Melyik Párizs az igazi?

0
713

A Fotelkalandor bejegyzéseit mostantól a FüHü-n is olvashatják.

A címben feltett kérdés elsőre talán hülyeségnek tűnhet, de nem az. Kínában ugyanis nem csak Hallstattot építették fel újra, hanem Párizst is. Mondjuk csak a belvárosát – lakótelepből van nekik saját kínai.

Kína egészen furcsa hely tud lenni, erről már írtunk, és az is közismert, hogy építőipari kapacitásban mindenkit vernek, a szellemi tulajdonhoz való jogok viszont nem túl erősek – azaz lemásolni bármit ér. Ebből pedig egészen abszurd dolgok kerekedhetnek ki – legalább is az európai szemlélő számára. Az európai trendi és menő, Európába viszont nem mindenki utazhat el – így aztán, ami nekünk fura, az tulajdonképpen teljesen érthető. És az európai haladás egyik – ma már persze kicsit kopottas – szimbóluma az Eiffel-torony. Épül is belőle sok – csak Kínában van vagy tíz. (Van persze az összes amerikai Paris-ben, a filmből híressé vált Texastól Arkansasig, meg néhány orosz kisvárosban, ki tudja, miért.)

Az igazi nagy durranás azonban nem egy magában álló torony, hanem egy teljes város, egy majdnem Párizs. Tianducheng Hangzhoutól nem messze épült 2007-ben, 32 négyzetkilométeren, párizsi stílusban. A fake Eiffel-torony itt a legmagasabb – harmada az eredetinek. Épült mellette egy – francia tematikájú – témapark is, de maga a város lakóparknak épült.  Az projekt azonban nem lett sikeres – az eredetileg tervezett 10 ezer helyett csak 2 ezren lakják. Így ebben a Párizsban legalább lehet parkolni.

Ettől függeltenül a másolat kvázi tökéletesre sikeredett. Shanghaiist közzé tette egy francia fotós, François Prost munkáját, aki egymás mellé tette az eredeti, és a kínai Párizsról készült képeket. Melyik a valódi?

Igen, a bal oldali képsor készült Kínában.

A Weibón egyébként állítólag nagyon mentek a képek a héten – a kínaiak hol szörnyűlködve, hol humorral kommentálták őket. Volt aki szerint így álltak méltó bosszút, amiért a francia csapatok a 19. században kirabolták a Nyári Palotát, mások szerint viszont cserébe megengednék, hogy a franciák megépítsék a Nagy Falat otthon.

Az eredeti bejegyzés és további képek: http://fotelkalandor.blog.hu/2018/01/28/melyik_parizs_az_igazi

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .