Öt napig ünneplik Che Guevarát Bolíviában

0
422

Bolívia ötnapos állami rendezvénnyel emlékszik meg Che Guevaráról, a kommunista forradalmár meggyilkolásának 50. évfordulója alkalmából.

Az ünnepélyes rendezvények csütörtökön kezdődnek, csúcspontjukat október 9-én Vallegrande városában érik el a tervek szerint, a szintén szocialista kormányzattal rendelkező Kuba és Venezuela alelnökeinek résztvételével. Vallegrande arról híresült el, hogy először itt temették el Che Guevara földi maradványait.

Morales hétfői beszédében egyben megpróbált a bolíviai katonaság és Guevara emléke közt azzal közvetíteni, hogy kijelentette: “az antiimperializmusból született” a dél-amerikai ország hadserege, amely lépten-nyomon elkíséri őt majd az ünnepségen.

A dél-amerikai állam hadseregének több egykori tagja viszont bojkottálná a forradalmár tiszteletére rendezett ünnepélyt. Ők ugyanis arra emlékeztettek, hogy Guevara és gerillái véres harcot vívtak a bolíviai hadsereggel.

Nem sokkal korábban több magas rangú volt katonai is elégedetlenségét fejezte ki a marxista forradalmárnak juttatott tiszteletadás miatt. “Nem veszünk részt (az ünnepségen), mert politikai indíttatású rendezvényről van szó” – jelentette ki Mario
Moreira a Pagina Siete című lapnak, aki a Che Guevarával szemben harcolt bolíviai katonákat képviseli. Hozzátette: “az államnak inkább az lenne a kötelessége, hogy minket éltessen, hiszen mi védtük meg a hazát”.
A legendás forradalmár Che Guevara 1967. október 8-án került a bolíviai hadsereg fogságába, és egy nappal később bírósági tárgyalás nélkül agyonlőtték.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .