Lapszem – 2017. február 23.

0
919

Pénteken az Alfrédok ünneplik névnapjukat, a havazás pedig visszaszorul az ország délnyugati részére. A lapszemle pedig máris megérkezett:

Magyar Nemzet: Felcsútra is a profikat hívták, ha ledlámpákról volt szó

Úgy tűnik, hogy Felcsút sem marad ki a közvilágítási botrányból, ugyanis ott is az a társaság végezte a korszerűsítési tanácsadást, amelyik a kormányfő vejéhez köthető Elios-botrány egyik főszereplője – tudta meg a Magyar Nemzet. A felcsúti önkormányzattal szerződésben álló Sistrade Kft. tulajdonosa az a Hamar Endre, aki a kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak jóbarátja, és neve az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentésében is többször előfordul, hiszen az Elios Innovatív Zrt.-ben Hamar és Tiborcz üzlettársak is voltak. Felcsúton két lépcsőben modernizálták a közvilágítást ledes rendszerűre. A dokumentumokból kiderült, hogy a Sistrade nem csupán javaslatokat tett erre 2016-ban és 2017-ben, hanem Hamar cége üzemelteti a felcsúti közvilágítást is. A közbeszerzési értékhatárt nem érte el a beruházás, ajánlatot három cégtől kértek. Az Elios nem volt köztük, vélhetően az OLAF-vizsgálat miatt – írja a lap.

Magyar Idők: Varga Mihály: a kormány nem tett le a személyi jövedelemadó mérsékléséről

A kormány nem tett le arról a tervéről, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek. A miniszter szerint akkor lehet újabb nagy adócsökkentést végrehajtani, ha ahhoz rendelkezésre áll minden fontos feltétel, azaz stabilan működik és növekszik a gazdaság, a munkaerőpiac helyzete pedig javul. Figyelni kell arra is, hogy a nehezen megteremtett költségvetési egyensúly ne boruljon fel – mondta. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormány az adók csökkentésében hisz, szemben az ellenzékkel.

Népszava: Nem a gyógyszer drágult, a támogatás csökkent

Tavaly 16,5 százalékkal fizettek többet a vényköteles gyógyszereikért a betegek, mint egy évvel korábban – írja a Népszava egy gyógyszeripari elemzésre hivatkozva. Az ok az, hogy az állam kevesebbet költött támogatásra, és a betegek pedig valószínűleg a korábbinál több drágább és korszerűbb készítményeket választottak. Az utóbbi években a gyógyszertámogatásra költhető összeg apadásával párhuzamosan szűkült a támogatott készítmények köre, és összességében – a 2012-es és 2015-ös év kivételével – valamennyi évben nőttek a betegterhek is. A hazai gyógyszerpiacon 2017-ben (703 milliárd forintnyi) orvosság fogyott, ami négy százalékkal több mint amennyit egy évvel korábban vásároltak a betegek – írja a lap.

Magyar Hírlap: A bevándorlás mindent megváltoztat

Václav Klaus gratulál Orbán Viktornak, hogy viszi a Dublin IV. menekültügyi rendelet elleni harc zászlaját – írja a Magyar Hírlap, amely interjút készített a volt cseh elnökkel, aki új, Népvándorlás című könyvét mutatja be Magyarországon. Klaus szerint az uniós elit multikulturalista politikájával le akarja rombolni Európát és fel akarja számolni a nemzetállamokat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .