Fico és a neonácik a független média ellen Szlovákiában

0
805
Facebook

A szlovák miniszterelnök elleni merénylet ráirányította a figyelmet egy furcsa szövetségre: a magát baloldalinak valló szlovák kormánypárt együttműködésére  a neonácikkal. Az Európai Parlamentben Fico pártja a szocialista frakcióban ül éppúgy mint Dobrev Klára, de ez nem akadályozza meg, hogy Orbán Viktor mellett neonácikkal barátkozzon. Főként a független média ellen, melyet “a baloldali” Robert Fico éppúgy fel akar számolni mint Orbán Viktor Magyarországon.

“Felkötünk titeket, liberális újságírónőket a szlovák nemzeti felkelés terének legmagasabb lámpaoszlopára!” – ezt rikoltja videójában Daniel Bombic. Ki ő? A szlovák neonáci ellen három nemzetközi elfogató parancs is érvényben van, állítólag Nagy Britanniában bujkál, és onnan folytatja háborúját a liberális sajtó ellen. Kik a partnerei ebben? Például Szlovákia belügyminisztere, Matus Sutaj Estok, aki vidáman hallgatja míg a közös videóban a neonáci figura átkozza azt az ügyészt Szlovákiában, aki “vádat merészelt emelni ellene.”

Szóba áll a neonáci figurával Robert Kalinak hadügyminiszter is. Ő Fico elsőszámú bizalmi embere, belügyminiszter volt az előző kormányában. Együtt voltak kénytelenek távozni amiatt, hogy a meggyilkolt oknyomozó újságíró az ő ügyükben kutakodott, és minden bizonnyal emiatt kellett menyasszonyával együtt meghalnia. Egy négytagú csapat végzett vele, mely egykori katonákból és rendőrökből állt. Pozsonyban azt gyanítják, hogy a megrendelő nem volt más mint Robert Kalinak akkori belügyminiszter.

Orbán Fico két jó barát, együtt ölik a közmédiát

A “baloldali” Robert Fico a jobboldali Orbán Viktor útját követi: egységes irányítású kormányzati propaganda eszközzé kívánja tenni a közmédiát. Ehhez kell a neonácik gyűlölködő kampánya a közmédia lejáratására. Mindez békekampánynak van eladva hiszen Robert Fico is a békéről szónokol – Orbán Viktorhoz hasonlóan – Ukrajna kapcsán. Ezt a békekampányt az Európai Parlament mainstream pártjai – az európai néppárt, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek – szinte felkínálják a szélsőséges mozgalmaknak, és ezzel nagy kockázatot vállalnak a júniusi választások előtt.

A békekampány hangvétele elborzasztó. Balog Beáta, az SME liberális lap főszerkesztője idéz egy példát:

”bízom benne, hogy az olyan zsidó bolsevik kurvákat mint te, lelövik vagy felakasztják, de legalábbis elüldözik  Szlovákiából.

Téged kemencébe kellene dobni, mert kár beléd az ólomgolyó, amit a fejedbe kapnál.”

Egy másik idézet:

”te zsidó szajha már semmire sem vagy jó. Olyan mangalica vagy mint Caputova”

– ő Szlovákia liberális elnökasszonya, aki azzal szerzett hírnevet , hogy megszervezte a tömegmozgalmat Jan Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása után. Most nem indult az elnökválasztáson, mert életveszélyes fenyegetéseket kapott. Fico bukása után megkezdődött a maffia kormányzás felszámolása, de amint “a baloldali” politikus visszatért a hatalomba a megnyert választások után, újra összeállt az életveszélyes csapat, mely a titkosszolgálatból, az alvilágból és az üzleti élet mélységes bugyraiból toborozza erőit, melynek élén Fico bizalmasa Kalinak egykori belügyminiszter áll, aki jelenleg “csak” a hadügyi tárcát birtokolja.

Miért követi Fico Orbánt a zsákutcában?

Szlovákiában a gazdasági fejlődés zsákutcába jutott, mert szinte kizárólag a német autógyárakra alapozta jövőjét. A német autógyártás jelenleg az életéért küzd hiszen az elektromos járművek versenyében lemaradt az amerikai Tesla és a kínai cégek mögött. Több gyár a bezárást fontolgatja Szlovákiában, ahol kínos kontraszt alakult ki a sikeres főváros, Pozsony és a lemaradó Kelet Szlovákia között.

Fico éppúgy a lemaradó vidékre alapozza politikai számításait mint Orbán Viktor. Ennek a vidéki közönségnek szól “az áramvonalasított” közmédia, mely sok tekintetben a rendszerváltás előtti időket idézi no meg Putyin médiáját, amelyben független hangnak nincsen helye.

A hatalom ezekben a provinciális rendőrállamokban megkérdőjelezhetetlen hiszen mi lenne akkor, ha valaki aziránt érdeklődne, hogy Mészáros Lőrinc hogyan növelhette vagyonát 50%-kal, 330 milliárd forinttal egy olyan évben amikor a magyar lakosság életszínvonala stagnált vagy épp csökkent a magas infláció miatt?!

Orbán Viktor hét szűk esztendőt jósolt 2022-ben a frissen megnyert választások után. Maga is sejti, hogy politikailag ezt csak úgy úszhatja meg, ha teljesen uralja a médiát. Fico ugyanebben a kényszerhelyzetben érezheti magát: életszínvonal emelést ígérni sem tud, nemhogy megvalósítani. Fico arra sem hivatkozhat mint Orbán Viktor, aki nem kapja meg az eurómilliárdok jórészét, mert Brüsszel nem akarja, hogy a magyar miniszterelnök rokonai, barátai és üzletfelei lenyúlják azt. Szlovákia megkapja az uniós pénzeket az utolsó euró centig, benne van az eurózónában, de ez sem segít rajta.

Ráadásul mind Orbán mind Fico meg van fogva hiszen a nacionalista gyűlölködés kedvenc célpontjait nemigen használhatják fel: Szlovákiában a magyarok és a zsidók lehetnének a gyűlölet kampányok célszemélyei, de ezt Washington és Brüsszel miatt nem lehet végrehajtani. Maradnak a szerencsétlen független újságírók a gyűlölet kampányok célpontjainak köztük is elsősorban a szebbik nem képviselői.

Balog Beáta, a SME liberális lap főszerkesztője ezt írta erről a HVG-ben: ”Orbán Viktor azt mondta, hogy a politika kegyetlensége az oka annak, hogy nincs a kormányában több miniszternő, ők ugyanis nem viselnék el a politika kemény módszereit. Ebben a mondatban be van ágyazva az üzenet: nem a módszereken kell változtatni hanem távol kell tartani a nőket!

Ez vár ránk Szlovákiában is?”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .