Anyáinknak gyakran sokkal több munkájuk volt, mint a jelenlegi generációknak. Nem volt annyi eszközük, ami megkönnyítené például a főzést vagy a háztartás működését. Ennek ellenére mindig találtak időt arra, hogy az asztalra tegyenek egy meleg vacsorát, amit annyira imádtunk. A trükk az volt, hogy nagyon gyors és sokszor olcsó recepteket használtak, amiket még ma is könnyedén meg tudunk főzni.
Mákos tejes kifli
Biztosan nem ismer gyorsabb vacsorareceptet, ami ennyire ízlik. Nagy előnye, hogy régebbi kiflit vagy pékárut is felhasználhatjuk készítése során, amit egyébként csak zsemlemorzsának hagynánk, vagy kidobnánk. Tehát az egész alap az, hogy felmelegítjük a tejet, amihez kakaóport vagy cukrot adunk. A kifliket kisebb karikákra, darabokra vágjuk és egy tálba helyezzük. Majd ráöntjük a forró ízesített tejet. Hagyjuk állni egy kicsit, hogy megpuhuljon a kifli, majd a tetejét darált mákkal szórjuk meg. Az alapanyagokat olcsón beszerezhetjük a Penny újság és Penny akciós újság lapozható formaváltozatának köszönhetően.
Sonkás tészta
Az egyszerű sült tészta soha nem okoz csalódást. A sonkaszeletek mindig néhány percen belül elkészülnek, és fantasztikusan ízletesek. Adhatunk hozzá konzervet vagy friss zöldség salátát. Sonka helyett használhatunk tofusajtot vagy ebédből megmaradt sült húst is. Ha megfőtt a tészta, vágjuk apróra a sonkát és a hagymát. A hagymát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a sonkát, majd az egészet összekeverjük a tésztával. Tepsibe tesszük és ízesítjük, majd a végén megszórjuk kemény sajttal, vagy tejszín, tojás keverékével. Tegyük a sütőbe egy rövid időre, míg a sajt rá nem olvad a tetejére.
Darakása
Az egyik legszebb gyerekkori emlék a búzadarás zabkása falatozása volt. Mindenki szereti a saját verzióját, amikor teljesen sűrűn, vagy épp ellenkezőleg, kicsit folyékonyabb. A tetejét meglocsoljuk egy kis vajjal és megszórjuk kedvenc édesítőinkkel – a hagyományosak közé tartozik a kakaós, fahéjas cukor, vagy valaki teljesen egyszerűen szereti, csak porcukorral. A porcukkor kedvezményes áron, gyakran szerepel az Aldi szórólapok és Aldi akciós újság lapozható formában megjelenő kiadványainak hasábjain. A darakása tetejére csokit is reszelhetünk, vagy kevés mentával tálalhatjuk, ami kellemesen felfrissíti majd az ízét.
Sült burgonya
Illatos és egyszerű étel. Csak mossuk meg a burgonyát, tegyük a tepsire és adjuk hozzá a megfelelő fűszereket. Ha azt szeretnénk, hogy gyorsabban elkészüljenek, sütés előtt héjában főzzük meg a burgonyát. Egy szelet házi szalonna sem árt neki. Ha a húsmentes ételeket részesíti előnyben, vághat a burgonya közé más zöldségeket is, akár cukkinit, padlizsánt, paprikát, sárgarépát, de akár zellert is.
Túrós, kakaós, mákos tészta
A gyerekek minden édes ételt szeretnek. Azonnal és minden ellenvetés nélkül megeszik. Felnőttként is felcsillan a szemünk, ha tésztát, vagy édes tésztát emlegetnek. Éppen ezért egy gyors vacsora is édes lehet. Főzzük meg a tésztát vízben, és amíg még melegek, szórjuk meg mákkal, kakaóval vagy adjunk hozzá cukros túrót. Locsoljuk meg vajjal és már nassolhatjuk is.
Madártej
A madártej is gyermekkorunk egyik kedvenc édessége közé tartozott. Három alapvető hozzávaló elég, és kész finomságot alkothatunk. A három tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hogy még jobb aromát nyerjünk, megbolondíthatjuk fahéjjal vagy vanília kivonattal is. A tejet forraljuk fel, és kanalanként adjuk hozzá a tojásfehérjéből nyert kemény habot. Főzés közben legalább kétszer megfordítsuk, és ha elkészült, vegyük ki őket egy tányérra. Tálaláskor egy a tálba tesszük a tejet, ami már kissé besűrűsödött, és a tetejére helyezzük a tojásfehérjéből készült golyókat. Egy finom desszert, amit évek óta készítünk. Mindenki szereti, és mindig szeretünk emlékezni rá.
Káposztás tészta
Ez is az egyik módja annak, hogy nagyszerű ebédet vagy vacsorát készíthet, miközben nem költ rá sok pénzt. A káposztát szükség szerint vágjuk kisebb darabokra. Egy serpenyőben felolvasztunk egy kis disznózsírt, és hozzáadjuk az apróra vágott káposztát. Hagyjuk kis lángon párolódni. A kifőtt tésztát leöblítjük, és a megpuhult káposztához adjuk. Keverjük össze a tésztát a káposztával, és hagyjuk együtt felmelegedni. Ízlés szerint tehetünk bele bacont is. Tetejét megszórhatjuk porcukorral, de törött borssal is ízletes egytálétel.