Kezdőlap Címkék Mobil-gát

Címke: mobil-gát

Egyelőre nem lesz népszavazás a Római-parti mobilgátról

0

Nyolc ellenzéki párt képviselői írták alá azt a közös közleményt, amelyben sajnálkozásukat fejezik ki amiatt, hogy a civilek visszavonták népszavazási kezdeményezésüket a római-parti mobilgát ügyében.

Az ellenzéki pártok szerint a budapestiek egyelőre nem dönthetnek referendumon a Csillaghegyi öblözet árvízvédelméről. Véleményük szerint a Duna mellé tervezett mobil védmű megvalósítása tönkre tenné a partszakasz természeti értékeit, és nem felel meg a szakma, a környéken élők, a civilek és a kerületi önkormányzat elvárásainak sem. Ezért az érintett csillaghegyi lakosság árvízi biztonságát a jelenlegi, a parttól 200 méterre feljebb húzódó árvízvédelmi vonal szükséges mértékű megerősítésével kell növelni.

E védvonalnak a part mellé való áthelyezése kizárólag azon befektetők érdekét szolgálná, akik a 70 hektáros sávban ingatlanfejlesztési projekteket akarnak megvalósítani.

A területen legálisan megépült 39 lakóingatlan árvízvédelme a jövőben is megoldható parti védmű nélkül.

Ezért Budapest főpolgármesterétől elvárjuk, hogy a magyar és az uniós adófizetők pénzéből ne a fideszes oligarchák terveinek realizálódását támogassa, hanem a budapestiek jólétét és biztonságát mozdítsa elő.

A Római-partra tervezett mobilgátról, valamint az azzal kapcsolatos vitákról a Független Hírügynökség is többször írt, a többi között itt, itt, itt és itt.

A nyolc ellenzéki párt közleményét a következő politikusok írták alá: Gy. Németh Erzsébet (DK), Mihalik Zoltán (Együtt), Kocsis Zoltán (Jobbik), Csárdi Antal (LMP), Szabadai Viktor (MLP), Cseh Katalin (Momentum), Horváth Csaba (MSZP), Béres András (Párbeszéd)

Római-part: cinikus trükközés

0

Trükkösen meghátrált Tarlós István és a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége a Római-parti népszavazás elől. A Független Hírügynökség pártoktól független portál, egyik párt központjából sem diktálnak nekünk, véleményünk azért van az ügyről.

Az a véleményünk, hogy itt visszaéltek a demokráciával, és a népszavazást, úgy is, mint a jogállam egyik legfontosabb intézményét, ismét aljas játékszerré alacsonyították.

Az ügy előzményei ismertek: a Tarlós főpolgármester vezette Fővárosi Közgyűlés áprilisban elfogadta azt a határozatot, hogy mobil gát épüljön a Római-parton. Ennek a tervnek sok ellenzője volt és van. Nem csupán a fővárosi közgyűlés ellenzéki pártjai tiltakoztak ellene, de számos civil szervezet, valamint – felmérések szerint – az ott élő emberek többsége sem támogatta az elképzelést.

A Kúria átengedett egy népszavazási kezdeményezést, melynek alapján aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a Főváros vonja vissza áprilisi, 229/2017. (IV.5.) számú határozatát.

Tarlósék ezt most meg is tették, de a közgyűlés fideszes többsége – ugyanazon a napon változatlan tartalommal, de más ügyrendi számmal – elfogadott egy új határozatot.

Az új határozat szövege a régi, egyedül az ügyrendi száma más.

Erre már Kohn bácsi sem azt mondaná, hogy ügyes, hanem azt, hogy aljas gazemberség.

Aljas, cinikus trükk, aminek nincs más célja, minthogy a választópolgárok szemébe röhöghessenek az urak.

A Fidesz számtalan alkalommal kimutatta már, hogy úgy fél a népszavazástól, mint ördög a tömjénfüsttől. Legutóbb az olimpia rendezésével, azt megelőzően pedig a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazást hiúsították meg, de akkor még nem jutottak el a politikai cinizmusnak erre a mostani csúcsára. Akkor „csak” visszavonták a vasárnapi pihenőnapnak csúfolt – valójában a boltok vasárnapi zárva tartását elrendelő – törvényt.

Tarlósnak és társainak most sikerült szintet lépniük és felzárkózniuk az országgyűlésben már megismert fideszes trükkökhöz: nem egyszerűen visszavonták az eredeti törvényt, de ugyanazzal a lendülettel újat is kreáltak helyette.

A mai napra sokan úgy fognak emlékezni, hogy Tarlós István és a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége 2017. október 18-án szembe ment a választók akaratával és szemen köpte a jogállamot.

Tarlós megakadályozná a népszavazást a Római-partról?

0

Tokody Marcell Gergely, a Jobbik fővárosi képviselőj közleményben szólította meg Tarlós István főpolgármestert. A szöveg apropóját az adja, hogy a főpolgármester szerdára rendkívüli közgyűlést hívott össze, melynek egyetlen napirendi pontja a Római-parti gát ügye. Hogy konkrétan miről lenne szó, azt még a közgyűlés képviselőinek sem árulták el.

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Ön a holnapi napra rendkívüli közgyűlést hívott össze reggel 8 órára, ahol a köznyelvben csak római-parti mobilgátként ismert, Csillaghegyi-öblözetben kialakítandó árvízvédelmi létesítménnyel kapcsolatosan kellene döntést hozni. Hogy pontosan miről is kellene felelősségteljesen dönteni, azt még most sem tudjuk, pedig már 24 óra sincs hátra az ülés kezdetéig.

Az SZMSZ előírása szerint még a rendkívüli ülés esetén is legalább 3 munkanappal az ülés előtt kézbesíteni kell az anyagokat. Önök ismételten semmibe veszik azt a jogszabályt, amit saját maguk hoztak.

Áprilisban szót emeltem amiatt, hogy akkor 48 óra sem telt el a hasonló témájú közgyűlési dokumentumok rendelkezésre bocsátása és az ülés kezdete előtt. Most a rendelkezésre álló idő még rövidebb. Önök ennyire cinikusak, ennyire felelőtlenek, vagy esetleg mindkettő egyszerre?

Ön és a bandája hetedik éve ülnek a budapestiek nyakán. Hét évük volt rá, hogy az árvízvédelem lehetséges technikai-műszaki megoldásairól, a szóba jöhető nyomvonalakról átfogó összehasonlító tanulmányokat készíttessenek, szakmai egyeztetéseket folytassanak, amelyek alapján meg lehetett volna találni a lehető legjobb megoldást, majd ezek tükrében a lakosság tisztességes tájékoztatást kaphatott volna, mára pedig talán már meg is épülhetett a volna a védmű. Önök erre képtelenek voltak, csak az erőből politizáláshoz értenek és a titkolózáshoz.

Vajon miért titkolóznak? Miért nem tudhatjuk sem mi, képviselők, sem pedig a közvélemény, hogy mit főztek ki a fideszes boszorkánykonyhában?

Önök ennyire sunyik vagy ennyire gyávák?

Talán a legutóbb Bús Balázs által hirtelen bedobottra szeretnék gyorsan módosítani a mobilgát nyomvonalának tervét? Csak nem ily fondorlattal akarnak megakadályozni egy esetleges népszavazást az ügyben?

Ismét tüntetés volt  Rómaiért

0

Több mint ezer ember tüntetett a Római parton. A civilek szerint is szükség van ugyan az árvízvédelemre, de nem ott kell azt megvalósítani, „nem a Nánási úton és a Királyok útján”– állítják.

 

Sokan jöttek kisgyerekkel, kutyával, kerékpárokkal. A demonstrálók többször azt skandálták: „Nem hagyjuk!” és „Megvédjük a Rómait!”. A tömegben olyan táblákat lehetett látni: „Fák a Rómain”! „Gát a Nánásin!”, „A Római part mindenkié”.

„Kivágtok itt minden fát, de mit ér a mobilgát?”

A tüntetésen felszólalók közül Timár Gábor geofizikus arról beszélt, hogy az új parti nyomvonal átlagosan másfél-két méterrel a Nánási út-Királyok útja védvonal szintje alatt van, ez a szintkülönbség védekezésnél lényegesnek számít. Emellett az új mobilgát közvetlenül ki lenne téve az árvízi uszadékok vagy télen a jégtáblák ütközésének. Ekkora mobilgátról nemcsak hazai, de nemzetközi tapasztalatok sincsenek – idézte szavait az MTI.

Kaprinyák Szilvia, a Maradjanak a fák a Rómain elnevezésű csoport aktivistája leszögezte: követelik, hogy a főváros függessze fel a fakivágási engedélyt és a parti gát engedélyezési eljárását, valamint a kerítésvonali védmű mellett a Nánási úti védvonal elemzése is készüljön el.

A Fővárosi Közgyűlés álláspontja

A Fővárosi Közgyűlés nem támogatta a Lányi András író, filozófus által készítetett, a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére vonatkozó, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot és kimondta azt is, hogy változatlanul fenntartja a korábbi, a part menti nyomvonalat támogató határozatát.

A testület ugyanakkor támogatta Bús Balázs III. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP) módosító javaslatát, amely szerint a közgyűlés – a korábbi döntés fenntartása mellett – megbízza a tervezőt tanulmányterv elkészítésével, amelyben megvizsgálja egy harmadik, a római-parti telkek határában álló kerítések nyomvonalában haladó parti gát lehetőségét.

 

Tarlós nem azt mondta, amit mondott

0

„Soha nem mondtam, hogy lesz népszavazás a Római-part árvízvédelme ügyében, gyakorlatilag az egész magyar sajtó félreértelmezte a szavaimat.” Ezt nyilatkozta Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek.

Tényleg nem mondta. Egy héttel ezelőtt, hétfőn csupánazt közölte, hogy javaslatot terjeszt a Fővárosi Közgyűlés elé, hogy írjanak ki budapesti szintű ügydöntő népszavazást a római-parti mobilgátról.

Vegyük észre, hogy mindenki szembejön az autópályán.

Amúgy Tarlós főpolgármester tényleg nem mondta, hogy lesz népszavazás a mobil gát ügyében. Azt mondta, hogy javaslatot terjeszt a Fővárosi Közgyűlés elé.

Nem támogatja a népszavazást, de javaslatot tesz.

Vagyis, Tarlós főpolgármester olyan valamiről tett volna javaslatot, amit ő maga nem támogat. De most úgy néz ki, hogy mégsem tesz javaslatot, mert meggondolta magát.

Szólt neki valaki, hogy gondolja meg magát?

Megpróbáljuk röviden összefoglalni, hogy mi a helyzet a Római-parton. Induljunk ki abból, hogy az ott lévő üdülőhelyeket, vendéglőket, szállodákat időnként elönti a víz. Kiönt a Duna. Nem ma kezdte, emberemlékezet óta ez a szokása. Van gát, ami védi az embereket és az épületeket, csak nem a parton, hanem följebb, a Nánási úton. Az a gát az ottani házakat, ingatlanokat megvédi, az ártérieket nem.

Tarlós főpolgármester ez utóbbiakat is megvédené a tervezett mobil gáttal.

Fákat kell ehhez kivágni, a környezet is csúful valamelyest, de ez csak az érem egyik oldala.

A másik oldalon az van, hogy az ártérre építkezők tudták, hogy a Duna időnként kilép a medréből. Ilyenkor vizet hoz magával, és elárasztja azt, ami az útjában áll. Tudták ezt azok is, akik kiadták az – állítólag ideiglenes – engedélyeket ezekhez az építkezésekhez.

Majd csak lesz valahogy. Amit ember épített, azt az ember, ha tudja, meg is védi a természettől. Más kérdés, hogy kinek a pénzén kell megvédeni. Mert lehetne úgy is, hogy az árvíztől fenyegetett házak tulajdonosai maguk gondoskodnak az ingatlanjaik védelméről.

Ha az önkormányzat, vagy az állam nagyvonalú, és a többi adófizető polgárt is meggyőzik arról, hogy legyenek ők is nagyvonalúak, akkor segíthetnek a bajba jutottaknak. Kifizetheti helyettük az árvízi védekezés költségeinek bizonyos részét.

De hogy az egészet? Anélkül, hogy bárkit is megkérdeznének?

Tarlós főpolgármester most elmagyarázta, hogy ő nem azt mondta, amit mondott. Mi meg elhisszük. Csak azt nem értjük, hogy akkor most lesz-e helyi népszavazás a Római-parti mobil gát ügyében?

És – Karinthyval szólva – ha igen, akkor miért nem?

További cikkeink a témában:

Római-part: a budapestiek nem támogatják a mobil-gát ötletét

Tarlós támogatja, hogy legyen népszavazás a Római-partról

Már a mobilgát kapcsán is sikerült zsidózni

0

A Római-parti mobilgátról a Facebookon folyó vitában a mobilgát hívei egyes ellenzők vélt vagy valós zsidó származására hivatkozva azt állítják, hogy azok ugyanúgy gettóba akarják zárni a parton élőket, ahogyan a nyilasok ’44-ben a zsidókat.

A Demokratikus Koalíció szerint megdöbbentő, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem szakembereinek ellenérveivel szemben a támogatók nem találtak hatásosabb érvet a zsidózásnál. A fenti párhuzamot ugyanakkor fölháborítónak tartja,hiszen a zsidók nem önként költöztek a gettóba, nem ingatlantulajdonukhoz ragaszkodva maradtak ott és a gettó területét többnyire csak egyszer, a halálba vezető útjuk során hagyhatták el.

A DK elutasítja a gyűlöletbeszédet, tiltakozik a vallási-faji hovatartozás alapján történő megkülönböztetés ellen és elvárja, hogy a hatóságok ebben az ügyben is szerezzenek érvényt az Európai Tanács rasszizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemről szóló kerethatározatának.

A történet előzménye, hogy a mobilgátat támogató Egyesület a Római Partért nevű szervezet  a Facebookon nekitámadt az ellenzőknek. Mint írták,

„zsidó értelmiségiek egy csoportja gettóba akarja zárni”

őket azzal, hogy a part helyett a Nánási úti nyomvonalon építenék meg a védművet, „mintha elfelejtették volna, mi történt rokonságukkal a ’40-es években”.

Tarlós támogatja, hogy legyen népszavazás a Római-partról

0

A főpolgármester kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén, hogy budapesti szintű ügydöntő népszavazást tartsanak a római-parti védműről.

Tarlós István az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában elmondta: felveti a népszavazás lehetőségét a testület előtt, mert

már nem szakmai vita folyik az ügyben, és a vita ma már nem kezelhető.

Megjegyezte, a népszavazás kiírásáról szóló esetleges közgyűlési döntést a Kúria írhatja majd még felül.

Előzmények, röviden

A rendszerváltozás körül a Római-part fokozatosan megváltozott. Ma már csak néhány csónakház áll az egykori több tucatból. Lett viszont helyette más. Társasházak, hotelek és az egykori kisvendéglők helyén korszerű éttermek. Megváltozott a Római-part összetétele – a melósok, diákok és nyugdíjasok helyett mára „új nép, másfajta raj” vette birtokba a partot.

A víz, amely nem hajlandó érzékelni a változásokat, időnként persze ma is beköszön. Elönti az árteret, ahová az említett korszerű házak és hotelek épültek.

A tulajdonosok gátért kiáltanak, ami megvédené őket és javaikat.

Amikor a Római-part a fenti módon átalakult, többnyire Tarlós István volt a III. kerület polgármestere. Neki (is) köszönhető, hogy a Római-part ilyen irányba fejlődött, s az is, hogy most veszélyben vannak az ottani épületek. Melyek közül sok engedély nélkül épült, a még maradt „őslakosok” szerint néhány befolyásos család tulajdonát képezik.

Ezek az emberek most bajba kerültek. Meg kell védeni őket és a javaikat.

Kérdés: hogy kinek a pénzéből kell megvédeni azokat a javakat, amelyek ártérre, jórészt engedély nélkül épültek.

Azoknak az adófizetőknek a pénzét kell-e mások tulajdonának a megvédésre költeni, akik soha életükben nem jártak a Római-parton, vagy régebben jártak, ám mára kiszorultak onnan, vagy azoknak, akik ma ebből hasznot húznak.

Sokak szerint tisztességesebb lenne, ha a Római-part árterén épült ingatlanok tulajdonosai maguk gondoskodnának a saját biztonságukról, és nem várnák el, hogy az állam – értsd: az adófizető polgárok – fizessék meg egykori döntésük árát.

Az esetleges népszavazásról készült közvélemény-kutatás augusztus végén azt mutatta, hogy a fővárosiak többsége ellenzi a gátat. Ezt megelőzően a Lányi András környezetvédő vezette civil csoport alternatív tanulmányt készíttetett vízügyi szakértőkkel, amely a Nánási-Királyok útja mentén építendő gát mellé állt.

Római-part: a budapestiek nem támogatják a mobil-gát ötletét

0

A Greenpeace megbízásából a Závecz Research készített reprezentatív közvélemény-kutatást a budapestiek Római-parttal kapcsolatos álláspontjáról.

A part természetes állapotát megőrző, a jelenlegi Királyok-Nánási úton húzódó árvízvédelmi létesítményt megerősítő elképzelést a megkérdezettek 58 százaléka, a Tarlós István és a Fidesz által erőltetett parti mobilgátat csak 19 százalék támogatja.

A megkérdezettek 57 százaléka népszavazást támogatna ebben a kérdésben,

míg mindössze 11 százalék támogatná, hogy a Fővárosi Közgyűlés önállóan döntsön. A népszavazást támogatókon belül többségben vannak azok, akik egy III. kerületi népszavazást látnának indokoltnak, ennek a kikényszerítésére azonban nincs lehetőség, mivel az árvízvédelem a Fővárosi Önkormányzat hatásköre.

Az Együtt III. kerületi önkormányzati képviselője, Mihalik Zoltán, az összes óbudai-békásmegyeri ellenzéki képviselővel közösen tett erre vonatkozó kezdeményezést, amelyet azonban a bíróság is elutasított. Az Együtt és a Párbeszéd budapesti népszavazási kezdeményezés azonban meg fogja védeni a partot, hiszen a Fővárosi Választási Bizottság múlt hét pénteki elutasítása arra, a bíróság előtt már nem tartható indoklásra alapult, hogy a Fővárosi Közgyűlésnek sincs hatásköre a nyomvonal kijelölésében.

A bíróság döntését követően

az Együttnek és a Párbeszédnek 30 napja lesz összegyűjteni a 138 ezer aláírást a budapesti népszavazás kikényszerítéséhez.

Ennek sikere érdekében előregisztrációs kampányt folytat az Együtt az utcán és az interneten, azok jelentkezését összegyűjtve, akik vállalják, hogy alá fogják írni a kezdeményezést, illetve segítenek a gyűjtésben. Ezt az előregisztrációt már most több, mint 5000-en aláírták.

A népszavazást megelőző kampány lehetőséget fog nyújtani arra, hogy a szakértők részletesen be tudják mutatni az álláspontjukat. Az árvízvédelemnek ugyanakkor csak a műszaki megvalósítása szakmai kérdés. A Római-parton a természetes állapot megőrzése, vagy a hullámtérre épített ingatlanok közpénzből történő megvédése a fontosabb, a budapestiek közös döntése kell, hogy legyen.

Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke szerint a megkérdezettek 57 százaléka által támogatott népszavazásra az egyetlen lehetőséget az Együtt és a Párbeszéd kezdeményezése jelenti. Ennek sikere érdekében előregisztrációs kampányt folytatnak, amelyet már most több, mint ötezren aláírtak.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK