Kezdőlap Címkék Római

Címke: Római

Bírósági ügy lesz a fővárosi döntésből?

0

„Tarlós és a fideszes bandája szemen köpte ma a budapestieket” – nyilatkozta Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője a Független Hírügynökségnek.

A politikus szerint a főpolgármester húzása, vagyis az, hogy megakadályozta a kormánypárti képviselőkkel együtt a népszavazást, aljas és gyáva volt, s mindezt csak azért tette, hogy megfossza a főváros lakóit attól, hogy saját maguk döntsenek a Római-part sorsáról.

Horváth Csaba hozzátette: a végső döntést nem fogja tudni megakadályozni Tarlós István, mert bár most fél évvel elodázta azt, hogy a dolgok végre a megfelelő irányba menjenek, akkor azonban nem kerülheti el a sorsát: az országgyűlési választásokon el fogják zavarni a Fidesz-hatalmat és az a mobilgát ügyét is rendezni fogja.

A képviselő arra a kérdésre, hogy élne-e jogorvoslati lehetőséggel a nyilvánvaló manipulatív új határozat ellen, amely a dolgot magát akarta orvosolni, azt válaszolta, hogy megvizsgálják ennek lehetőséget is.

Bánáti János: ez tipikus esete a joggal való visszaélésnek

Megkérdeztük az esetről Dr.Bánáti János ügyvédet, az Országos Ügyvédi Kamara elnökét is, aki – bár hangsúlyozta, hogy a közjog nem az ő speciális területe – kapásból azt a választ adta: amit tett a fővárosi közgyűlés az tipikus esete a joggal való visszaélésnek. Az ügyvéd hozzátette, ő megvizsgálná annak a lehetőségét is, nem történt-e itt hivatali visszaélés, hiszen a határozat nyilvánvaló hátrányt okoz azoknak, akik népszavazáson szerettek volna dönteni a mobilgát létesítéséről.

Római-part: cinikus trükközés

0

Trükkösen meghátrált Tarlós István és a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége a Római-parti népszavazás elől. A Független Hírügynökség pártoktól független portál, egyik párt központjából sem diktálnak nekünk, véleményünk azért van az ügyről.

Az a véleményünk, hogy itt visszaéltek a demokráciával, és a népszavazást, úgy is, mint a jogállam egyik legfontosabb intézményét, ismét aljas játékszerré alacsonyították.

Az ügy előzményei ismertek: a Tarlós főpolgármester vezette Fővárosi Közgyűlés áprilisban elfogadta azt a határozatot, hogy mobil gát épüljön a Római-parton. Ennek a tervnek sok ellenzője volt és van. Nem csupán a fővárosi közgyűlés ellenzéki pártjai tiltakoztak ellene, de számos civil szervezet, valamint – felmérések szerint – az ott élő emberek többsége sem támogatta az elképzelést.

A Kúria átengedett egy népszavazási kezdeményezést, melynek alapján aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a Főváros vonja vissza áprilisi, 229/2017. (IV.5.) számú határozatát.

Tarlósék ezt most meg is tették, de a közgyűlés fideszes többsége – ugyanazon a napon változatlan tartalommal, de más ügyrendi számmal – elfogadott egy új határozatot.

Az új határozat szövege a régi, egyedül az ügyrendi száma más.

Erre már Kohn bácsi sem azt mondaná, hogy ügyes, hanem azt, hogy aljas gazemberség.

Aljas, cinikus trükk, aminek nincs más célja, minthogy a választópolgárok szemébe röhöghessenek az urak.

A Fidesz számtalan alkalommal kimutatta már, hogy úgy fél a népszavazástól, mint ördög a tömjénfüsttől. Legutóbb az olimpia rendezésével, azt megelőzően pedig a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazást hiúsították meg, de akkor még nem jutottak el a politikai cinizmusnak erre a mostani csúcsára. Akkor „csak” visszavonták a vasárnapi pihenőnapnak csúfolt – valójában a boltok vasárnapi zárva tartását elrendelő – törvényt.

Tarlósnak és társainak most sikerült szintet lépniük és felzárkózniuk az országgyűlésben már megismert fideszes trükkökhöz: nem egyszerűen visszavonták az eredeti törvényt, de ugyanazzal a lendülettel újat is kreáltak helyette.

A mai napra sokan úgy fognak emlékezni, hogy Tarlós István és a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége 2017. október 18-án szembe ment a választók akaratával és szemen köpte a jogállamot.

Ismét tüntetés volt  Rómaiért

0

Több mint ezer ember tüntetett a Római parton. A civilek szerint is szükség van ugyan az árvízvédelemre, de nem ott kell azt megvalósítani, „nem a Nánási úton és a Királyok útján”– állítják.

 

Sokan jöttek kisgyerekkel, kutyával, kerékpárokkal. A demonstrálók többször azt skandálták: „Nem hagyjuk!” és „Megvédjük a Rómait!”. A tömegben olyan táblákat lehetett látni: „Fák a Rómain”! „Gát a Nánásin!”, „A Római part mindenkié”.

„Kivágtok itt minden fát, de mit ér a mobilgát?”

A tüntetésen felszólalók közül Timár Gábor geofizikus arról beszélt, hogy az új parti nyomvonal átlagosan másfél-két méterrel a Nánási út-Királyok útja védvonal szintje alatt van, ez a szintkülönbség védekezésnél lényegesnek számít. Emellett az új mobilgát közvetlenül ki lenne téve az árvízi uszadékok vagy télen a jégtáblák ütközésének. Ekkora mobilgátról nemcsak hazai, de nemzetközi tapasztalatok sincsenek – idézte szavait az MTI.

Kaprinyák Szilvia, a Maradjanak a fák a Rómain elnevezésű csoport aktivistája leszögezte: követelik, hogy a főváros függessze fel a fakivágási engedélyt és a parti gát engedélyezési eljárását, valamint a kerítésvonali védmű mellett a Nánási úti védvonal elemzése is készüljön el.

A Fővárosi Közgyűlés álláspontja

A Fővárosi Közgyűlés nem támogatta a Lányi András író, filozófus által készítetett, a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére vonatkozó, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot és kimondta azt is, hogy változatlanul fenntartja a korábbi, a part menti nyomvonalat támogató határozatát.

A testület ugyanakkor támogatta Bús Balázs III. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP) módosító javaslatát, amely szerint a közgyűlés – a korábbi döntés fenntartása mellett – megbízza a tervezőt tanulmányterv elkészítésével, amelyben megvizsgálja egy harmadik, a római-parti telkek határában álló kerítések nyomvonalában haladó parti gát lehetőségét.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK