Miért nem vesz Kína Pfizer gyógyszert a Covid ellen?

0
798
FDA

Kínában tombol a Covid járvány miután megszüntették a zéró tolerancia politikát. Peking tárgyal a Pfizerrel, amely hatalmas üzletet szimatol hiszen 1,4 milliárd emberről van szó.

“A Pfizer nem adja át a Pavloxid gyártási jogát Kínának, hogy ott gyárthassanak belőle, de folynak tárgyalások magának a gyógyszernek az eladásáról” – mondta a Pfizer főnöke egy egészségügyi konferencián hétfőn San Franciscóban. Albert Bourla ezzel cáfolta a Reuters korábbi hírét, mely szerint generikus gyógyszer lehetne a Pavloxidból Kínában a járvány kellős közepén.

“Nekünk már van gyárunk Kínában, amely Pavloxidot gyárt. Ezért hajlandóak vagyunk tárgyalni a gyógyszer eladásáról, de a licenc átadásáról nem”

– szögezte le a Pfizer főnöke San Franciscóban.

Mit mondanak a kínaiak?

A magas ár miatt fuccsolt be az alku a Pfizer és a kínai állami egészségbiztosító szervezet között – írja a pekingi Global Times, amely a hatalom álláspontját tükrözi. Kína ráadásul nem akar egyetlen külföldi szállítótól függeni – nyilatkozta a portálnak Sen Ji, a sanghaji Fudan egyetem professzora. Aki kételkedik abban, hogy a Pavloxid olyan csodaszer lenne mint ahogy azt a társas oldalakon sokan állítják Kínában.

“Ha csakugyan csodaszer lenne, akkor miért nő újra a Covid fertőzöttek száma az Egyesült Államokban?” – Az USA ki akarja használni a Covid járványt befolyásának növelésére – állítja a pekingi Global Times, mely ezután felszólítja a Biden kormányzatot: vegye rá a Pfizert, hogy adja olcsóbban a gyógyszert Kínának.

Jelenleg egy doboz Pavloxid, amely egy kúrára elég, 50 ezer jüanba kerül Kínában a piacon – ez 7.313 dollár. Ez csillagászati összeg hiszen a járvány kitörése előtt mindössze 2000 jüant kértek egy doboz Pavloxidért.

Bourla, a Pfizer vezérigazgatója San Franciscóban elmondta: a járvány kitörése előtt ezerszám szállítottak Covid ellenes Pavloxid gyógyszert Kínába, és ezt most milliós nagyságrendre emelték.

Jelenleg Kínában az állami egészségbiztosítás még fedezi a Pavloxid megvásárlását, de Pekingben közölték: csak március végéig vállalja a terhet az állam a Covid elleni Pfizer gyógyszer esetében.

A Reuters értesülései szerint a Pfizer jelenleg 1890 jüanért ad egy doboz Pavloxidot a kínai kórházaknak. Bourla Pfizer vezérigazgató San Franciscóban úgy nyilatkozott, hogy  előfordulhat Kínában már csak a privát piacon lehet majd megkapni a Pavloxidot március 31 után.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .