Változik az európai politikai pártok finanszírozása

0
1887

Az Európai Bizottság jogalkotási javaslatot fogadott el az európai politikai pártokról és alapítványokról szóló rendelet módosításáról. Jean-Claude Juncker az Unió helyzetéről szóló beszédében ismertetett Demokrácia javaslatcsomagjában vetítette előre a politikai pártok finanszírozásának reformját.

„Az európai pártoknak forrásokat kell biztosítanunk annak érdekében, hogy jobban megszervezhessék magukat” – mondta Jean-Claude Juncker . Az Európai Bizottság e kötelezettségvállalás előmozdítása érdekében fogadott el jogalkotási javaslatot az európai politikai pártokról és alapítványokról szóló rendelet módosításáról.

A javasolt módosítások az átláthatóság növelését célozzák, hogy az emberek tudják, hogy kire szavaznak, növekedjen a demokratikus legitimáció és erősödjön a végrehajtás, hogy fel lehessen lépni a visszalépések ellen és vissza lehessen fizettetni a finanszírozást – áll egyebek között a Bizottság közleményében.

Ezeket a javaslatokat a 2019-es európai választások előtt el kell fogadni és hatályba kell léptetni.

Forrás: https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/political_parties_hu.pdf

A változtatás szükségessége

Az európai politikai pártok és alapítványok javasolt reformja választ ad az Európai Parlament ismételt, az európai adófizetők pénzével való visszaélésekhez vezető kiskapuk bezárására vonatkozó követeléseire.

Bizonyos esetekben ugyanazon nemzeti pártok egyes tagjai különféle európai pártok létrehozását támogatják.

Emellett az európai politikai pártok számára rendelkezésre álló uniós finanszírozás jelenlegi elosztási módja nem kellően arányos az európai választások során elért képviseleti eredménnyel. Végül, de nem utolsósorban, a pártok nehezen tudnak eleget tenni az ilyen finanszírozás feltételéül szolgáló társfinanszírozási követelménynek.

A Bizottság javaslata szorosabb kapcsolatot teremt a tényleges képviselet és a finanszírozás között azáltal, hogy a ténylegesen kapott szavazatok alapján járó finanszírozás arányát 85 %-ról 95 %-ra emeli. A jelenlegi rendszer szerint a finanszírozás 15 %-a az összes párt között oszlik el, függetlenül attól, hogy ténylegesen hány szavazót képviselnek.

A javasolt lépések

Az átláthatóságot növeli, hogy a nemzeti pártok számára előírja: a honlapjukon egyértelműen tüntessék fel annak az európai pártnak a logóját és politikai programját, amelynek tagjai. A pártok képviselői közötti nemi arányt is fel kell majd tüntetni.

Ezen túlmenően a javasolt reform

bezárja azokat a kiskapukat, amelyek lehetővé teszik a pártok számára, hogy visszaéljenek a rendszerrel

azáltal, hogy több európai szervezetet hoznak létre, amelyek mindegyike jogosult extra finanszírozásra.

Következő lépések: A Bizottság által bemutatott jogalkotási javaslatot rendes jogalkotási eljárás során el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak ahhoz, hogy azok hatályba lépjenek.

Az európai politikai pártok és támogatásuk

A bizonyos feltételeknek eleget tevő politikai pártok és alapítványok lehetőséget kapnak arra, hogy európai szinten történő bejegyzés révén európai jogi személyekké váljanak, ezáltal növelve esélyüket az európai pénzügyi támogatáshoz való hozzáférésre. E feltételek közé tartozik a megfelelően nagy számú tagállamban való képviselet, valamint az EU alapértékeinek tiszteletben tartása mind programjukban, mind tevékenységük során.

Az európai szintű politikai pártok finanszírozása működési támogatás formájában valósul meg. Ez a pártok támogatható kiadásainak ma még legfeljebb 85%-át fedezheti, míg a fennmaradó részt saját forrásokból, például tagsági díjakból és adományokból kell fedezni.

A támogatás felhasználható a pártok politikai programjában szereplő célkitűzésekhez, például az alábbiakhoz közvetlenül kapcsolódó kiadások fedezésére:

–           értekezletek és konferenciák,

–           kiadványok, tanulmányok és reklámok,

–           igazgatási, személyzeti és útiköltségek,

–           az európai választásokkal kapcsolatos kampányok kiadásai.

A támogatás nem használható fel többek között a következő kiadások fedezésére:

–           a népszavazásokkal és választásokkal kapcsolatos kampányok kiadásai (az európai -választások kivételével),

–           a nemzeti pártok, választási jelöltek, valamint a nemzeti és európai szintű politikai alapítványok közvetlen vagy közvetett finanszírozása,

–           adósságok és adósságszolgálati terhek.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .