Kedvenc izraeli történésze nevezte hülyeségnek Orbán antiglobalista ideológiáját

0
1022
Facebook

“Ha ellenzed a kívülről jövő dolgokat, akkor ellenzed a kereszténységet. Nem Magyarországon hanem a Közel Keleten jött létre a kereszténység.

A Biblia, amelyet Orbán annyira szeret, nem Magyarországon íródott, nem magyarul íródott. Héberül és görögül írták, főként a Közel Keleten élő zsidók. Orbán meg akar szabadulni a Bibliától?!” – teszi fel a költői kérdést Yuval Noah Harari, az izraeli történész, akinek könyveit a magyar miniszterelnök lelkesen olvassa, és hívei figyelmébe ajánlja. Amit Harari elmondott egy spanyol portálnak, az nyilvánvaló igazság, de mint történész ő is tudja, hogy például a katolikus Spanyolországban nyugodtan alkalmazták a fajelméletet a zsidók kiüldözése idején.

Az antiglobalista ideológia nevetséges

“A pandémia idején a magyaroknak csak magyar tudósok által kitalált vakcinákat kellett volna kapniuk Orbán Viktor szerint? Nevetséges az a gondolat, hogy egy ország elzárkózhat a világ többi részétől. Ha csakis azzal kellene élnünk , amit a mi hazánkban találtak ki, akkor az életünk nagyon nagyon szegényes és szinte lehetetlen lenne. Ez persze nemcsak Magyarországon történik. Gondoljunk bele: milyen lenne az élet, ha csakis olyan ételeket kellene ennünk, csakis olyan könyveket olvasnánk, melyek a mi hazánkban jöttek létre. Borzalmas lenne.”

Majd Yuval Noah Harari levonja a tanulságot:

“a történelmet azért találták ki, hogy rá hivatkozva megszerezzék a hatalmat. Ez veszélyes. Így jöhet létre a debilitás.”

Miért népszerű az antiglobalista ideológia?

Erre nem veszteget túlságosan sok szót Yuval Noah Harari noha Orbán és társai – például Netanjahu most újra hatalomra került miniszterelnök Izraelben vagy Donald Trump, aki vissza szeretne térni a Fehér Házba Washingtonba – számára ez épp a fő kérdés. A válasz meglehetősen egyszerű: a globalizáció futószalagon termeli a veszteseket. Aki állását, életszínvonalát érzi veszélyben a globális verseny miatt az szívesen hitelt ad bármilyen ideológiának, amely korlátozza a külföldi konkurenciát. Ez a tendencia az Egyesült Államokban éppúgy megfigyelhető mint Izraelben vagy Magyarországon. Épp ezen az alapon akarja létrehozni Orbán Viktor az antiglobalista pártok és mozgalmak egységét. Más kérdés, hogy az USA épp Kínával szemben alkalmazza az antiglobalista retorikát, amely viszont Orbán Viktor egyik szövetségese. Dehát Hitler is lepaktált Sztálinnal, és együtt bírálták a globális kapitalizmust, amely a nácik szerint nem más mint világméretű zsidó összeesküvés.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .