Kezdőlap Címkék Világjárvány

Címke: világjárvány

HAZAI KORONAVÍRUS JELENTÉS – 2022. augusztus 03. szerda

Az összesített adatok szerint az elmúlt héten 21.840 új fertőzöttet  találtak. 

A járvány kezdete óta összesen 1.987.321 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

A elmúlt héten Covid 19 fertőzéstől elhunyt 96 beteg, így az elhunytak száma 46.886 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 42.061 fő. 1.593 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, lélegeztetőgépre szoruló fertőzöttek száma 19. Hatósági házi karanténban 2.115 személyről tudnak.

Az első oltását összesen eddig 6.413971-en, a második oltást összesen már  6.200.613 személy kapta meg. A harmadik oltásfelvételére összesen 3.889.453 személy jelentkezett. 320.083 személy a negyedik oltását is felvette.

A világjárvány legfrissebb adatai – 2022. július 05. kedd

A SARS-CoV-2 típusú új koronavírus 2020 eleje óta már több mint 550.047.165 embert fertőzött meg és 6.340.166 életet követelt világszerte. Ma reggelig a  Föld lakosságát 11.767.693.326 COVID-19 elleni vakcinával oltották be.

 

IZRAEL

 • Az UT Southwestern tudósai sikeresen kidolgoztak egy tesztet, amellyel „sikeresen meg lehet különböztetni a koronavírus összes jelenlegi változatát”.
 • A krónikus betegségek miatt legyengült immunrendszerű betegek és azok,
  akik olyan gyógyszereket szednek, amelyek csökkentik a szervezet védekező- képességét a behatoló kórokozókkal szemben, ki vannak téve a krónikus fertőzés kockázatának, és számos erősen mutált koronavírus-változatot fejlesztenek ki.

USA

 • Egy  tanulmány megállapította, hogy a lámából származó nanotestek felhasználhatók belélegezhető spray kifejlesztésére a COVID-19 és más vírusos betegségek leküzdésére.
 • Megkezdődik a COVID-19 hatodik hulláma, súlyosabb betegekkel és több halálesettel.

Németország

 • Eddig nyáron mindig majdnem szünet szünetet tartott a koronavírus járvány, idén nem. A BA.5 omikron altípus, amely ügyesen megkerüli az immunrendszert, a hibás. Valójában közel sem olyan ártalmatlan a vele való fertőzződés, mint azt az enyhének hitt tünetek mutatják.
 • 20 százalékkal több az újonnan fertőzött, 30 százalékkal több az intenzív terápiás beteg: az új BA.5-ös változat következményei észrevehetők Németországban. Ennek jelentős következményei lesznek a koronavírus elleni védőoltási kampányra nézve. A járvány jelenlegi lefolyásának átmeneti állapota ismét nem sok jót ígér.

USA

 • Egy új kutatás szerint a nőknél 22%-kal nagyobb az esélye annak, hogy a hosszú COVID-t kifejlesszék, mint a férfiaknál. Azt is megállapították, hogy a nemek eltérő tüneteket tapasztalnak.

Kína

 • Sanghaj a közelmúltban enyhített a súlyos COVID-korlátozásokon, de  ragaszkodott a „dinamikus nulla COVID” politikához, amelynek célja az átviteli láncok mielőbbi leállítása.

Németország

 • Egy német tanulmány megállapította, hogy a magasabb nitrogén-dioxid-szintű megyékben élőknél nagyobb a kockázata annak, hogy intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre van szükségük, ha COVID-19-fertőzöttek.

USA

 • Megbízhatóbban tudja kimutatni kutyája a COVID-19-et, még a tünetmentes eseteket is, mint egy gyorsteszt?
 • A Pfizer Paxlovid csökkenti a COVID kockázatát időseknél, függetlenül a vakcina státuszától.
 • A New York-i Mount Sinai School of Medicine-ben lefolytatott és a Nature folyóiratban publikált, lektorált kutatás megállapította, hogy egereknél az akut stressz káros lehet a fertőzések, különösen a COVID-19 elleni küzdelemben, és növeli a halálozás valószínűségét. 

Izrael

 • Az izraeli Virusight cég eszköze 20 másodperc alatt nyálmintából észleli a COVID-19-et.

Utasbiztosítás kötés online: árak és egyéb tudnivalók

0

A koronavírus világjárvány még nem tűnt el teljesen a világból, de ennek ellenére már sokan látni vélik a fényt az alagút végén. Szerencsére.

Egy egész világ lélegzik fel, amikor erre kerül a sor: 2019-ben 1,5 milliárd (!), tehát több mint százötven Magyarországnyi nemzetközi turista járta a világot: ez 2020-ban jóval kevesebb volt. 2021-et a turizmuson és vendéglátáson belül nagyon sokan optimizmussal várták, ez azonban többek között különböző vírus mutánsok / variánsok miatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Azonban egyre többen döntenek úgy, hogy külföldre is utaznak, a cikk megírásának pillanatában 16 országban fogadják el a magyar védettségi igazolványokat (közülük olyan egzotikus országokban is, mint Bahrein vagy Mongólia) és jóval több országba is el lehet jutni különböző tesztekkel (gyorstesztek, PCR tesztek). Nagy várakozás övezi az európai vakcinaútlevelek megjelenését is, várhatóan, remélhetőleg július 1-jétől.

Most is szükség van utasbiztosításra?

Egy külföldi utazás sosem rizikó nélküli, bár nyilván óriási különbségek van aközött, hogy  az ember átsétál fagyizni Párkányba, Szlovákiába a Mária Valéria hídon és világ körüli útra indul. Mi úgy gondoljuk, hogyha már egy éjszakát töltünk egy másik országban és/vagy saját autóval kelünk útra, mindenképp érdemes utasbiztosítást kötni.

A COVID-19 világjárvány ezt még inkább megerősítette: hiszen nemcsak arra kell felkészülni, hogy mi történik, ha magát a vírust elkapjuk az utazás során és egészségügyi ellátásra szorulunk, hanem arra is, hogy az utazás körülményei még most is nagyon gyorsan változhatnak: repülő-, busz-, vonatjáratokat törölhetnek, ahogy újak is megjelenhetnek, a korlátozások is sajnos napról-napra változhatnak, stb. Tehát egy jó (!) biztosítás most még elengedhetetlenebb, mint volt 2020 márciusa előtt. A biztoshely.hu weboldalon könnyen átláthatja, hogy most milyen árakon mozognak az utasbiztosítások.

Milyen árakban kell gondolkodni?

Mint tudjuk, szerencsére, a legtöbb utazás során nem történnek balesetek, káresetek. Azonban ahelyett, hogy ezen az alapon elfeledkeznénk a lehetőségről, érdemes felkészültnek lenni – így a váratlan eseményeket is könnyen tudjuk majd kezelni.

Az árak nem annyira magasak, hogy egy vakáció árát különösebben felemeljék, azonban nagyon maradandó változást hozhat, váratlan események idejére.

Fejenként sokszor már 1000 Ft alatt is elérhető jó biztosítás, így tényleg lelki nyugalommal lehet útnak indulni.

Mit foglal magában egy utasbiztosítás?

Külföldi utazásokhoz általában jár egy olyan telefonszám, amelyet napi 24 órában lehet hívni, itt minden problémával kapcsolatban segítségre lehet számítani.

Része baleset- és betegségbiztosítás, amely a felmerülő károkat, problémákat le fogja fedni.

Részük szokott lenni a csomagbiztosítás (poggyászbiztosítás), amelyek a csomagok sérülése, ellopása, elvesztése esetén szolgáltat: fontos, hogy az egyes biztosítócégek mást és mást biztosítanak ezzel.

USA-Kína vírus vita

Már 2019 novemberében kórházban ápoltak három kínai vírus kutatót, akik a katonai laboratóriumban dolgoztak Vuhan városában – állítja az amerikai hírszerzés. A Wall Street Journal cikke szerint a víruskutatók tünetei hasonlóak voltak a COVID-19 betegekéhez. Ugyanakkor a kínai hatóságok csak decemberben jelezték az első COVID-19 pácienst a WHO-nak.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői jártak Vuhanban. Jelentésükből az derült ki, hogy továbbra sem lehet biztosan tudni: hogy kezdődött a járvány? Nagy valószínűséggel állatokról terjedt át az emberekre. A WTO szakértői nem zárták ki azt a lehetőséget sem, hogy a vírus egy laboratóriumból szökött meg. Vuhanban működik Kína egyik legnagyobb víruskutató intézete, mely a hadsereg ellenőrzése alatt áll.

Már Trump elnök is azzal vádolta meg Pekinget, hogy a COVID-19 vírus a laboratóriumból került ki az utcára, és így okozott járványt előbb Kínában majd az egész világon. Bizonyítékkal Trump nem szolgált, és az amerikai hírszerzés most sem állt elő ilyenekkel.

Kínai ellencsapás

Pekingben kezdettől fogva elvetették az amerikai verziót, sőt viszont váddal éltek. Egy kínai diplomata, aki korábban Washingtonban szolgált, most pedig Pekingben a külügy sajtó osztályán dolgozik, azt állította egy társas oldalon, hogy egy amerikai biológiai laboratóriumból szökött meg a vírus, mely azután járványt okozott Vuhanban. Hogy került az amerikai vírus Vuhanba?

A kínai diplomata szerint úgy, hogy az amerikai laboratóriumban Maryland államban olyan vírussal kísérleteztek, melyeket a tálibok ellen akartak felhasználni Afganisztánban. A vírus ott szabadulhatott el – a kínai diplomata szerint. Vuhanban rendezték meg a katona sportolók világbajnokságát. Ezen nagy küldöttséggel az amerikaiak is részt vettek. A kínai diplomata szerint azért nem találják az első vírusfertőzöttet, mert az az amerikai küldöttség egyik tagja volt, aki a verseny után távozott Vuhanból.

Washington természetesen cáfolt, így továbbra sem tudja senki: hogy kezdődött a
COVID- 19 világjárvány.

Van-e világjárvány idején gravitáció?

Talán senki sem kételkedik abban, hogy a világjárvány nem szünteti meg a gravitációt. Ha a kezünkbe fogunk egy tárgyat, és elengedjük, az akkor is leesik a földre, ha koronavírus-járvány van. Ezt a primitív kérdést azért érdemes feltenni és azért érdemes ezt a primitív választ adni rá, hogy feltehessem a következő kérdéseket.

A második kérdés: van-e világjárvány idején – a közgazdászok kedvenc formuláját alkalmazva – ingyenleves? Másképp forgalmazva: érvényes-e világjárvány idején is az, hogy amit valakinek adunk azt – valakitől előbb vagy utóbb el kell venni? Merthogy az ellenzéki pártok sorra javasolják azt, hogy ezt meg azt az állam fizesse ki az embereknek. Van, ami ebből helyeselhető – mondjuk a munkanélküli ellátás háromról kilenc hónapra növelése – és van, ami nem, például a hitelek törlesztésének általános felfüggesztése. De ebbe most nem megyek bele, hanem felteszem az igazi kérdést.

Nélkülözhető-e világjárvány idején a hatalom ellenőrzése és bírálata, felfüggeszthető-e világjárvány idején az ellenzékiség?

Vajon mindazok az okok, amelyek miatt a hatalmon vevők bírálatára és ellenőrzésére általában szükség van, érvényesek-e világjárvány idején?

Számos ellenzéki politikus adott erre a kérdésre nemleges választ az elmúlt napokban, az élen Molnár Zsolttal, az MSZP képviselőjével, budapesti elnökével. De hallottam ilyesmit már ellenzéki párt politikusaitól is. Molnár például máris bejelentette, hogy az MSZP-frakciója meg fogja szavazni a T/9790 számú, A koronavírus elleni védekezésről című törvényjavaslatot, amelyet a Facebook népe máris csak felhatalmazási törvényként emleget.
Ez a törvény mindenekelőtt meghosszabbította az Orbán-kormány által kihirdetett „veszélyhelyzetet”, melyet a kormány csak 15 napra vezethet be.

Az Eötvös Károly Intézet, valamint más jogászok, köztük Schiffer András is azonnal rámutatott, hogy ezt a kormány még saját alaptörvénye alapján sem tehette volna meg, továbbá hogy a szükséges intézkedésekre az egészségügyi törvénynek a járványhelyzetre vonatkozó rendelkezései, a katasztrófavédelmi törvény és más törvények elegendő lehetőséget adnak.

Mint tudjuk, a kormány külön intézkedéssel a Honvédségre bízta 140 kiválasztott, fontosnak ítélt cég felügyeletét, s e célból katonatiszteket küldött ezekbe a cégekbe, továbbá katonákat járőröztet az utcán.
Erre – túl azon, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésére sincs alkotmányos ok – semmiféle jogalap. Erre valakik bizonyára Orbánt is figyelmeztették, mert erről a kormány nem rendeletet adott ki, csak határozatot hozott, amely határozat a katonáknak a cégeknél semmiféle hatáskört nem ad.
A benyújtott törvényjavaslat egyúttal a büntető törvénykönyvnek a rémhírterjesztésre vonatkozó rendelkezését is módosítja, megengedhetetlen módon.
Azokkal értek egyet, akik szerint

ellenzéki képviselőnek erre a törvényjavaslatra csak nemmel helye s szavaznia, és ezt alaposan el is kell a nyilvánosságnak magyaráznia.

Most azt hallom, hogy az ellenzéki pártok hétpárti egyeztetést kezdeményeznek. Bizisten nem értem, miért? Ha ezt vagy azt kihagyják a szövegből, vagy ha beleírják, hogy akár havonta kell annak hatályát meghosszabbítani, akkor rendben lesz a veszélyhelyzet? Akkor rendben lesz a katonaság alkalmazása? Ugyan már. Ezekkel nincs miről hétpárti egyeztetni. Ezt nem lehet úgy átírni, hogy azt magára adó ellenzéki megszavazhassa.

Járvány-jelentés

A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 218 815-re nőtt csütörtökre. A halálesetek száma 8810, és 84 114 ember meggyógyult.

A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, az egyes országokban korlátozott az elvégzendő tesztek száma, illetve a számontartás kritériumai is különböznek egymástól. Az összesítés szerint a fertőzést 158 országban mutatták ki.

Kínában, ahol a járvány december végén elkezdődött, összesen 81 138 esetet tartottak nyilván, ebből 3249-en haltak meg és 70 526-an gyógyultak meg.
A legjobban érintett országok Olaszország 2978 halottal és 35 713 megbetegedéssel, Irán 1135 halottal (17 361 eset), Spanyolország 638 halottal (14 769 eset) és Franciaország 148 halottal (9054 eset), Egyesült Államok 150 halottal (9415 eset), Dél-Korea 91 halottal (8565 eset), Nagy-Britannia 72 halottal (2644 eset), Hollandia 58 halottal (2056 eset), Svájc 33 halottal (3067 eset) és Németország 28 halottal (12 327 eset).

Magyarországon jelenleg 73 beteget tartanak nyilván, de ez valószínűleg csak abból eredően viszonylag kevés emberen végeznek tesztet! 

Koronavírus: újabb halottak

Tovább 66-tal nőtt az áldozatok száma, változatlanul Kínában. A fertőzöttek száma 24 ezerhez közelít. Világjárvány még mindig nincs.

A Johns Hopkins Egyetem koronavírus-térképe éjfél utáni frissítése újabb 66 halottról tudósít. Ezzel az előző éjszakai 426-ról 492-re emelkedett az áldozatok száma. Ugyanezen idő alatt csaknem négyezerrel 23 892-re a megfertőzötteké. Már 27 országból jelentettek megbetegedést.

A megerősített fertőzések gyorsulni látszó kínai terjedését mutatja az ábra.

A fertőzések és elhunytak változatlanul Hupej tartományban találhatók. Az adatok arra vallanak, hogy a koronavírus – egyelőre – Kínára korlátozódik mint kiterjedt fertőzés. Világjárványról tehát még nem beszélhetünk. Bár az adatokkal szemben nagy a fenntartás.

Nálunk mindenki egészséges, akit koronavírus gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak Magyarországon – jelentette be a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet kedden. Mindazonáltal hat közúti határátkelőhelyen kiemelten ellenőrzik az érkező utasokat, különösen a kínai állampolgárokat.

Azért Ártánd, Csanádpalota, Röszke, Tompa, Udvar és Letenye azok a határátkelőhelyek, amelyeken az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársával közösen folyamatosan ellenőrzik a belépésre jelentkező utasokat – ismertette Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

A koronavírus elleni védekezésről pénteken tájékoztathatják a kormány tagjai az Országgyűlés népjóléti bizottságát – közölte a testület elnöke, Korózs Lajos (MSZP).

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK