Idén 60%-al csökken a légiforgalom

0
1301
iata

Katasztrofális év lesz 2020 a légi közlekedésben a Covid-19 járvány miatt- panaszkodott a IATA főnöke. A veszteség meghaladja a 118 milliárd dollárt.

Még 2021-ben is több mint 38 milliárd dolláros deficitre számít Alexandre de Juniac, a IATA főnöke aki emlékeztetett arra, hogy 2019-ben még 25,9 milliárd dolláros nyereséget könyvelhettek el a világ légitársaságai. A IATA, a légitársaságok nemzetközi szervezete, a határok fokozatos újranyitására számít, ezért még jövőre sem lesz nyereség.

Az államok segítenek, de…

Hatalmas összeggel, 173 milliárd dollárral támogatják a légitársaságokat az államok, melyek tisztában vannak azzal, hogy enélkül a légi forgalom jövőre sem tudna újraindulni. Csakhogy az a baj, hogy a legtöbb támogatás nem ingyenes. Kedvező kölcsönökről van szó, melyeket vissza kell fizetni a későbbi nyereségből, amelyről egyelőre csak álmodozni lehet.

Eladósodás: 651 milliárd dolláros adósság csapdában üldögélnek a világ légitársaságai – a gazdag országokban. A szegényebb régiókban mint például Latin Amerika vagy Afrika  az állam nem képes támogatni a nemzeti légitársaságokat – mondta a IATA vezető közgazdásza a párizsi Le Figaronak.

A belső légiforgalom mentheti meg az ágazatot

A nagy államok óriási előnnyel indulnak, mert a hazai légi forgalom a bevételük jelentős részét teszi ki. Az első hullám után az USA-ban, Kínában és Oroszországban teljes gőzzel indult újra a légi forgalom. Kínában olyan optimisták , hogy bíznak benne: idén sikerül null szaldóra kihozni a mindenütt másutt katasztrofális 2020-as évet.

Mi lesz a nemzetközi légi forgalommal?

“Nem várhatunk a vakcinára. Természetesen részt veszünk az oltóanyag szállításában, de ettől függetlenül bármikor újra tudjuk indítani a nemzetközi légi forgalmat – természetesen biztonságos tesztelés után. Jelenleg a tesztelés az egyetlen megoldás, ha azonnal újra akarjuk indítani a nemzetközi légi forgalmat”- hangsúlyozta a IATA főnöke.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .