Kezdőlap Címkék Prostitúció

Címke: prostitúció

Kensington angyalai – magyar lányok a “kolostorban”

0

Stílszerűen Chelsea Cloister’s (Chelsea kolostor) a neve annak az elegáns lakótömbnek, ahol a magyar prostik munkálkodtak a furcsa pár irányításával. Szuda Ivett és Karl Ring több mint 100 ezer fontot fizetett az elegáns lakások bérletéért. A magyar lányok, akiket Kensington angyalainak neveztek el, napi 300 fontot kereshettek tisztán a Chelsea kolostorban.

  • A hálózat feje rendőrtiszt volt Londonban
  • A bébiszitter nem akart prosti lenni, de muszáj volt
  • 740 ezer fontos házuk volt Nyugat Londonban, ahol végül letartóztatták őket
  • Mi volt a rendőrség szerepe?

“A fele a miénk, a másik fele a tietek!”- ezzel az egyszerű reklámmal fogott fiatal lányokat és asszonyokat a most 32 éves Szuda Ivett Budapesten. Nem árult zsákbamacskát, mindenkivel tudatta, hogy ez bizony prostitúció, de London legelőkelőbb részében kicsi a kockázat és nagy a bevétel. Most a furcsa párral együtt 11 magyar lány áll bíróság előtt Londonban.

Karl Ring, aki feleségül is vette Szuda Ivettet, a Metropolitan Police tisztje volt, de kevesellte jövedelmét. Ezért plusz pénz után nézett. A lányok futtatása bomba üzletnek ígérkezett Chelsea-ben. Az üzlet olyan jól ment, hogy a törekvő rendőrtiszt kilépett és teljes energiájával a hálózatnak szentelte magát. A kulcsfigura mégsem ő volt, hanem a neje, Szuda Ivett. Őt a lányok Évának vagy Éva néninek ismerték. Nagyon buzgón szervezte a lányokat, akiket azután Wizzair vitt és hozott Budapestről Londonba és vissza. Működött bizonyos rotációs rendszer. A lányok legnagyobb része határidős feladatnak tekintette a munkát a Chelsea kolostorban. A buzgó Szuda Ivett még a magyar bébiszittert is beszervezte – tudósít a londoni Daily Mail, mely nagy képes riportban számolt be a furcsa pár éveken át működő prostitúciós hálózatáról.

A bíróság most azt firtatja mennyire saját akaratukból dolgoztak a magyar lányok a Chelsea kolostorban? A Daily Mail szerint eddig úgy tűnik, hogy minden magyar lány tudta, hogy mit vállal. Még a bébiszitter is, aki kezdetben nemet mondott. Miért változott meg? Miért jelentkezett mégiscsak a Chelsea kolostorba egyáltalán nem apácának? Mert otthon a családja bajba került és nagyon kellett a pénz! Könnyen és gyorsan csakis így juthattak pénzhez. Ezért a bébiszitter a család érdekében vállalta a munkát a Chelsea kolostorban. Maguk a futtatók persze nem ott éltek.

A furcsa páros tudott élni

Szerették a szép ruhákat, az ékszereket és az egzotikus utazásokat. Minthogy a prostik jövedelmének a fele az övék volt, ezért jól éltek és ezt nem is titkolták. Aztán júniusban megjöttek a rendőrök és letartóztatták őket. Most kerültek a bíróság elé.

Hosszú időn át prostitúciós hálózatot működtetni London legelegánsabb részén a rendőrség tudta nélkül nem nagyon lehet. Ezért volt pótolhatatlan érték Őfelsége tisztje, Karl Ring, aki a fővárosi rendőrségen szolgált. Aligha valószínű, hogy a kollégái ne tudtak volna a hálózat működéséről, hiszen a magyar lányok mindenki szeme láttára dolgoztak a Chelsea kolostorban és csak idén nyáron buktak le. A rendőrség kétes szerepét az ügyben a londoni Daily Mail nem nagyon firtatja, mert fontos neki a kiváló kapcsolat a rend őreivel. A lap, amely a brexit elszánt híve, inkább arra akar rámutatni: lám milyen egyszerű prostitúciós hálózatot működtetni magyar lányokkal Londonban akkor, ha nem Nagy Britannia ellenőrzi a határokat. De mit csináltak Őfelsége érdemdús rendőrei amíg a prostitúciós hálózat működött London kellős közepén? Miért hunyták be az egyik szemüket vagy mindkettőt, ha kellett? Ők is részesedtek a haszonból vagy beérték egy-két ingyen menettel? Nem kizárt, hogy ez is kiderül majd Londonban, ahol a bíróság azt szeretné megtudni, hogy hány törvényt is sértett meg a magyar lányokat futtató magyar asszony és férje, a londoni rendőrség egykori tisztje, akik hét éven át működtettek prostitúciós hálózatot a brit főváros legelőkelőbb részében, a Chelsea kolostorban…

Több tízezer rabszolga van Magyarországon

Prostitúcióra kényszerítés, csicskáztatás, adósrabszolgaság – mind létező jelenség Magyarországon. Egy felmérés szerint 36 ezer ember rabszolgasorban az országban.

A múlt héten mutatták be az úgynevezett Global Slavery Indexet, amelyet minden évben a Walk Free Foundation nevű jogvédő szervezet állít össze, a Minderoo Alapítvány segítségével. Az idei felmérésből az derült ki, hogy

a világon több mint 40 millió emberrel bánnak rabszolgaként.

A lakosság számához viszonyítva a legnagyobb arányban Észak-Koreában élnek emberek rabszolgasorban (az ország minden 10. lakója ide sorolható), utána Eritrea, majd Burundi következik. Fiona David, a Minderoo Alapítvány elnöke a bemutatón azt mondta: a lista élén található országok mindegyikében állami támogatással végeztetnek kényszermunkát.

Abszolút értéket tekintve Indiában van a legtöbb rabszolga, körülbelül 8 millió, majd Kína, Pakisztán, Észak-Korea és Nigéria következik.

A rabszolgák 60 százaléka ebben az öt országban él.

Nemzetközi szervezetek szerint a gazdag országok is felelősek a rabszolgaságért, hiszen hatalmas mennyiségben importálnak olyan árut, amelyet valószínűleg kényszermunkával állítottak elő.

A rabszolgaság az egész világon jelen van. A felmérés meghatározása szerint a modern kori rabszolgák közé azok tartoznak, akiket megfosztanak a szabadságuktól, mások tulajdonának, eladhatónak, megölhetőnek tartanak. Ide tartozik az emberkereskedelem, a kényszermunka és a kényszerházasság, de például a gyerekkatonaság és a kényszerprostitúció is.

A rabszolgaság a régióban is jelen van: a felmérés szerint

Magyarországon 36 ezer rabszolga van.

Ez egyébként 13500-zal több, mint ami a két évvel ezelőtti jelentésben szerepelt. A legnagyobb veszélyben a társadalom peremére szorult csoportok vannak. A szervezet (hitelminősítőkhöz hasonló) értékelése szerint Magyarország a BB kategóriában van a rabszolgaságot illetően – ide sorolják a régió legtöbb országát.

Akik követik a híreket, azok gyakran találkozhattak az elmúlt években magyarországi rabszolgákról szóló híradásokkal. Ahogy fent is írtuk, ide tartozik, ha valakit prostitúcióra kényszerítenek, de szóltak hírek konkrét rabszolgatartásról is.

Az Anthropolis Egyesület három éve Modernkori rabszolgaság címmel könyvet is megjelentetett a témában (ez az interneten is olvasható). A kötetből kiderült, hogy a kényszerprostitúció szempontjából Magyarország kibocsátó, tranzit- és célországnak is számít. A könyv akkori bemutatóján az is elhangzott, hogy

Magyarország az EU-ban ott van az öt legnagyobb kibocsátó ország között a szexuális kizsákmányolás területén.

Ez elsősorban nőket érint, a jellegzetesen közép-európai jelenségnek számító csicskáztatás viszont főleg férfiakat. De persze az ellenkezőjére is van példa: a könyvben is leírták egy olyan nő történetét, akit évekig dolgoztatott egy család, miközben se pénzt, se rendes ételt nem kapott, és a házból sem engedték ki.

Tavaly pedig 12 embert ítéltek el a hírhedté vált gádorosi csicskáztatás ügyében. Ők kiszolgáltatott, befolyásolható embereket kerestek, akik jó fizetés és ellátás ígéretével csábítottak el, majd

elvették papírjaikat, embertelen körülmények között tartották, rendszeresen megverték és munkára kényszerítették őket.

Volt, akit 15 éven keresztül tartottak így fogva.

Az ilyen példákat hosszan lehetne sorolni: a kiszolgáltatott idős embereknek elveszik a nyugdíját is, sokakat dolgoztatnak, de arra is voltak példák, hogy elvették a papírjaikat és azokkal hitelt vettek fel a nevükre. Az RTL Klub egy korábbi riportjából az is kiderült, hogy a rabszolgaként tartott embereknek gyakran az istállóban, az állatokkal kell aludniuk. És az is, hogy a jelenség nem csak a tanyavilágban létezik, hanem gazdagabb környékeken is.

Szarvason nemrég még egy olyan menedékház is nyílt, ahol a csicskáztatásból menekülőket is befogadják. A hvg.hu beszámolója szerint a ház tele van.

De hosszan lehetne sorolni azokat az eseteket is, amikor uzsorások kényszerítettek valakit adósrabszolgaságba. Az Országos Kriminológiai Intézet egyik tanulmánya szerint

az uzsorások általában olyanok, akik meghatározó szerepet töltenek be egy-egy közösség életében.

A leginkább fertőzöttnek Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számít.

A tízezreket kilátástalan helyzetbe taszító uzsorázás elleni küzdelmet egyébként a Fidesz-kormány is kiemelt feladatnak tekintette, ennek ellenére a helyzet nem sokat javult.

Vudumágiával fenyegetőzve kényszerített szexrabszolgaságra nőket

0

14 év börtönre ítéltek Angliában egy amúgy ápolóként dolgozó nőt, akiről kiderült, hogy egy prostitúciós hálózatot vezetett. Nigériából származó nőket adtak el német bordélyházaknak. Azzal fenyegette őket, hogy ha nem engedelmeskednek, vudumágiát alkalmaz rajtuk.

A Deutsche Welle szerint Trier városában vette észre a (Németországban legálisan működő) bordélyház tulajdonosa, hogy hamis útlevelekkel dolgozik nála öt Nigériából érkezett lány. Ők végül bevallották, hogy egy bizonyos Madame Sandra kényszerítette őket prostitúcióra.

Madame Sandráról hamarosan kiderült, hogy valódi neve Josephine Iyamu. 51 éves, Libériában született, de már régóta brit állampolgár. Ápolónőként dolgozott, de jövedelmét lánykereskedelemmel egészítette ki.

A nő még fiatalkorában ismerkedett meg a vudu kultusszal. Nigériában aztán létrehozott egy szervezetet, amely

azzal kampányolt, hogy jobb életet biztosít fiatal nőknek.

Jól fizető európai munkát is ígért nekik. Mielőtt útnak indította volna őket, vudu szertartás keretében esküt kellett tenniük arról, hogy sohasem árulják el őt, és mindig szorgosan fizetik az “adósságot”, amint Európába érnek. Több tízezer dollárnyi tartozást kellett vállalniuk a szervezésért cserébe.

A nőket Olaszországba vitték, életveszélyes körülmények között, a csónakjuk majdnem elsüllyedt. Egy olasz táborba kerültek, majd innen vitték őket Németországba, ahonnan havi 1500 eurót kellett küldeniük Madame Sandrának.

Miután a hamis útlevél miatt lebuktak, több országon átnyúló nyomozás kezdődött, amelyben végül eljutottak a hálózat vezetőjéhez. Még

a börtönből is fenyegette áldozatait, a rendőröket pedig meg akarta vesztegetni.

Mivel Madame Sandra Nagy-Britanniában él, ezért brit bíróság járt el az ügyben. Ott nemrég új törvényt hoztak, amely akkor is bünteti a lánykereskedelmet, ha azt nem az ország területén folytatták. A birminghami bíróság szerint sokkal több nőt kényszeríthetett prostitúcióra, de ezt csak ebben az öt esetben tudták bizonyítani.

Szexmaffia a börtönökben: óvadékkal kényszerítenek prostitúcióra

0

Lánykereskedők szerzik meg a börtönben lévő fiatal nők adatait az óvadékrendszert kihasználva az Egyesült Államokban, aztán prostitúcióra kényszerítik őket.

A 9,5 milliárd dolláros amerikai szexipar egyik legnagyobb üzlete a börtönökben zajlik, írja a Guardian, amelynek oknyomozó riporterei utánajártak annak, hogy az előzetesben lévő, ítéletre váró nők helyzetét miképp használják ki a maffiózók és lánykereskedők. A módszer nem túlságosan bonyolult:

nyilvános adatbázisokból megszerzik a fiatal nők adatait,

akiknek azután kedvezményeket ajánlanak, ha cserébe „munkát vállalnak” náluk. A kényszerhelyzetben levő nők közül sokan igent mondanak, ugyanakkor azt nem mondják el nekik előre, hogy valójában prostituáltnak adják el őket. A rabok között is vannak, akik a szexmaffiának dolgoznak, ők is megkörnyékezik a fiatal nőket.

A Guardian vizsgálata szerint az is kiderült, hogy több esetben a hatóságok is meglehetősen készségesek voltak a fiatal nők adatainak kiszolgáltatásában, miközben ők

semmit nem tudnak arról, hogy árucikként kereskednek velük.

A legtöbb lánykereskedő az óvadékrendszert használja ki: a maffia leteszi a pénzt a nők helyett, de cserébe elvárja, hogy a kedvezményezett prostituáltként dolgozzon. Ha nemet mond, akkor mehet vissza a börtönbe.

A prostitúcióra kényszerített nőket aztán egy-egy házba zárják, ha pedig nem keresnek elég pénzt, akkor

brutálisan meg is verik őket.

Az Egyesült Államokban 1,2 millió nő van börtönben. Nekik nem is nagyon van hova fordulni segítségért, az a néhány szervezet, amely foglalkozni tudna az ügyükkel, inkább csak a keleti és nyugati párti államokban működik, egy volt ügyész szerint viszont minden államban találni hasonló példákat.

Prostitúcióra biztatják a fiatal menekülteket Németországban

0

“Akarsz harminc eurót keresni? Egy nőt kell megdugni ennyiért, de lehet az 40 euró is” – ezt mondogatják a biztonsági őrök a menekültszállásokon Németországban.

A ZDF riportfilmje szerint néhány biztonsági őr a strici szerepet is felvállalja a kiszolgáltatott fiatal menekült futtatására.

Mindkét nemből toboroznak prostituáltakat.

Főként olyanokat céloznak meg, akiknek a menedékkérelmét a hatóságok elutasították, vagyis teljesen bizonytalan a jogi helyzetük Németországban.

Az ENSZ már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatal menedékkérők nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek a befogadó országokban, különösen akkor, ha egyedül vannak és nincsen pénzük.

Németországba több mint egymillió menedékkérő érkezett 2015-ben. Jelentős részük nem kapott menedékjogot, mert nem tudta bizonyítani, hogy azért jött el otthonról, mert ott üldözték. Nagy részük gazdagsági okból vágott neki az útnak, nem akar hazatérni a szegénységbe. Őket szervezik be a biztonsági őrök a prostitúciós hálózatokba.

Gyakran egészen fiatalok is vannak közöttük.

Minél fiatalabb, annál jobb árat kapunk érte – mondta egy biztonsági őr a ZDF-nek.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK