A diákok tüntetnek és miniszterelnök-jelöltekkel vitáznak

0
774
Demonstráció az oktatásért - MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

„Váltsunk rendszert közösen az oktatásban” címmel ismét tüntetést szerveznek péntek délutánra a diákok. Felhívásukban ez áll: január 19-én több ezer diák demonstrált egy korszerű, diákközpontú, igazságos oktatási rendszerért, most pedig még hangosabban kell megüzenni, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni az érdekeiket.

Az újabb tüntetésre azért volt szükség, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem reagált érdemben a követeléseikre, ezért döntöttek úgy, hogy „a döntéshozókénál magasabb szint képviselőihez, a magyar emberekhez fordulunk”. Eddig több mint háromezer ember jelezte a Facebookon, hogy elmenne a tüntetésre, az érdeklődők száma pedig 15 ezernél is több. A demonstrációra nemcsak a diákokat várják, hanem mindenkit, hiszen a szervezők szerint az oktatás az ország közös ügye.

A diákparlamentes Gyetvai Viktor, az egyik szervező a Független Hírügynökségnek elmondta: március 12-re vitát is szerveznek a miniszterelnök-jelöltekkel az oktatásról. Gyetvai arról is beszélt, hogy minden párt reagált a vitára vonatkozó felhívásukra és mindegyik el is fogadta azt, kivéve a Fideszt. Így hát

március 12-én egy asztalhoz ültetik a miniszterelnök-jelölteket, akiknek a kérdéseket a diákok teszik fel.

Pénteken pedig 17:30-tól gyülekeznek a diákok a Deák Ferenc téren, ahonnan a Parlamentig vonulnak. A felszólalók szintén diákok lesznek.

A tüntetésre való felhívásban szerepelnek a követeléseik is:

Mit kíván a magyar diákság?

Képezze az oktatás alapját a 21. században szükséges készségek fejlesztése! Igazságos, demokratikus és modern oktatást minden diáknak!

 1. Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!
 2. Rögzítsék a diákok kötelező óraszámának maximumát heti 30 órában a középiskolában, 25 órában az általános iskolában!
 3. Ne legyen kötelező a szakmai érettségi! Tegyék lehetővé az előrehozott érettségit minden tantárgyból! A törvényeknek megfelelően a továbbiakban minden érettségivel kapcsolatos változtatást felmenő rendszerben vezessenek be!
 4. Állítsák vissza a korlátozás nélküli, szabad tankönyv-választást!
 5. Rendelkezzenek vétójoggal a diákönkormányzatok a diákokat érintő kérdésekben, választhassák meg szabadon a diákönkormányzatot segítő tanárt!
 6. Ne korlátozzák az oktatási intézmények a diákok és tanárok szólásszabadságát! Ne fenyegessék őket sem formálisan, sem informálisan!
 7. Semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát!
 8. Töröljék el a nulladik órákat, ne kezdődjön a tanítás reggel 8 óránál korábban!
 9. Ne lehessen az oktatásból kirekeszteni a 18 éven aluli diákokat!
 10. Támogassák a diákok tudományos sikereit és versenyeredményeit! Jutalmazzák ezeket többletponttal és magasabb ösztöndíjjal!
 11. Hozzanak létre minden intézményben névtelen tanárértékelő rendszert, az eredményeket tegyék hozzáférhetővé.
 12. Állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat legalább a 2011-es szintre a továbbtanulási esélyegyenlőség érdekében! Ne kössék nyelvvizsgához az egyetemi felvételit!

(+1. Tegyék elérhetővé minden diák számára a világnézetileg semleges oktatást!)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .