Irán a CIA-t és a Moszadot vádolja a tüntetések szervezésével

0
492

Több mint húsz halottja és számtalan sebesültje volt a tüntetéssorozatnak Iránban. Ali Hamenei ajatollah, az ország valódi vezetője korábban is külföldi szálakat vélt felfedezni a megmozdulások mögött, az iráni főügyész most sokkal konkrétabb volt.

Mohammad Dzsafar Montazeri szerint egy Michael Andrea nevű CIA-ügynök szervezte a tüntetéseket, egy másik, meg nem nevezett férfi társaságában, aki szerinte az izraeli Moszad embere. A főügyész szerint egy kis csoportot hoztak létre ők ketten, és azután ez a csoport szervezte meg a tüntetéseket Irán nagyvárosaiban. A főügyész le is vonta a következtetést: az USA, Izrael és Szaúd Arábia áll emögött.

Irán háborúja az USA és Izrael ellen régóta folyik.

Az iszlám forradalom idején elfoglalták az USA teheráni nagykövetségét is. Hetekig fogva tartottak amerikai diplomatákat. Ami Izraelt illeti: az iráni rendszer nem ismeri el a létét sem. Amikor Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, akkor az iráni parlament egy olyan határozatot fogadott el, mely szerint Jeruzsálem Palesztina fővárosa. Egyidejűleg az izraeli kémelhárítás jelezte: az iráni titkosszolgálat befészkelte magát a palesztinok közé Ciszjordániában.

Irán számára Szaúd-Arábia is komoly ellenfélnek számít a térségbeli vezető szerepért vívott harcban: erről itt írtunk bővebben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .