Lapszem – december 20.

0
665

Ma a Teofilok ünneplik a névnapjukat. A név görög eredetű, a Theophilosz névből származik. Jelentése: Isten kedveltje, Isten kedvelő. Már nincs mire várni, mert itt a lapszemle.

Magyar Hírlap: Áprilisig nyomoznak a metróügyben

Két nyomozás is fut a 2-es és a 4-es metróvonalak kapcsán, eddig összesen három gyanúsított van, de hamarosan bővülhet a kör – értesült a Magyar Hírlap. A korábban kiadott elfogatóparancs azonban nem vezetett eredményre.

Az úgynevezett Alstom-ügyben, vagyis a 2-es és a 4-es metróvonalakra kiírt közbeszerzési eljárás során megkötött szállítási szerződésekkel kapcsolatos nyomozásban 2018. április 3-ig meghosszabbították az eljárást – közölte a lap megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség.

November 10-én egy újabb személyt hallgattak ki gyanúsítottként „gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette” miatt. Rajta kívül eddig két személyt gyanúsítottak meg, egyikük sem közszereplő. Egy további személy külföldre „szökött”, ám a mostani közlés szerint a korábban kibocsátott európai és nemzetközi elfogatóparancs még nem vezetett eredményre.

Magyar Idők: Dupla annyi jut ma a családoknak, mint hét éve

Az elmúlt hét évben a kormány megduplázta a családpolitikára fordított támogatást. Jövőre, a családok évében anyagi és erkölcsi támogatásra számíthatnak az ifjú házasok, az otthonteremtésre vállalkozók és a gyermekvállalás előtt állók, akárcsak a nagycsaládosok, a munkába szülés után visszatérők, valamint az idősek is – olvasható a Magyar Időkben.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta: a kormány egyik legsikeresebb területe a családpolitika, amelyre 2010 óta kiemelt figyelmet fordítanak. Az elmúlt hét évben megduplázták a területre fordított támogatást, évente már kétezer-milliárd forint jut rá. Ez GDP-arányosan 4,9 százalék, ami a fejlett országok 2,55 százalékos átlagának majdnem a duplája.

A kormány igyekezett anyagi és erkölcsi támogatást nyújtani az ifjú házasoknak, az otthonteremtésre vállalkozóknak, a gyermekvállalás előtt állóknak, a nagycsaládosoknak, a munkába szülés után visszatérőknek, valamint az időseknek is – sorolta a miniszter.

Magyar Nemzet: Orbán tiltása ellenére Trócsányi minisztériumában a vezetőket is  jutalmazták

Úgy tűnik, Orbán Viktor kormányfő hiába tiltotta meg néhány évvel ezelőtt, hogy állami vezetők jutalmat vegyenek fel, Trócsányi László igazságügyi miniszter nem tudott ellenállni a kísértésnek. A Magyar Nemzet minisztériumoknak elküldött körkérdésére adott válaszokból ugyanis kiderült, hogy az igazságügyi tárcánál minden dolgozó – így a miniszter és a négy államtitkár is – 200 ezer forint értékű Ajándék Erzsébet-utalványt, valamint járulékokkal 12 100 forint értékű ajándékot kapott év végén. A csaknem ötszáz dolgozónak adott pluszjuttatás összesen több mint 150 millió forintba került.

Népszava: A Fidesz már szélsőségesebb, mint a Jobbik

2017 az átrendeződés éve volt a jobboldalon – idézi a Népszava a Political Capital tegnapi konferenciáján elhangzottakat, amely a populista jobboldal és a szélsőjobb helyzetét vizsgálta. A Fidesz egyre inkább a szélsőjobb oldalra húzódik, a Jobbik közben egyre inkább középre tart – mondta bevezetőjében Juhász Attila, a Political Capital szakmai vezetője. Munkatársa, Hunyadi Bulcsú értékelése szerint a „migránsügyben” alkalmazott kormánypárti retorika egybevág azzal, amit nyugati országokban a szélsőjobb használ. A Fidesz stratégiájának lényege, hogy összeesküvés-elméletek terjesztésével félelmet gerjesszen, így mozgósítsa a szavazókat.

Gerő András történész, aki régebben „nemzeti bolseviknak” nevezte a Jobbikot, mostanában identitáspolitikai irányváltást – legalábbis arra tett kísérletet – lát a pártnál. Bíró-Nagy András politológus elmondta, hogy főként az antiszemitizmus és a cigányellenesség visszafogásában, tehát a rasszizmus tompításában, valamint az Európai Unióhoz való viszony változásában érhető tetten a Jobbik mérséklődése. A Policy Solutions elemzője szerint azonban a legtöbb területen a párt programja nem módosult, elsősorban kommunikációs fordulatnak lehet minősíteni azt, ami a Jobbikban zajlik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .