A Vatikán félreállította a pedofil papok ügyeit eltussoló lengyel püspököt

0
708
Pinterest

A Bújócska című dokumentum film bemutatta, hogy Edward Janiak mint egyházi elöljáró Wroclawban nem intézkedett a pedofil papok ügyében noha tudomása volt ezekről.

Edward Janiak Kalisz városában lett püspök,  a Vatikán intézkedése nyomán megfosztották a püspöki címtől. A leleplező film bemutatása után Polak prímás fordult a Vatikánhoz. A pápai nuncius csütörtökön jelentette be, hogy Kalisz püspökének egyház megyéjét átmenetileg Lodz érseke irányítja majd közvetlenül.

A lengyel katolikus egyház papjait védi és nem az áldozatokat

Ez derült ki a Bújócska című filmből is, melyet több mint egymillióan néztek meg. A film rendezője elmondta: a katolikus egyház pénzt ajánlott neki, ha kihagyja Edward Janiak püspök ügyét. A film visszhangját a keresztény és nemzeti kormányzat sem hagyhatta figyelmen kívül. Országos vizsgálóbizottságot hoznak létre, amely megpróbálja feltárni a pedofil ügyeket a társadalom minden területén. A morális kérdésekben különben rendkívül szigorú katolikus egyház, amelynek óriási erkölcsi tekintélye és befolyása van Lengyelországban, elsősorban saját presztízsének a védelmével van elfoglalva és nemigen törődik az áldozatokkal. Pedig ennek nagy jelentősége van Lengyelországban, ahol a katolikus egyház évszázadok óta fontos szerepet játszik az oktatásban, ahol a pedofil ügyek legnagyobb részét regisztrálni szokták azokban az államokban, ahol erről nyíltan beszélnek mint például az Egyesült Államokban vagy Ausztráliában, ahol bíborosok buktak bele a pedofil botrányokba.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .