Lemondott a kémfőnök, aki nem látta előre Putyin Ukrajna elleni támadását

0
1193
twitter.com

Nem egészen egy év után távozik posztjáról a katonai hírszerzés parancsnoka Franciaországban. Hivatalosan nem indokolták Eric Vidaud tábornok lemondását, de az AFP hírügynökségnek magukat megnevezni nemkívánó katonai források elmondták, hogy a távozás oka az: míg az angolszász hírszerző szolgálatok hetekkel előre jelezték, hogy Putyin megindítja az orosz hadsereget Ukrajna ellen, a francia szolgálat (DRM) kétségeit fejezte ki ezzel kapcsolatban. Ezért is folytatta Macron francia elnök közvetítési kísérleteit a legutolsó pillanatig.

A hírszerzési kudarc miatt Macron utasítására a hadügyminisztérium vizsgálatot inditott az ügyben. A végeredmény: komoly hiányosságok voltak a katonai hírszerzés munkájában!

Thierry Burkhardt tábornok, a vezérkar főnöke a Le Monde-nak nyilatkozva elismerte, hogy másképp ítélte meg az Ukrajna elleni orosz támadás valószínűségét az angolszász és a francia hírszerzés. (A Five Eyes Only – ötszemközt szervezet: USA, Nagy Britannia, Kanada, Ausztrália és Új Zéland kicseréli egymással a legbizalmasabb információkat is).

Az amerikai hírszerzés új technikát alkalmazott: azért tette közzé az információt Putyin Ukrajna elleni hadjáratáról hetekkel az invázió előtt, hogy ezzel elriassza az oroszokat a támadástól. Ez nem sikerült – ismerte el a washingtoni szenátus előtt a NATO európai erőinek főparancsnoka, aki egyben az Európában állomásozó amerikai csapatok parancsnoka is. Tod Wolters tábornok szerint

az amerikai hírszerzés is hibákat követett el, mert túlbecsülte az orosz hadsereg képességeit és lebecsülte az ukránok védekezési elszántságát és szervezettségét.

Jelentős USA erősítés Európában

Válaszul Putyin Ukrajna elleni háborújára az amerikai csapatok létszáma 60 ezerről 102 ezerre növekedett Európában – mondta Wolters tábornok. Nagyon felgyorsultak az események: egyetlen hét leforgása alatt sikerült egy páncélos dandárt átdobni az óceánon. Ez az amerikai alakulat most már Németországban állomásozik. A NATO európai főparancsnoka elmondta a szenátusi vizsgálóbizottság előtt, hogy jelenleg felmérik azt, hogy az európai szövetségesek milyen erősítést hajtanak végre, majd pedig ehhez viszonyítva növelik tovább az amerikai haderő létszámát Európában. “Az az érzésem, hogy több amerikai katonára lesz szükség Európában” – közölte végül Tod Wolters tábornok, a NATO európai főparancsnoka.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .