(Kormány)nyomás alatt a Jobbik, tiltakozik az LMP

0
798

Az LMP a Társaság a Szabadságjogok (TASZ) szervezetéhez fordul, hogy számba vegye a lehetséges jogi megoldásokat a Jobbik ellen indított ügyészségi nyomozás ügyében. Közben jogszabályt módosított a kormány, további nyomás alá helyezve a Jobbikot.

 

Az ÁSZ kedden jelentette be, hogy az ügyészséghez fordult, mert álláspontja szerint a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését. A Jobbik visszautasította, hogy ne működött volna együtt a számvevőszékkel.

A Jobbik politikai ellenfele, az LMP is felháborodott az ügyön, amellyel

„a képviseleti demokrácia ma újabb mélyütést kapott Orbán Viktor kormányától.”

Mint közleményük leszögezi: a fideszes ügyészség már számtalanszor bizonyította, hogy politikai utasításra indítanak eljárásokat. Orbán Viktor az ügyészségi komiszárjait használja fel egy politikai párt és a képviseleti demokrácia elleni hadjáratához. Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy politikai utasítások alapján indítsanak vádhatósági eljárásokat.

A jogállami keretek felszámolásával a kormánypártok új sebességbe kapcsoltak a demokratikus intézményrendszerek totális politikai uralom alá vonása érdekében.

Egy „furcsa” jogszabálymódosítás

Eléggé szokatlan módon, pénteken délután jelent meg egy jogszabálymódosítás a Magyar Közlönyben: a nemzetgazdasági miniszter irányítása alá tartozó központi kezelésű előirányzatok kezeléséről és felhasználásáról szóló 55/2016. (XII. 21.) NGM rendelet módosításáról. A módosítás értelmében, ha egy költségvetésből törvény szerint járó támogatást jogszabálysértés miatt csökkenteni kell, akkor az így visszajáró pénzt adók módjára hajthatják be. Ez a már holnap hatályba lépő módosítás – szúrta ki a HVG – kapóra jöhet a Jobbik ellen: az így kiegészített 2016. végi rendelet ugyanis a pártok és pártalapítványok támogatásait is felsorolja, s

elképzelhető, hogy a mostani gyors kihirdetés az ÁSZ és az ügyészség által is vizsgált Jobbik esetleg tervezett pénzbüntetésének gyors behajtása érdekében született, amelyet evben így akár már a jövő héten le lehetne bonyolítani.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .