Háborús bűnökkel vádolják Koszovó elnökét

0
762
Fotó: Atdhe Mulla

Hasim Thaci és társai több mint 100 gyilkosságot követtek el a délszláv polgárháború idején – állítja a vádat képviselő ügyész Hágában.

Egy különleges nemzetközi ügyész (SPO) jelentése szerint Thaci és kilenc másik személy büntetőjogi felelősséggel tartozik mintegy 100 gyilkosság, kínzás és kényszerítés elkövetéséért. Hasim Thaci elnök emiatt lemondta azt a csúcstalálkozót, melyet Washingtonban rendeznek Vucsics szerb elnökkel Koszovó jövőjéről. A csúcstalálkozót ennek ellenére megtartják Washingtonban, ahol Hoti miniszterelnök képviseli Koszovót.

A CIA és Koszovó

Az USA elnöke megígérte a délszláv háború idején Milosevics szerb elnöknek, hogy Szerbia megtarthatja Koszovót annak ellenére, hogy ott a lakosság többsége albán. Jugoszlávia legelmaradottabb tartománya már akkor is a kábítószer-kereskedelem központja volt: a heroin, mely a Közel Keletről érkezett Koszovón keresztül jutott el Hamburgig. Ahonnan azután az USA-ba szállították. A heroin kereskedelmet meg akarta akadályozni a CIA, mert az a tálibokat és más iszlamista csoportokat gazdagított. Ebből a célból szervezték meg az albán fegyveres ellenállást Koszovóban. Hasim Thaci és más koszovói albán vezetők innen jöttek. A háborúban, melyet a szerbek ellen folytattak, mindkét fél követett el bűnöket. Milosevics 800 ezer albánt üldözött el. Az amerikaiak emiatt bombázták Belgrádot. A szerb diktátor megbukott, Hágában végezte életét. Koszovói független lett: vezetői jórészt azok az albán harcosok, akiket a CIA képzett ki. Haradinadzs koszovói miniszterelnök nemrég kényszerült lemondásra, mert a hágai nemzetközi bíróság őt is bűnösnek nevezte. Most Hasim Thaci koszovói  elnökre került a sor…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .