Kínaiak Haifában – Mit szól ehhez Amerika?

1
900
Fotó: Wikimedia

Izrael átadja legnagyobb kikötője kulcsait a kínaiaknak – írja a Háárec című ellenzéki lap. Haifában a kereskedelmi kikötő mellett van a hadikikötő, ahol Izrael állítólag atomfegyverrel felszerelt tengeralattjárói állomásoznak. A kikötő az amerikaiaknak is fontos.

Belegondolt ebbe valaki? – tette fel a költői kérdést Saul Horev dandártábornok, aki már tartalékos, de korábban a flotta vezérkari főnöke volt, és egy időben az izraeli nukleáris csapásmérő erő parancsnoka. A főtiszt bombát robbantott azzal a bejelentésével, hogy a kínaiak előrenyomulása egyúttal azt is jelentheti: Izrael legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok szép csendben elhagyja Haifát. A US Navy ugyanis nem akarja, hogy hadihajói olyan helyen állomásozzanak, ahol a kínaiak könnyen kikémlelhetik őket.

A kínaiak szorgosan nyomulnak a Szuezi csatorna kulcsfontosságú régiójában. Első külföldi katonai támaszpontjuk Dzsibutiban van. Ma már Washingtonban a katonák Kínát éppoly stratégiai ellenfélnek tekintik mint Oroszországot.

Ráadásul a két nagyhatalom katonai együttműködése egyre jobb:

a Távol Keleten a nagy orosz hadgyakorlaton a kínaiak is részt vesznek. Sőt az amerikai hírszerzés értesülései szerint azt azért rendezik a Távol Keleten és nem Európában, mert Hszi Csin-ping elnök ezt kérte Putyintól. Az oroszok pedig végtelenül le vannak kötelezve Kínának, hiszen a gazdasági nehézségek idején mindig számíthattak Pekingre.

Szíriában – ahol közvetlen a szembenállás az USA és Oroszország között – Kína is Asszad elnök rendszerét támogatja. Izrael viszont mindent megtesz azért, hogy gyengítse Asszad rendszerét, és csökkentse Irán befolyását Szíriában. Kína Iránnak is igen fontos szövetségese: a legnagyobb olajvásárló a fenyegető szankciók ellenére.

Ilyen körülmények között a kínaiak megjelenése Haifában komoly stratégiai következményekkel járhat.

1 hozzászólás

  1. Attól tartok, hogy a fantáziája némileg elragadta a cikkírót. Haifában állomásoznak Izrael nukleáris meghajtású tengeralattjárói?? Nem beszélve az amerikai hadihajókról??
    Tudtommal Izraelnek 5 német gyártmányú tengeralattjárója van, a hatodikat nemsokára átadják – egyik sem atommeghajtású. Tessék utánanézni! Nagyjából ugyanilyen hiteles az amerikai vonatkozás is. Ha Izraelbe látogat egy amerikai hadihajó, akkor az a haifai kikötővel szemben áll meg (rendszerint nem tud befutni a nagysága miatt), és ott szállnak partra a tengerészei. Ilyesmi évente egyszer előfordulhat. De állandó jelenlétről szó sincs. A Karmel hegyről könnyű belátni az egész haifai öbölt, nem lehet eldugni a katonai kikötőt sem a szem elől – a cikkírónak is szét kellene néznie ott. Vagy kegalább
    az interneten.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .