Durvul a Szkripal-ügy – 14 EU állam lépett

0
2190

Az Európai Unió több tagállama és Ukrajna is orosz diplomaták kiutasítását jelentette be válaszul Szergej Szkripal Angliában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya idegméreggel történt megmérgezésére és a Nagy-Britanniával való szolidaritása jeleként. Az USA 60 orosz diplomatát utasított ki.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitteren jelentette be több európai uniós tagország összehangolt válaszlépését. Hétfőn az EU 14 állama közölte, hogy orosz diplomatákat utasít ki, Nagy-Britannia pedig már korábban kiutasított 23 orosz diplomatát.

Az Európai Tanács elnöke közleményt is kiadott, amelyben emlékeztetett arra, hogy a 14 ország az európai uniós állam-, illetve kormányfők múlt héten Brüsszelben tartott kétnapos csúcstalálkozóján elfogadott záródokumentum alapján hozta meg döntését. A találkozó résztvevői a “lehető leghatározottabban” elítélték a támadást, valamint felkérték az EU külügyi főképviselőjét, hogy konzultációra rendelje vissza Moszkvából az EU oroszországi nagykövetét.

Lengyelország, Németország és Franciaország négy-négy orosz diplomata kiutasításáról döntött.

Heiko Maas német külügyminiszter rámutatott, hogy a második világháború óta most először vetettek be vegyifegyvert Európában. Hozzátette, hogy az esettel kapcsolatos gyanú és a tények is Oroszország felé mutatnak, de a moszkvai vezetés egyetlen kérdést sem válaszolt meg és nem mutatott hajlandóságot arra, hogy konstruktív szerepet töltsön be az eset feltárásában.

Az Egyesült Királyságot “a háború után európai történelemben előzmény nélküli” támadás érte, amikor “Európa területén célzatosan vegyifegyvert alkalmaztak civilek egy csoportja ellen” – fogalmazott a lengyel külügyminiszter. Jacek Czaputowicz szerint a nemzetközi közösségnek közös választ kellene kidolgoznia Oroszország agresszív politikájára, amelyre példaként többek között Alekszandr Litvinyenko volt orosz ügynök szintén angliai megmérgezését, Moszkva georgiai, ukrajnai és szíriai műveleteit sorolta fel. Az említett válasz részeként említette a NATO keleti szárnyának megerősítését.

Csehország három orosz diplomatát utasít ki. Andrej Babis kormányfő hangsúlyozta, hogy a kiutasítás a Nagy-Britanniával való cseh szolidaritás jele. Hozzátette, Oroszország azzal, hogy Csehországot is azon országok közé sorolta, ahonnan a méreg származhatott, túllépett minden határt.

Olaszország, Dánia és Hollandia két-két, Finnország, Románia és Horvátország egy-egy, a Balti-országok közül pedig – Litvánia három, Észtország és Lettország Svédország pedig egy-egy diplomata kiutasításáról döntött, csakúgy, mint Svédország.

Ukrajnából 13 orosz diplomatát utasítanak ki az ukrán elnök bejelentése szerint. Petro Porosenko a Facebook közösségi portálon azt írta, brit partnereikkel és a transzatlanti szövetségeseikkel való szolidaritásuk szellemében, valamint az EU tagállamaival együttműködve hozta meg a döntést az orosz diplomaták kiutasításáról, “azon kevesek közül, akik még az ország területén” voltak.

Hétfőn az Egyesült Államok és Kanada is hasonló lépést jelentett be. Donald Trump amerikai elnök hatvan diplomata kiutasításáról és a seattle-i orosz konzulátus bezárásáról, Kanada pedig négy orosz diplomata kiutasításáról döntött.

Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, s tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek.

Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni, amiért Oroszország felelős. A moszkvai vezetés ezt visszautasítja. A nyugati országok határozottan felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, de kézzelfogható bizonyítékokat követel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .