Ismét tüntetés volt  Rómaiért

0
596
A „Megvédjük a Rómait!” címmel a tervezett árvízvédelmi fejlesztések ellen rendezett civil demonstráció résztvevői a fővárosi Római-parton 2017. október 1-jén. MTI Fotó: Mohai Balázs

Több mint ezer ember tüntetett a Római parton. A civilek szerint is szükség van ugyan az árvízvédelemre, de nem ott kell azt megvalósítani, „nem a Nánási úton és a Királyok útján”– állítják.

 

Sokan jöttek kisgyerekkel, kutyával, kerékpárokkal. A demonstrálók többször azt skandálták: „Nem hagyjuk!” és „Megvédjük a Rómait!”. A tömegben olyan táblákat lehetett látni: „Fák a Rómain”! „Gát a Nánásin!”, „A Római part mindenkié”.

„Kivágtok itt minden fát, de mit ér a mobilgát?”

A tüntetésen felszólalók közül Timár Gábor geofizikus arról beszélt, hogy az új parti nyomvonal átlagosan másfél-két méterrel a Nánási út-Királyok útja védvonal szintje alatt van, ez a szintkülönbség védekezésnél lényegesnek számít. Emellett az új mobilgát közvetlenül ki lenne téve az árvízi uszadékok vagy télen a jégtáblák ütközésének. Ekkora mobilgátról nemcsak hazai, de nemzetközi tapasztalatok sincsenek – idézte szavait az MTI.

Kaprinyák Szilvia, a Maradjanak a fák a Rómain elnevezésű csoport aktivistája leszögezte: követelik, hogy a főváros függessze fel a fakivágási engedélyt és a parti gát engedélyezési eljárását, valamint a kerítésvonali védmű mellett a Nánási úti védvonal elemzése is készüljön el.

A Fővárosi Közgyűlés álláspontja

A Fővárosi Közgyűlés nem támogatta a Lányi András író, filozófus által készítetett, a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére vonatkozó, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot és kimondta azt is, hogy változatlanul fenntartja a korábbi, a part menti nyomvonalat támogató határozatát.

A testület ugyanakkor támogatta Bús Balázs III. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP) módosító javaslatát, amely szerint a közgyűlés – a korábbi döntés fenntartása mellett – megbízza a tervezőt tanulmányterv elkészítésével, amelyben megvizsgálja egy harmadik, a római-parti telkek határában álló kerítések nyomvonalában haladó parti gát lehetőségét.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .