Magyarország veszi a legtöbb fegyvert Németországtól

0
1327
Facebook

2,66 milliárd eurós fegyver vásárlással még az Egyesült Államokat is megelőzi Magyarország ezen a téren. Ez derül ki a német gazdasági minisztérium közleményéből, amely összegzi az elmúlt négy év adatait.

Németországban hamarosan választásokat tartanak, és ebből az alkalomból a képviselők érdeklődhetnek: mit intéztek a minisztériumok az elmúlt négy évben?

A minisztérium számai nem a tényleges fegyver vásárlásokat jelentik hanem azt, hogy milyen értékben adtak ki engedélyeket az exportra vagyis a szállítások jelentős része a közeli jövőben történik.

Merkel-Orbán paktum

A kancellár asszony hamarosan távozik a színről. Brüsszelben sokan őt tekintették Orbán keresztanyjának, mert mindig védelmezte a magyar miniszterelnököt az Európai parlament támadásai ellen. Senki sem tudja pontosan, hogy milyen paktum kötötte össze Orbán Viktort Angela Merkellel, de az biztos , hogy a német gazdasági terjeszkedés érdekeinek a védelme ide tartozott. Míg Lengyelország és Románia elsősorban az USA-tól vásárol fegyvereket, Orbán kormánya a németeket részesíti előnyben. A magyar kormány támogatja egységes európai haderő megteremtését, amely német és francia elképzelés szerint európai fegyverzettel lenne felszerelve.

Mi lesz Merkel távozása után?

Orbán washingtoni keresztapja, Donald Trump már távozott a színről és most Angela Merkel is búcsút mond a politikai színpadnak. Joe Biden egyértelműen Orbán ellenfelei közé tartozik, de ki lesz az új német kancellár? A három esélyes jelölt közül egyik sem igazi barátja a magyar miniszterelnöknek, de Armin Laschet,  a CDU kancellár jelöltje elnézőnek mutatkozott eddig a nemzeti együttműködés rendszerének „Európához nemigen illő furcsaságai” iránt. Ezt sem a zöldekről sem pedig a szociáldemokratákról nem lehet elmondani. Sem Olaf Scholz sem pedig Anneliese Baerbock nemigen foglalkozott Orbánnal, de a két párt emberei annál inkább. Különösen Brüsszelben bírálták hevesen Orbán Viktor illiberális rendszerét a német zöldek és szociáldemokraták.

Ez nem jó ómen a magyar miniszterelnöknek, aki a fegyver vásárlásokkal évtizedekre biztosítani kívánja hatalmának berlini támogatását.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .