Márki-Zay: Videófelvétel van arról, hogy iratokat vittek ki a hódmezővásárhelyi városházáról

0
2282

Márki-Zay Péter sajtótájékoztatót tartott arról, hogy milyen részeredményei vannak a Hódmezővásárhelyen a megválasztása előtti önkormányzati munka átvilágításának. A polgármester három visszaélésgyanús ügyről számolt be, illetve arról, hogy a megválasztása után iratokat vihettek ki az önkormányzattól. Ezekben egy helyi vállalkozó, Paragi István és az azóta elbocsátott aljegyző, Végh Ibolya érintett.

Márki-Zay azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy folyamatosan érkeznek az adatok hozzájuk, de már több olyan ügyre is bukkantak, amelyek aggályosnak tűnnek az elmúlt évekből.

Az első ilyen lakásértékesítésekkel kapcsolatos: Márki-Zay úgy foglalta össze, hogy az Andrássy út 28. alatt álló társasházat

Paragi István és tulajdonában álló az Építőmester Kft. felépítette, a lakások egy részét eladta az önkormányzatnak, majd visszavásárolta az önkormányzattól alacsonyabb áron

úgy, hogy az értékbecslést is egy olyan cég végezte, a Kupola 2000 Kft. amely az üzletemberé. A város korábbi, Márki-Zay által elbocsátott aljegyzője, Végh Ibolya és két gyereke is lakásokhoz jutott az ingatlanban, jelentős kedvezménnyel – mondta a polgármester, aki szerint ez felveti a hűtlen kezelés gyanúját. Mivel akár 40 százalék árengedménnyel kerülhetett ki önkormányzati lakások magánszemélyekhez, az önkormányzati vagyon sérült. Hogy ez a későbbiekben ne fordulhasson elő, Márki-Zay módosítaná az önkormányzati lakások értékesítésével kapcsolatos jelenleg hatályban lévő rendeletet.

A Kupola 2000 Kft. egy másik, a városi szemétszállítással kapcsolatos ügyben is érintett. A Köztisztasági Kft. 1,3 milliárd forint értékben szerzett be a cégtől kukásautókat és kukákat, miközben a cég ilyen profillal nem rendelkezett. Az üzleten a közvetítőként megbízott cég durván 300 millió forint nyereségre tett szert – hangzott el a sajtótájékoztatón. Ha közvetlenül szerezték volna be ezeket, akkor ennyit spórolhatott volna a város. Paragi az ügyletben érintett Köztisztasági Kft.-be is be akarta vásárolni magát, összeségében több mint 200 millió forinttal kevesebbet adva a cégért, mint amennyit ért, ami szintén fölveti a hűtlen kezelés gyanúját.

Közzétette: Márki-Zay Péter – 2018. március 14.

Márki-Zay emellett arról is beszélt, hogy két napja az Építőmester Kft. egyik volt munkatársa bejelentést tett náluk azzal, hogy látta, amint több teherautónyi iratot vuttek el Márki-Zay megválasztása után, de még a beiktatása előtt a városházáról Paragi István garázsába. A polgármester elmondta, hogy korábban is hallott már erről szóbeszédet, még a bejelentés előtt, de

az iratmozgatásnak semmi írásos nyoma nincsen az önkormányzatnál, holott az iratkezelési szabályzat ezt előírja.

Végh Ilona aljegyző azt állította, hogy semmi ilyesmi nem történt, csak az épületen belül mozgatták a dokumentumokat. A rendőrség a bejelentés alapján nem járhat el, ezért Márki-Zay arra kérte az érintetteket, az aljegyzőt és Paragi Istvánt, hogy nyilatkozzon az ügyben. Márki-Zay szerint a szemtanúk mellett még videófelvétel is bizonyítja, hogy kivittek iratokat a városházáról, tehát a gyanú megalapozott.

A Facebookon is élőben közvetített sajtótájékoztató ezután parttalan vitába fulladt a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetőjével, Szabó Bálinttal, aki a K’Art-ügyről akarta faggatni Márki-Zayt, míg a polgármester pedig Gyurcsány Ferenccel és Lázár Jánossal való kapcsolatáról kérdezte a jogászt. Végül már arról ment a vita, hogy Márki-Zay és Szabó Bálint ismerik-e egymást és találkoztak-e korábban. Márki-Zay, miután nem jutottak egyről a kettőre, egyszerűen otthagyta Szabó Bálintot, aki szerinte meg akarja zavarni az önkormányzatban folyó munkát.

A K’Art kifizetetlen alvállalkozóinak kártalanítását hétfőn kérte a hódmezővásárhelyi polgármestertől Szabó Bálint, és arra is választ vár, hogy támogatta-e Márki-Zay kampányát a felszámolás alatt álló cég vezetője. Lázár János még évekkel ezelőtt ígéretet tett arra, hogy kivizsgálja az ügyet, így Márki-Zay szerint neki nincs oka belefolyni ebbe, cégek pedig nem támogatták, csak magánszemélyek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .