Kezdőlap Címkék Zsidó Ügynökség

Címke: Zsidó Ügynökség

A Zsidó Ügynökség hidat akar építeni Izrael és a diaszpóra között

A következő évtized céljait vitatta meg a Zsidó Ügynökség vezérkara Jeruzsálemben. Isaac Herzog, a Zsidó Ügynökség vezetője az izraeli sajtónak elmondta, hogy három fő céljuk lesz a következő évtizedben.

A legelső a biztonság! A Zsidó Ügynökség mindent meg kíván tenni a zsidó közösségek védelme érdekében az egész világon. Ennek érdekében diplomáciai tárgyalásokat folytatnak a helyi vezetőkkel. A növekvő antiszemitizmus egyre sürgetőbbé teszi azt, hogy minden állam védelmezze a saját zsidó közösségét az esetleges támadásokkal szemben.

A második célja a Zsidó Ügynökségnek az aliya, a kivándorlás megszervezése. Ha egy államban vészhelyzet jönne létre, akkor “sürgősségi aliyat” szervez a Zsidó Ügynökség az ott élők számára.

A harmadik fontos cél az, hogy híd épüljön Izrael és a diaszpóra között. Be kell gyógyítani a sebeket, meg kell akadályozni a szakadást 

– hangsúlyozta Isaac Herzog.

Nem mondta ki, de nyilvánvalóan arra célzott, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök a helyi zsidó közösségek véleményét figyelmen kívül hagyva tárgyalt olyan vezetőkkel Európában és másutt, akik lehetővé tették antiszemita kampányok szervezését országukban. Ezért most a Zsidó Ügynökség olyan hidat kíván építeni Izrael állam és a diaszpóra zsidó közösségei között, melyen kétirányú forgalom zajlik. Vagyis mindkét fél kíváncsi a másik véleményére, és annak figyelembevételével alakítja ki a politikáját.

Izraelben jelenleg kormányválság van, mert a választott nép nem tud választani: sem a baloldali Gantz sem pedig a jobboldali Netanjahu nem képes kormányt alakítani. Ezért a Zsidó Ügynökségnek úgy kellett összeállítani a következő évtized tervét, hogy nem tudhatta: milyen kormánya lesz Izraelnek, és az milyen politikát folytat majd a diaszpóra irányában.

“Meg kell akadályozni a szakadást Izrael állam és a diaszpóra között !”

14,5 millió zsidó él jelenleg a világon, ahol az antiszemtizmus fokozódik szinte mindenütt – hangsúlyozta Isaac Herzog, a Zsidó Ügynökség (Jewish Agency) vezetője, aki abból az alkalomból nyilatkozott a Yedioth Ahronot című lapnak, hogy a világ legnagyobb zsidó szervezete idén ünnepli megalakulásának a kilencvenedik évfordulóját.

Kezdetben az volt a feladata, hogy támogassa Izrael állam megalakulását és az aliyat vagyis a zsidók visszatérését őseik földjére. Most viszont az a feladata az Ügynökségnek, hogy megakadályozza Izrael állam és a diaszpóra eltávolodását egymástól, mely azután szakításhoz vezethet.

“Nagyapám Izrael állam első főrabbija volt, édesapám Izrael egyik elnöke. Izraelnek tudomásul kell vennie, hogy nemcsak a Közel Kelet van a világon. Az Egyesült Államokban élő hat millió zsidó a médiából szerzi információit Izraelről, amellyel egyre nehezebb azonosulnia. Közben pedig antiszemita merényletek történnek az Egyesült Államokban (Pittsburgh és San Diego), ahol ilyenek már nagyon régen nem fordultak elő. Egyre növekszik a távolság a fiatal nemzedékek között hiszen az Egyesült Államokban élő zsidók nagyrésze nem zsidó iskolába jár. ”

“Hosszabb távon fennáll a veszély, hogy két zsidó nemzet alakul ki!”

Ettől tart a leginkább a világ legnagyobb zsidó szervezetének vezetője. Nyilatkozatában Isaac Herzog nem tér ki arra, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök maximálisan együttműködik Trump elnökkel miközben a zsidók többsége ellene szavaz és a demokratákat támogatja. Hasonló a probléma Európában is, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnök jó kapcsolatokat épített ki Orbán Viktorral és más nacionalista vezetőkkel, akikkel a helyi zsidóság jó része szembeáll. Benjamin Netanjahu tudatosan építi európai politikáját a nacionalista vezetőkre, akiket azután összehoz Donald Trumppal. Orbán Viktor miniszterelnök is így érhette el, hogy hosszú szünet után fogadta őt az Egyesült Államok elnöke. Benjamin Netanjahu arra számít, hogy a nacionalizmus és az antiszemitizmus megnöveli az aliya kedvet az európai zsidóság körében. Ezt Párizsban nyíltan meg is mondta a nagy terrorakciók után, hogy tömeges kivándorlásra számít. Ezzel ellentétben a francia vezetők azt hangsúlyozták, hogy megvédik Európa legnagyobb zsidó közösségét.

A Zsidó ügynökség vezetője természetesen nem térhet ki ilyen politikai problémákra hiszen a Közel Keleten növekszik a feszültség, egyre több antiszemita akcióról érkezik jelentés Európából és Amerikából, Izraelben pedig hamarosan újra választásokat tartanak. A Zsidó ügynökség pedig egy sátor, melyben a világ 14,5 millió zsidó polgára egymásra találhat – hangsúlyozta az ügynökség vezetője.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK