Kezdőlap Címkék Rákosi Mátyás

Címke: Rákosi Mátyás

Partizánból kurtizán – Rákosi unokahúga a Gellért Szállóban

A miniszterelnök veje nemrég szerezte meg a Gellért Szállót, melyet most felújít. Arról ne elmélkedjünk, hogy miből telik neki minderre, s el is tereli gondolatainkat ilyen apróságokról, inkább merüljünk el a patinás szálló múltjában.

Itt van például egy frissen megjelent könyv, melyet a Gellért Szálló új tulajdonosa, Tiborcz István és szerzőtársa jegyez  a jelen helyett ehelyett a régi idők rejtélyeit kutatja: hogyan lett Dékán István ÁVH-s vezérőrnagy özvegye prostituált a Gellért Szállodában? D. Kardos Éva, aki egyébként Rákosi Mátyás unokahúga volt, így vallott erről önéletrajzi könyvében:

”Férjem a világháború harmincadik évfordulójára Moszkvába utazott, ahol holtan leltek rá a szállodai szobájában. A halál és annak rejtélyes körülményei nagyon megviseltek”

– írja Dékán István haláláról, mely 1975-ben következett be amikor az a Jurij Andropov állt a KGB élén, aki 1956-ban szovjet nagykövet volt Budapesten.

“Férjem halála után a kurvaságba menekültem. Magamra maradtam, elfogyott a pénzem. Ötvenéves koromban leszólított valaki a bárban a Gellért Szállóban, és én elmentem vele. Százötven nyugatnémet márkát kaptam. ”D. Kardos Éva azután folytatta, mert “élve töröltek az élők sorából. Kellett a pénz, és én partizánból kurtizán lettem” – írta Rákosi Mátyás unokahúga, aki Nógrádi Sándor rádiósa volt a második világháború idején.

Ki kit figyelt?

Kardos Éva korábban Péter Gábor titkárságán dolgozott, a férje belügyminiszterhelyettes volt a Rákosi rendszerben. Ezért a rendőrök a Kádár korszakban azt hitték, hogy a prostitúció csak szerepjátszás, D. Kardos Éva felsőbb utasításra ismerkedik a Gellért Szállóban és más bárokban gazdag külföldi vendégekkel. Minderről Zsigmond Gábor történész irt a könyvben, melyben felidézi a Gellért Szálloda rejtélyes múltját Tiborcz Istvánnal, az új tulajjal együtt.

Vajon Tiborcz István viselt dolgairól is csak évtizedek múltán szerzünk majd tudomást?

A KGB-s pátriárka kitüntette Orbán Viktort

Legutóbb Rákosi Mátyás hatvanadik születésnapját köszöntötték Moszkvából 1952-ben, most Orbán Viktort érte ez a megtiszteltetés. Kirill moszkvai pátriárka a Dicsőség és becsület kitüntetés első fokozatával tüntette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnököt több mint egy évvel azután, hogy Putyin megindította Oroszország háborúját Ukrajnával szemben.

Természetesen Kirill pátriárka szenvedélyesen támogat annak ellenére , hogy az ukránok többsége szintén az ortodox kereszténység híve. Kirill pátriárka számára a hit különben is furcsa álcázás hiszen éppúgy a KGB-ben szolgált mint Putyin elnök. A pátriárka korábban Mihajlov néven Svájcban kémkedett. Putyin Drezdában, az egykori NDK-ban volt a KGB helyi kirendeltségének vezetője.

“Ön az egész életét a szülőhazája hasznára végzett feladatoknak szentelte. Olyan ember, aki szilárd meggyőződéssel rendelkezik, felelős és elveihez hű állami vezető”

– méltatta Kirill pátriárka Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

A pátriárka arról nem írt, hogy milyen elvekhez hű Orbán Viktor, aki Soros György által támogatott liberálisból Putyin barát antiliberális lett, de hát maga Kirill sem nagyon büszkélkedhet elvekkel. Tekintélyes vagyonnal azonban igen, és ezt épp Orbán Viktor sietett megvédeni.

Az Európai Unió szankciós listára kívánta tenni Kirill pátriárkát, aki tűzön vízen át támogatja Putyin elnök Ukrajna elleni agresszióját, de a magyar diplomácia vétója ezt megakadályozta. Emlékszünk, hogy az elveihez örökké hű Orbán Viktor korábban Putyin pincsijének nevezte Gyurcsány Ferencet. Változnak az idők. Nemrég a Magyar Nemzet közölt hosszú méltatást Heydar Alijev születésének századik évfordulóján. A Szovjetunió kétszeres hőse, előbb a KGB főnöke volt Azerbajdzsánban, majd pedig a helyi kommunista párt vezére. Moszkvában az ellenfele volt a Nyugat felé nyitó Gorbacsovnak. A független Azerbajdzsán élén ő építette ki a nemzeti együttműködés rendszerét, melyet fia, a jelenlegi elnök Ilhan Alijev működtet. Orbán neki adta el, akarom mondani,  adta ki a baltás gyilkost.

Ortodox egyház és kémkedés

A NATO államok kémelhárító szolgálatai meg vannak győződve arról, hogy az orosz ortodox egyház külföldön Putyin hírszerzésének dolgozik. Ennek megfelelően figyelik az orosz ortodox egyház ténykedését a NATO országokban, ahol igyekeznek elszigetelni őket. A nagy kivétel ebben is Magyarország. Kirill pátriárka bizalmi emberét, Illarion Alfejevet küldte Budapestre. A metropolita igen aktív Magyarországon, ahol Semjén Zsoltot a Dicsőség és becsület érdemrend második fokozatával tüntette ki. Illarion Alfejev korábban az orosz ortodox egyház külügyi osztályát vezette, és egyben ő irányította a hírszerző tevékenységet is, melyet az FSZB-vel, a KGB utódával mennyei harmóniában végez az orosz ortodox egyház a NATO államokban is. Hol található Illarion Alfejev metropolita székháza Budapesten? A Lendvay utcában. Néhány méterre a Fidesz székháztól. A kémelhárítás általában minden országban ügyel arra, hogy fontos döntéshozó központjai közelében ne nagyon működjön ellenséges hírszerzés, mert a közelség megkönnyítheti az információszerzést. Magyarországon ez nem probléma: itt Orbán Viktor utasította a kémelhárítást, hogy az oroszokat ne tekintsék ellenségnek. Kirill pátriárka nem tévedett: jó helyre került az orosz kitüntetés Orbán Viktor hatvanadik születésnapján.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK