Kezdőlap Címkék Mecset

Címke: mecset

Erdogan a mecsetté alakított Hagia Sophia-ban

Vasárnap szimbolikus látogatást tett az ősi bizánci katedrálisban Törökország „szultánja”, aki elérte: ismét mecset lesz a keresztény székesegyház. A Legfelső Bíróság nemrég döntött úgy, hogy megsemmisíti azt a korábbi rendeletet, amely még 1934-ben múzeummá nyilvánította a Hagia Sophiat.

A szultánok idején is mecsetként szolgált, de Kemal Atatürk uralma idején múzeum lett belőle. Az új Törökország megteremtője igyekezett korlátozni az iszlám uralmát hazája modernizálása érdekében.

Erdogan az ellenkező utat választotta. A hatalomtól egyáltalán nem független bíróságot kérte a Hagia Sophia jogállásának módosítására és csodák csodájára rögtön meg is született a döntés. Ezt követően azonnal megkezdődtek a munkálatok a székesegyházban, hogy megfeleljen a mecset feltételeinek. Ezeket a munkálatokat tekintette meg vasárnap Erdogan elnök.

Első ima pénteken

A muzulmánok ünnepnapján, pénteken lesz az első közös ima az „új” mecsetben. 500 ember kapott meghívót. Azt még nem lehet tudni, hogy maga Erdogan elnök résztvesz-e az első imán.

A keresztény világban felzúdulást keltett a döntés: Rómában a pápa tiltakozott. Moszkvában nemcsak a pátriárka, de Putyin elnök is célzott arra, hogy Erdogan döntése megronthatja Oroszország és Törökország kapcsolatait. Nemrég a két állam még szövetséges volt a Közel Keleten, de most szembeállnak egymással Szíriában és Líbiában. Nyilván ez is motiválta Erdogan döntését, de a „szultán” elsősorban belpolitikai célokat követett: a vallásos-nacionalista rendszer megerősítésével próbálja megakadályozni népszerűsége elvesztését. Isztanbulban és Törökország fővárosában, Ankarában  valamint Izmir városában már ellenzéki polgármestereket választottak, mert Törökországban a csökkenő életszínvonal miatt egyre kevesebben adnak hitelt Erdogan elnök vallásos – nacionalista propagandájának

Zombik itt is, zombik ott is, zombik mindenhol – 2019. február

Itthon a csapból is folyik a migránsozás. Forog a gyomrom a néphülyítéstől. A politikai szándékot megértem, meg kell indokolni egy megmentő intézkedéseit, pénzköltéseit, stb. csupán az agyak tömegeit nem értem, akik ezt beveszik.

Eszembe jut, hogy minket, magyarokat is sokszor elkerülnek nyugaton a ránkrakódott előítéletek miatt, melyeket lehet, hogy pár bűnöző honfitársunk váltott ki, mégis tömegek hordozzák ennek keresztjét. A menekültekkel is ez a helyzet. Érdekes, hogy keleten nincs magyarokkal szembeni rossz érzés. Nyugaton van. A keleti befogad, madzsarnak mond, a nyugati egy birodalmi szemléletet és érdeket kiszolgáló középkáderéként alkalmaz, de saját magasságába sose emel. Ez a középkáder kell a multik vezérkara és a tömegesen beáramló zombik tömege közé, akikkel tősgyökeres osztrákként, németként stb. snassz foglalkozni. Mégis e középkáderi lét sokkal nagyobb anyagi biztonságot nyújt, mint a hazai bizonytalan jövőtlenség, ahol mindent átitat a politika. Politikával osztják meg a családokat, teremtenek gyűlöletet, értetlenséget és hoznak létre a valós világi trendektől való eltávolodást. Így saját hazánkban jutunk el kulturális leépülésünk után oda, ahova egy menekült nyugaton automatikusan eljut: a zombi létig. Az emberek tudatáig nem ér fel, hogy tömegesen nincs szükség szakképzettségre, szisztematikus gondolkodásra. Sőt, ennek ellenkezőjére van szükség: agyatlanságra, a rendszerek át nem látására. A multik által működtetett világban zombik tömege kell, akik a pirosat piroshoz, zöldet zöldhöz tudják illeszteni, okoskodókra, akik a rendszert átlátják és belekotornak, nem kellenek. Arra ott vannak azok a kiváltságos rendek, akiknek ez osztályrésze lehet, de ezek nem mi vagyunk.

Szóval mi is migránsok vagyunk, de mi a saját hazánkban lettünk azok.

És fel sem fogtuk! Ahhoz, hogy felfogjuk, nem a kommunikáció igazságtartalmát kellene ész nélkül követni, hanem körbenézni és saját helyzetünkön elgondolkodni. Csak zombi kap állást. Ebben semmi politika nincs. Egyszerűen csak zombi állások vannak. És a jövő még ennél is rosszabb lesz. A robotok, digitalizált applikációk jobbak nálunk. Százszor gyorsabbak és pontosabbak. Akkor miért kellenénk? Lassan kiváltanak minket az élet sok területén. Innen pedig irracionális egymásban, egymás vallásában, politikai felfogásában keresni a hibát!

Lássuk, mi van az idegennek kommunikált kultúrával, iszlámmal?

Alkalmam van rengeteg beszélgetést lefolytatni menekültekkel. Kérdezem őket ideérkezésük okairól. Igen, vannak szélsőséges szemléletűek közöttük, de a tömeg nem ez. Általánosságban két okra hivatkoznak. Az egyik a hazájukban dúló háború, éhínség, ökológiai viszonyok, stb. A másik ok sokkal érdekesebb és itt csak iszlám országokból érkezőket említek meg: a sok agyatlan, balfasz sejk, imám, vallásvezető, akikkel tele van a tökük. Igen, léteznek mecsetbe járó, radikalizálható fiatalok, de én a tömegekről beszélek, akik nem ők. Egyébként ez a radikalizált réteg is zombi, csak nem a technikai fejlődés szintje tette őket azzá, hanem a tudatlanság és beilleszkedésre való képtelenség. A mérsékelt tömegek azonban, nem fogadják el sem az otthoni helyzetet, sem a kőkorszaki vallási gondolkodást, ami nem tudott megújulni 1924, azaz a kalifátus intézményének bukása óta. A muszlim gondolkodás (tehát nem az Iszlám!!!) válságban van és a jelenlegi vallási vezetéssel képtelen lesz megújulásra. Sőt, Iszlámon kívüli politikai érdekek is vannak e helyzet konzerválására, ebből adódó konfliktusok élesztésére. Ha pedig a nyugati társadalomba integrálódni kívánó muszlim tömegek előtt nem nyílik lehetőség, akkor számukra is opció a radikalizálódás, ami tárt karokkal várja őket. Ha a kommunikáció bármely oldalon hibát követ el és nyomatja a zombik számára az ellenségképet, akkor minket, akik középen állnak hamar le fognak nyomni és sokkal kellemetlenebb hangok fognak megszólalni. A zombik pedig teljesen mindegy, hogy melyik oldalon zombik, ha begurulnak, kiszámíthatatlanok.

Mihálffy Balázs

Nyitott mecsetek Németországban a nemzeti egység napján

0

Közben a migráns kérdés továbbra is megosztja azokat a pártokat, melyekkel Angela Merkel együtt kíván kormányozni. A bajor CSU továbbra sem lelkesedik a migránsokért, és felső határt szeretne míg a potenciális koalíció liberális tagjai: a zöldek és a liberális párt ezt elutasítják.

Több mint ezer mecset tárja ki a kapuit azzal a jelszóval, hogy „jó közösség jobb társadalom”. A muzulmán közösség igyekszik, hogy megismertesse a szokásait a más vallású polgárokkal. Ez különösen most fontos amikor az iszlamista merényletek miatt felerősödtek az előítéletek a muzulmánokkal szemben. A választásokon a harmadik helyen végzett az Alternative für Deutschland párt, mely nyíltan az iszlám ellen agitál.

A mecsetekben ezen a napon mindenkit szívesen látnak.

Például katolikus apácák is ellátogatnak ilyenkor a mecsetekbe,

hogy megismerjék azt a vallást, melynek egyre több híve él Németországban.

Duisburgban van Németország legnagyobb mecsetje, melyet 2008-ban építettek. Itt idegenvezető várják az érdeklődőket, akiket bevezetnek nemcsak a mecsetbe, de az iszlám gondolkodás néhány részletébe is. Drezdában is nyitottak a mecsetek pedig ott a Pegida nevű szélsőjobb szervezet gyakran lép fel a muzulmánokkal szemben.

Általában megfigyelhető, hogy a muzulmán ellenesség jóval nagyobb az ország keleti felében, mely egykor az NDK volt.

Itt az Aktetnative für Deutschland a második helyen végzett a választásokon.

Közben a migráns kérdés továbbra is megosztja azokat a pártokat, melyekkel Angela Merkel együtt kíván kormányozni. A bajor CSU továbbra sem lelkesedik a migránsokért, és felső határt szeretne míg a potenciális koalíció liberális tagjai: a zöldek és a liberális párt ezt elutasítják. A sajtó szerint még hetekig elhúzódhat a kormányalakítás Németországban. Hollandiában hat hónapja tartottak választást, melyen a liberálisok legyőzték a szélsőjobb iszlám ellenes pártot, de kormányt alakítani azóta sem sikerült …

Izrael visszavonja a biztonsági kapukat a Templom hegyről

0

A palesztinok ünnepelni kezdtek, amikor hírt kaptak Netanjahu miniszterelnök döntéséről. Az izraeli kormányfő azt követően döntött így, hogy megbeszélést folytatott Abdallahhal, Jordánia uralkodójával.

Jordánia a szent hely őrzője. A Templom hegy mind a zsidó mind a keresztény, mind pedig az iszlám hit számára szent helynek számít. Július 14-én három palesztin fiatal megtámadta az izraeli rendőröket. Két rendőrt megöltek és egy harmadikat súlyosan megsebesítettek. Erre hivatkozva telepítette Izrael a biztonsági kapukat a szent hely bejáratához.

Jeruzsálem főmuftija és nyomában a hithű muzulmánok elutasították ezt a megoldást, és tiltakozó mozgalmat hirdettek. Az izraeli rendőrök átmenetileg a főmuftit is őrizetbe vették. Öten a tiltakozó palesztinok közül meghaltak a tiltakozó felvonulások során és sokan megsebesültek.

Ciszjordániában egy palesztin fiatal késsel tanárt egy zsidó telepes családra: három embert megölt és egy negyediket súlyosan megsebesített. Tettét az al Aksza mecset körüli viszállyal magyarázta.

Izrael Jordánia nagykövetségét is késsel támadta meg két fiatalember.

Az izraeli biztonsági őr mindkettőjüket megölte, de ő maga is megsebesült. Emiatt kisebb diplomáciai válság alakult ki Izrael és Jordánia között. Végül Netanjahu miniszterelnök és Abdallah király megállapodott a biztonsági kapuk visszavonásáról.

Izrael más módon gondoskodik a biztonságról – hangsúlyozza a miniszterelnöki hivatal közleménye Jeruzsálemben. Ahol az ünneplő palesztinok tűzijátékot rendeztek, mert győzelemként könyvelték el a biztonsági kapuk visszavonását. Az izraeli rendőrség közbelépett és hang gránátokkal feloszlatta a palesztin örömünnepet.

Most a kedélyek kissé megnyugodhatnak, hiszen a hithű muzulmánok nyugodtan imádkozhatnak az al Aksza mecsetben azon a Templom hegyen, melyet mind a zsidó mind a keresztény mind pedig az iszlám szent helynek tekint Jeruzsálemben.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK