“Meg kell akadályozni a szakadást Izrael állam és a diaszpóra között !”

0
1137

14,5 millió zsidó él jelenleg a világon, ahol az antiszemtizmus fokozódik szinte mindenütt – hangsúlyozta Isaac Herzog, a Zsidó Ügynökség (Jewish Agency) vezetője, aki abból az alkalomból nyilatkozott a Yedioth Ahronot című lapnak, hogy a világ legnagyobb zsidó szervezete idén ünnepli megalakulásának a kilencvenedik évfordulóját.

Kezdetben az volt a feladata, hogy támogassa Izrael állam megalakulását és az aliyat vagyis a zsidók visszatérését őseik földjére. Most viszont az a feladata az Ügynökségnek, hogy megakadályozza Izrael állam és a diaszpóra eltávolodását egymástól, mely azután szakításhoz vezethet.

“Nagyapám Izrael állam első főrabbija volt, édesapám Izrael egyik elnöke. Izraelnek tudomásul kell vennie, hogy nemcsak a Közel Kelet van a világon. Az Egyesült Államokban élő hat millió zsidó a médiából szerzi információit Izraelről, amellyel egyre nehezebb azonosulnia. Közben pedig antiszemita merényletek történnek az Egyesült Államokban (Pittsburgh és San Diego), ahol ilyenek már nagyon régen nem fordultak elő. Egyre növekszik a távolság a fiatal nemzedékek között hiszen az Egyesült Államokban élő zsidók nagyrésze nem zsidó iskolába jár. ”

“Hosszabb távon fennáll a veszély, hogy két zsidó nemzet alakul ki!”

Ettől tart a leginkább a világ legnagyobb zsidó szervezetének vezetője. Nyilatkozatában Isaac Herzog nem tér ki arra, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök maximálisan együttműködik Trump elnökkel miközben a zsidók többsége ellene szavaz és a demokratákat támogatja. Hasonló a probléma Európában is, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnök jó kapcsolatokat épített ki Orbán Viktorral és más nacionalista vezetőkkel, akikkel a helyi zsidóság jó része szembeáll. Benjamin Netanjahu tudatosan építi európai politikáját a nacionalista vezetőkre, akiket azután összehoz Donald Trumppal. Orbán Viktor miniszterelnök is így érhette el, hogy hosszú szünet után fogadta őt az Egyesült Államok elnöke. Benjamin Netanjahu arra számít, hogy a nacionalizmus és az antiszemitizmus megnöveli az aliya kedvet az európai zsidóság körében. Ezt Párizsban nyíltan meg is mondta a nagy terrorakciók után, hogy tömeges kivándorlásra számít. Ezzel ellentétben a francia vezetők azt hangsúlyozták, hogy megvédik Európa legnagyobb zsidó közösségét.

A Zsidó ügynökség vezetője természetesen nem térhet ki ilyen politikai problémákra hiszen a Közel Keleten növekszik a feszültség, egyre több antiszemita akcióról érkezik jelentés Európából és Amerikából, Izraelben pedig hamarosan újra választásokat tartanak. A Zsidó ügynökség pedig egy sátor, melyben a világ 14,5 millió zsidó polgára egymásra találhat – hangsúlyozta az ügynökség vezetője.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .