A letelepedési kötvényekről is tárgyalt a nemzetbiztonsági bizottság

0
806
MTI Fotó: Soós Lajos

A magyarországi rendezvények biztosításáról, az azeri wifi-ügyről, a letelepedési kötvényekről, az országgyűlési választási rendszer informatikai védelméről is tárgyalt csütörtöki, zárt rendkívüli ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke először hétfőre hívta össze a testület rendkívüli ülését, de az akkor határozatképtelen volt, mert a kormánypárti képviselők nem mentek el rá. Most viszont az aktuális nemzetbiztonsági kérdések mellett a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter által benyújtott,

a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítési kérelmekről is tárgyaltak.

Mások mellett Pintér Sándor belügyminiszter, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, a katonai és polgári szolgálatok vezetői és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke is tájékoztatást adott a testületnek.

Az ülés a bizottság alelnöke, a fideszes Németh Szilárd azt mondta, az utolsó nemzetbiztonsági bizottsági ülésen konszenzussal abban állapodtak meg, hogy a két parlamenti ülésszak között csak akkor hívnak össze rendkívüli testületi ülést, ha “nagyon alapos és indokolt témák vannak”. Szerinte most ilyen volt az országgyűlési választási rendszer informatikai védelmével kapcsolatos döntések meghozása. A hétfői ülés viszont Németh Szilárd szerint “Soros György érdekeit szolgálta” volna, a témái “hírhamisításon” alapultak.

Németh Szilárd
MTI Fotó: Soós Lajos

Az LMP-s Szél Bernadett viszont Németh Szilárdot szólította fel: “ne játsszon”, és kellő létszámmal és felkészültséggel vegyenek részt a testület ülésein.

Németh és a bizottság MSZP-s elnöke, Molnár Zsolt is elismerését fejezte ki az eddigi magyarországi kiemelt rendezvényeken – köztük a vizes világbajnokságon – a résztvevők biztonságát garantáló szerveknek. Németh azt mondta,

Magyarország a legbiztonságosabb ország képét mutatta.

A vizes vb-vel kapcsolatos azeri wifi-botrányról viszont eltérően vélekedtek. Németh Szilárd szerint az érintett cég, amellyel végül nem kötöttek szerződést, minden biztonsági ellenőrzésen megfelelt. Molnár Zsolt és Szél Bernadett szerint viszont

illetéktelen kezekbe kerülhettek volna a magyar állampolgárok adatai,

és az eset szabályozási hiányosságokra világított rá. Szél Bernadett tájékoztatása szerint Pintér Sándor belügyminiszter az ülésen azt mondta: a Belügyminisztérium kezdeményezni fogja az érintett jogi szabályozás módosítását.

Molnár Zsolt
MTI Fotó: Soós Lajos

A letelepedési kötvénnyel kereskedő cég kirablásával kapcsolatban Németh Szilárd annyit mondott, folyamatban van a nyomozás. Molnár Zsolt azt mondta: visszatérnek még az ügyre, mert nemzetbiztonsági vonatkozásban továbbra is kérdés például, hogy idegen országnak van-e köze a betöréshez.

Ennek kapcsán Szél Bernadett azt szeretné,

ha a testület következő ülésen Rogán Antal miniszter személyesen tisztázná a helyzetet, miután szerinte az ő és Habony Árpád ügyvédje is érintett.

Molnár Zsolt azt is elmondta, hogy a Budapesti Közlekedési Központ jegyértékesítési rendszerének problémái is szabályozási hiányosságokra mutattak rá.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .