GRAFIKONBAN A VILÁG – Adófüggő Európa

0
42

A legfejlettebb ipari államok között a magyarok kénytelenek elviselni a 8. legnagyobb GDP-hez viszonyított adóterhet. Ám míg  például a listavezető Dániában a befolyt adókból igazi jóléti társadalmat finanszíroznak, ugyanez idehaza kevésbé mondható el. Még a legnagyobb jóindulattal sem lehetne például a 6,3 százalékpontos különbséggel összehasonlítani a nyugdíjakban vagy az egészségügyi ellátásban meglévő szakadékot a két ország között.

 

Akárhogyan is, a beszedett adók GDP-hez viszonyított arányát tekintve a TOP-10 OECD-ország mindegyike európai – ahogy az a statista.com grafikonján látható. 46 százalékkal vezet Dánia, s a tizedikben, Görögországban is magas, közel 40 százalékos az arány. Az OECD átlaga egyébként 34,3 százalék – összehasonlításként a magyar 39,4.

Európán kívül a vizsgált ráta jóval alacsonyabb: az USA-ban például 26, Dél-Koreában 26,3, Törökországban 25,5, Izraelben pedig 31,2  százalékos. De persze vannak európai országok is, amelyek e téren igen visszafogottak: ilyen például Írország a maga 23 százalékos rátájával.

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..