„Hogy lehet tiszteletbeli konzul, ha nemzetbiztonsági kockázatot jelent?”

0
809
Orbán Viktor és Zaid Naffa a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén 2012-ben. MTI Fotó: Kollányi Péter

Demeter Márta LMP-s képviselő mondta ezt a FüHünek, miután kiderítette, hogy kockázatokat tárt fel a Terrorelhárítási Központ, amikor átvilágította Zaid Naffa tiszteletbeli jordániai konzult. Naffa állítólag jó kapcsolatban van Orbán Viktorral. Az LMP a szakszolgálatoktól kér tájékoztatást.

Az Index írta meg, hogy nem csak a nemzetközi körözés alatt álló szaúd-arábiai milliárdos, az azóta meghalt Ghaith Pharaon kért korábban magyar állampolgárságot, hanem Zaid Naffa is – aki egyébként segítette Pharaon magyarországi utazását.

Demeter Márta, korábban MSZP-s, most már LMP-s parlamenti képviselő, aki rendszeresen betekint a Pharaon-ügy aktáiba most azt mondta az Indexnek: Pharaon kérelme hiányos volt, de az is kiderült, hogy Jordánia tiszteletbeli konzulja, Naffa is magyar állampolgár akart lenni.

Demeter Márta
MTI Fotó: Kovács Attila

A Független Hírügynökségnek Demeter Márta azt mondta, azért akart betekinteni az iratokba, mert tudta, hogy Pharaon állampolgárságot kért. A betekintéskor derült ki, hogy

egyszerre összesen kilenc külföldi átvilágítása folyt, és közülük egyedüliként Zaid Naffánál kockázatokat tártak fel.

Demeter Márta azt mondta: ez nem csak abból a szempontból probléma, hogy ő tiszteletbeli konzul, hanem azért is, mert az ő segítségével jutott be Magyarországra egy, „terrorizmus finanszírozásának gyanújával nemzetközi körözés alatt álló bűnöző”.

Naffa állítólag jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral, tavaly pedig többször is lefotózták a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal. A család a nyolcvanas évek óta él Magyarországon, több üzleti vállalkozásuk is volt. Zaid testvére, Oszama Naffa Magyarország nagykövete az Egyesült Arab Emírségekben.

Budai Gyula államtitkár tejfölt tesz Zaid Naffa lángosára a Vidék Mustra piacon, 2012-ben
MTI Fotó: Illyés Tibor

Az LMP közleménye szerint Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt a szakszolgálatoktól kér írásbeli tájékoztatást az ügy miatt. Azt is kezdeményezi, hogy kerüljön napirendre az ügy a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén.

Demeter Márta a FüHünek azt mondta: az a minimum, hogy a Külügyminisztérium és az illetékesek intézkedjenek, hiszen Naffa

„hogy lehet tiszteletbeli konzul, ha nemzetbiztonsági kockázatot jelent”.

Szerinte elképesztő, hogy a parlamenti bizottság, amely a szolgálatok egyetlen ellenőrző szerve, nem tudott erről.

A DK szintén közleményben, azt írja: „nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Orbán üzlettársai”. A párt szerint „korábbi ingatlanügyleteik során akár olyan pénz is kerülhetett az Orbán-családhoz, amely nemzetközi bűncselekményekből vagy terrorizmusból származik”. Azt követelik, hogy azonnal utasítsák ki az országból Zaid Naffát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .