Lapszem – 2017. október 3.

0
902

Ma a Helgák ünneplik a névnapjukat. És hogy az öröm teljes legyen, máris itt a lapszemle. Friss, ropogós, vegyék, vigyék!

Magyar Nemzet: 2020-ra már csak kilenc hónapnyi nyugdíjra futja

Nemcsak nálunk, hanem az egész fejlett világban is szembe kell nézni a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerek reformjával a következő egy-két évtizedben – olvasható a Magyar Nemzetben.

A Világgazdasági Fórum (WEF) egy friss tanulmánya rámutat, hogy Németországban 2036-ra minden ötödik német nyugdíjas a szegénységi szint közelében fog élni. A problémákat nem kizárólag a népesség fogyása okozza, hanem például az, hogy már ma is minden negyedik német munkavállaló alacsony bért fizető területen dolgozik, ahol még a tíz eurót sem éri el az órabér.

Ha lehet, Magyarországon még sötétebb a helyzet. Nálunk ugyanis nemcsak az alacsony születésszám jelent súlyos gondot, hanem az is, hogy nagyon sokan csak a minimálbér után fizetnek járulékokat, ezért sokkal kevesebb pénz van a nyugdíjkasszában, mint amennyire szükség lenne. A számítások azt mutatják, 2030-ra már alig kilenc hónapnyi nyugellátást lesz képes finanszírozni egy évben az állami nyugdíjrendszer, amennyiben nem változtatnak a jelenlegi járulékfizetési rendszeren. Még több itt.

Magyar Hírlap: „Buli van, elvtársak”, a DK-s Hajdu hatalomátvételre készül

Rákospalotán a helyzet fokozódik, Hajdu László DK-s polgármester a saját fiát juttatja munkához az önkormányzat közbeszerzésén, mi ez, ha nem korrupció? – tette fel a kérdést László Tamás, a XV. kerület fideszes országgyűlési képviselője.

Rákospalota korábbi polgármestere a Magyar Hírlapnak arról is beszélt, Lamperth Mónika jegyző be kívánja szántani a RUP–15 elnevezésű városfejlesztő önkormányzati céget, a cég élére egy MSZP közeli ügyvédet állíttatott, és odahelyezett mellé egy „besúgót”, napi négy órában havi háromszázezer forintért – mellette nyolc órában a hivatalban foglalkoztatja. Mindezt azért, hogy a városfejlesztési ügyeket a saját érdekkörükbe vonják. További részletek itt.

Népszava: Mégsem számolják fel a Sorsok Házát

Röpke másfél hét elég volt ahhoz, hogy érvényét veszítse az ultimátum, amit Lázár János adott Schmidt Máriának. A Sorsok Háza ügye pontosan ott tart, ahol eddig: sehol – írja a Népszava.

Röpke másfél hét elég volt ahhoz, hogy érvényét veszítse az ultimátum, amit Lázár János adott Schmidt Máriának. A Sorsok Háza ügye pontosan ott tart, ahol eddig: sehol.

A Sorsok Háza csak akkor valósulhat meg és töltheti be eredményesen feladatát, ha annak koncepciójáról konszenzus jön létre a magyarországi zsidó közösség, a holokauszttúlélők, továbbá az oktatási-kutatási szakértők között. A múzeum ennek a folyamatnak a lezárása után nyithatja meg kapuit a látogatók előtt – ismertette álláspontját a Miniszterelnökség a Népszavában megküldött válaszában. Bővebben itt.

Magyar Idők: Esélyt lát a DK és a Jobbik is

Az MSZP visszafordíthatatlanul a teljes bukás útjára lépett – reagált Botka László bejelentésére a Jobbik. A párt szóvivője szerint a szocialista párt nem kormányváltást akar, hanem parlamenti frakciót, néhány parlamenti helyet, néhány zsíros tiszteletdíjat – fogalmazott Jakab Péter, aki szerint minden magyar ember tudja, hogy az MSZP-re leadott szavazat innentől kezdve a Fideszt erősíti. – Aki kormányváltást akar, annak a Jobbik az alternatíva. Minden más voks elveszett szavazat, ami Orbánt erősíti – idézi Vona Gábort, a párt elnökét a Magyar Idők.

A baloldali pártok úgy vélik, Botka távozása veszteség és lehetőség is egyben. Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője úgy értékelte a helyzetet, hogy Botka a lemondásával beismerte stratégiájának teljes kudarcát. Hozzátette: a szocialista politikust egyre kevesebben fogadták el az ellenzék vezetőjének, nem tudott szót érteni a többi párttal, nem volt képes új szavazókat megnyerni, ráadásul a régebbi szavazók közül is többet elveszített. Hozzátette: a DK továbbra is önálló listán indul jövőre. Ha még tovább olvasná, itt megteheti.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .