Kezdőlap Címkék Háborús bűnös

Címke: háborús bűnös

60 éve kezdődött meg az Eichmann per Jeruzsálemben

Az Endlösung fő náci szervezőjét, Adolf Eichmannt a Moszad emberei rabolták el Buenos Airesből. Sok más nácival együtt ott rejtőzött az az SS főtiszt is, aki a zsidók tömeges meggyilkolását irányította – a többi között Magyarországon is.

A Moszad emberei úgy jutottak Eichmann nyomára, hogy Németország náci bűnöket kivizsgáló ügyésze hiába hívta fel a hatóságok figyelmét arra, hogy Adolf Eichmann Argentínában rejtőzködik, a kormányzat, melyben sok egykori náci ült, semmit sem tett. Ezért a német ügyész Izraelbe repült, ahol tájékoztatta a miniszterelnököt Eichmann elfogásának lehetőségéről. A Moszad emberei ezt követően fogták el a holokauszt fő szervezőjét Argentínában.

Per Jeruzsálemben

Világszerte élénk figyelem kísérte a pert hiszen a nürnbergi per óta nem volt ilyen alkalom a holokauszt méreteinek bemutatására: az európai zsidóság szinte teljes kiírtására alig néhány év alatt.

Hannah Arendt német filozófus könyvet írt Eichmann pere kapcsán. Ily módon alkotta meg a totalitárius rendszer fogalmát. Az ilyen rendszer bárkit elpusztíthat.

Adolf Eichmannt egy magyar pszichiáter vizsgálta meg: idősebb Kulcsár István. A neves pszichiáter a holokauszt túlélői közé tartozott, és a második világháborút követően emigrált Izraelbe. Később ő is könyvet adott ki az Eichmann perről.

Adolf Eichmannt a bíróság halálra ítélte a tömeggyilkosságok megszervezéséért. Kivégezték. Hamvait a tengerbe szórták, hogy ne maradjon semmilyen nyoma annak a nácinak, aki megszervezte a zsidók kiírtását.

Háborús bűnökkel vádolják Koszovó elnökét

Hasim Thaci és társai több mint 100 gyilkosságot követtek el a délszláv polgárháború idején – állítja a vádat képviselő ügyész Hágában.

Egy különleges nemzetközi ügyész (SPO) jelentése szerint Thaci és kilenc másik személy büntetőjogi felelősséggel tartozik mintegy 100 gyilkosság, kínzás és kényszerítés elkövetéséért. Hasim Thaci elnök emiatt lemondta azt a csúcstalálkozót, melyet Washingtonban rendeznek Vucsics szerb elnökkel Koszovó jövőjéről. A csúcstalálkozót ennek ellenére megtartják Washingtonban, ahol Hoti miniszterelnök képviseli Koszovót.

A CIA és Koszovó

Az USA elnöke megígérte a délszláv háború idején Milosevics szerb elnöknek, hogy Szerbia megtarthatja Koszovót annak ellenére, hogy ott a lakosság többsége albán. Jugoszlávia legelmaradottabb tartománya már akkor is a kábítószer-kereskedelem központja volt: a heroin, mely a Közel Keletről érkezett Koszovón keresztül jutott el Hamburgig. Ahonnan azután az USA-ba szállították. A heroin kereskedelmet meg akarta akadályozni a CIA, mert az a tálibokat és más iszlamista csoportokat gazdagított. Ebből a célból szervezték meg az albán fegyveres ellenállást Koszovóban. Hasim Thaci és más koszovói albán vezetők innen jöttek. A háborúban, melyet a szerbek ellen folytattak, mindkét fél követett el bűnöket. Milosevics 800 ezer albánt üldözött el. Az amerikaiak emiatt bombázták Belgrádot. A szerb diktátor megbukott, Hágában végezte életét. Koszovói független lett: vezetői jórészt azok az albán harcosok, akiket a CIA képzett ki. Haradinadzs koszovói miniszterelnök nemrég kényszerült lemondásra, mert a hágai nemzetközi bíróság őt is bűnösnek nevezte. Most Hasim Thaci koszovói  elnökre került a sor…

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK