Az északi szomszédunknál így vélekednek a “nemzeti konzultációról” és a “Soros-tervről”

0
879
Štefan Markuš. A kép forrása: dialog.cb.sk

Štefan Markuš 2010 óta  egyik legjobb “Magyarország-szakértőnek” számít Szlovákiában, aki a magyar politikával kapcsolatos tapasztalatait egyenesen az első Orbán-kormány idejéből szerezte, amikor nagykövet volt Budapesten. Most a legutóbbi “nemzeti konzultáció” eredményét és a “Soros-terv létezését” járta körül, és igencsak érdekes megállapításokra jutott.

Štefan Markuš szlovák tudós, író és egykori nagykövet a szlovák Pravda oldalán megjelent véleménycikkében sikeresnek nevezte a magyar kormány „nemzeti konzultációját”: lehet, hogy csak valamivel több, mint kétmillióan küldték vissza a kitöltött kérdőíveket (a Fidesz állítása szerint 2 301 463-an),  de a többség mégiscsak egyetértett a Fidesz-KDNP álláspontjával.

A szerző rámutatott arra, hogy hiába feszül komoly ellentét a magyar kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki erő, vagyis a Jobbik között, Soros Györggyel ellen hajlandóak összefogni. Ez bizonyítja egyrészt az a tény, hogy a szlovák médiában rendszeresen “ultrajobboldalinak nevezett párt” októberben feljelentette az amerikai milliárdost, mivel szerintük “Soros szét akarja verni a magyar alkotmányos rendszert”. Másrészt pedig december 12-én a két párt együtt szavazta meg a magyar Országgyűlésben „az Európai Parlament (EP) a Soros-terv végrehajtásáról szóló határozatával szembeni” határozati javaslatot. Markuš külön kiemelte, hogy ebben a határozatban az egész uniós kvóta- és menekültrendszert már eleve a „Soros-tervnek” keresztelték el.

A szerző ezután azon töprengett, hogy vajon kinek van igaza. Vajon tényleg létezik a Soros-terv, ahogyan azt a magyar kormány állítja, vagy az egész csak a figyelemelterelésére szolgál az ország valódi problémáiról? Mennyire van valóságalapja az amerikai milliárdos nyakába varrni az egész menekültválságot?

A magyar kormány már egy jó ideje azt állítja, hogy van egy ilyen összeesküvés, a “nemzeti konzultáció” és a kampányhadjárat pont ennek a bebizonyítását szolgálta. Az egykori nagykövet szerint Budapest azt hiszi, hogy az EP határozatának nyílt elutasításával egy kemény üzenetet küldött Brüsszelnek: a kötelező betelepítést nem elfogadható a „Szent István-i korona öröksége alapján működő országban”. A magyar Országgyűlésben Németh Szilárd volt az, aki erőteljesen hirdette a “Soros-terv” létezését, és folyamatosan bírálta azokat a társait akik “nem hisznek ebben az összeesküvésben”.

“Nézzék át az Európai Parlament javaslatát, és akkor meggyőződhetnek a Soros-tervről valódiságáról”

– idézte a Fideszes képviselőt a szerző, amikor Szabó Szabolcs nyíltan megkérdőjelezte az összeesküvés terv létezését. Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) elnöke levélben fordult a kormányhoz, amelyben a “Soros-terv” iránt érdeklődött. Ha valóban van ilyen, akkor a kormánynak kötelessége erről tájékoztatni részletesen a lakosságot. Ám ez nem történt meg, csupán a téves és eltúlzó kormányzati propagandahadjárat, ami miatt a magyarországi baloldal nem hisz az összeesküvésben és emiatt folyamatosan azt kapja a másik oldaltól, hogy ők valójában is a Soros-terv végrehajtói.

Ám Markuš a cikkben nem rejtette véka alá a Sorossal kapcsolatos kritikus megjegyzéseit sem, ami elsőre furcsának tűnhet, hiszen eddigi tudomásunk szerint egyszer sem bírálta az amerikai milliárdost, illetve az írásaiban a szlovák olvasók előtt többnyire a magyar kormány állításait tagadta. A szerző úgy látja, hogy Soros György a nyilatkozataival és az írásaival

lényegében a saját csapdájába esett.

Ezekben ugyanis maga Soros nem cáfolta vagy tagadta, hogy lennének tervei a menekülteket illetően, vagy ne létezne egyfajta „saját megoldási javaslata” a migrációs válsággal kapcsolatban – vélte Markuš. Ugyanúgy, amikor az elmúlt hetekben a Soros által támogatott szervezetek elkezdték szlovákra is lefordítani és megjelentetni az amerikai milliárdosnak a migrációs válság esetleges megoldásáról szóló javaslatait, akkor azzal közvetve elismerték a “Soros- terv” létezését.

Markuš azzal zárta a cikkét, hogy a kormány intenzív propagandája ellenére továbbra is sokan úgy vélik Magyarországon, hogy a Soros-terv illúzió és utópia, és erőteljesen megosztja a közvéleményt, valamint a társadalmat. Ezért ilyenfajta környezetben lehetetlen rendes vitát folytatni a témáról, pedig más európai országok – köztük Szlovákia számára is – fontos lenne megtudni: “A Soros-terv mítosz vagy valóság?”

A szakértő korábbi Magyarországról szóló elemzése.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .