Karácsony most nemet mond

0
995

A Független Hírügynökség értesülése szerint Karácsony Gergely, Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje nem megy el szombaton Botka László szocialista kormányfő-jelölt szövetségi politikájának a meghirdetésére. 

Új típusú szövetségi politikát hirdet meg szombaton, legalább is a szándékai szerint az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László. A szimbolikus erőt az kölcsönözné az ATV által is közvetített beszédnek, hogy több párt képviselője is fölsorakozna Botka mellett. Ott lesz a beszámolók szerint Szent-Iványi István, akit külügyi szakértőként mutat majd be a jelölt. Szent-Iványi a Liberálisok, másként Fodor Gábor embere, és bár ez a párt a kutatások szerint nem vonz tömegeket, azért fölsorakozásuk Botka mögött mégiscsak fontos jelkép.

Ugyanígy a Párbeszéd jelenléte, onnan a közgazdász Büttl Ferencre és a párt miniszterelnök-jelöltjére, Karácsony Gergelyre számít Botka, aki –  ha hinni lehet például az index tudósításának – a  kulturális programok írójaként mutatná be a Párbeszéd társelnökét. Ez viszont nem fedi teljesen a valóságot. Ugyanis a Független Hírügynökség értesülése szerint

Karácsony végül mégsem megy el, noha bennfentesek szerint ő maga sem lát más megoldást, mint a megegyezés szükségességét.

Ha figyelembe vesszük Karácsony szegedi megjelenését, az ottani, augusztus végi fórum interpretációját, akkor már az akkori szerepvállalása is okozott némi zavart; nem lehetett pontosan értelmezni, hogy behódolt-e az MSZP-miniszterelnök-jelöltjének, azaz lemondott-e saját hasonló titulusáról a Párbeszédben, vagy csak azt deklarálta, ha úgy hozza a sors, nem megy szembe Botkával. Utóbb ez a megközelítés erősödött meg, amit azzal is magyaráztak, hogy Karácsony pártja erősen megosztott a kérdésben.

Már csak azért is, mert hivatalos, bilaterális, értsd: a két párt közötti megbeszélés eddig nem volt, így megállapodás sem köttethetett.

Karácsony távolmaradása azért is kellemetlen lehet most Botka Lászlónak, mert a Párbeszéd társelnöke a legnépszerűbb politikusok közé tartozik, sőt kijelenthetjük:

az ellenzék szereplői közül ő az, aki felveszi a versenyt a kormánypártiakkal.

És noha az ő pártja sem tud markánsan feliratkozni a közvéleménykutatók sikerlistáján, személye fontos eleme lenne Botka stratégiájának.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .