlja a Vaxzevria (COVID-19 Vaccine AstraZeneca) használatát azokban az országokban, ahol a delta variáns jelen van vagy várhatóan problémát okozhat.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK